KvarkaWiki

Povej svoje mneje o Kvarkadabri!
Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: KvarkaWiki

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Zadeve res nihce ne dopolnjuje. Takoj sem tudi opazil problem v razumevanju: nekateri so zaceli dobesedno prepisovati bronstejna, kar je seveda nesmisel. Zadeva je bila zastavljena ravno obratno: hiter in jedrnat pregled nad najpomembnejsimi enacbami, ne pa celotna teorija. Predlagam da ce se s projektom nadaljuje, da se zadeva obravnava kot zbirka, kamor pogledas ce se ne spomnis tocno izrazave dolocene zadeve ali kaksnega predznaka, torej bolj s poudarkom na izpeljane formule in brez teksta z razlago teorije.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: KvarkaWiki

Odgovor Napisal/-a shrink »

Aniviller napisal/-a:Zadeve res nihce ne dopolnjuje. Takoj sem tudi opazil problem v razumevanju: nekateri so zaceli dobesedno prepisovati bronstejna, kar je seveda nesmisel. Zadeva je bila zastavljena ravno obratno: hiter in jedrnat pregled nad najpomembnejsimi enacbami, ne pa celotna teorija.
Sam sem prepisal kazalo Bronštejna, ker se mi je zdelo dobro izhodišče. Seveda tega nisem naredil z namenom, da bi začeli prepisovati vsebino tega priročnika, ampak zgolj v smislu členitve področij matematike, ki bi bila prikazana na wikiju.
Aniviller napisal/-a:Predlagam da ce se s projektom nadaljuje, da se zadeva obravnava kot zbirka, kamor pogledas ce se ne spomnis tocno izrazave dolocene zadeve ali kaksnega predznaka, torej bolj s poudarkom na izpeljane formule in brez teksta z razlago teorije.
Se strinjam. Sam sem tudi že pozval zainteresirane, da se izjasnijo o vsebinah, vendar ni bilo odziva. Torej še enkrat: Predlagam, da natančno definiramo, kakšna naj bi bila vsebina.

andrejj
Prispevkov: 5
Pridružen: 13.9.2008 18:09

wikipedia

Odgovor Napisal/-a andrejj »

http://sl.wikipedia.org/wiki/Kvarkadabra.net, morda kakšno dopolnilo/popravek!?

Roman
Prispevkov: 6484
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: KvarkaWiki

Odgovor Napisal/-a Roman »

Menim, da če naj bo KvarkaWiki uporaben priročnik za matematiko, potem je smiselno ohraniti podobnost z Bronštejnom ali drugimi matematičnimi priročniki. Mene bi zadeva zanimala tudi kot učbenik, celo kot leksikon ali enciklopedija. Seveda pa zahteva tak projekt ogromno časa, potrpljenja, natančnosti in strokovnosti.

andrejj
Prispevkov: 5
Pridružen: 13.9.2008 18:09

Re: KvarkaWiki

Odgovor Napisal/-a andrejj »

Roman napisal/-a:Menim, da če naj bo KvarkaWiki uporaben priročnik za matematiko, potem je smiselno ohraniti podobnost z Bronštejnom ali drugimi matematičnimi priročniki. Mene bi zadeva zanimala tudi kot učbenik, celo kot leksikon ali enciklopedija. Seveda pa zahteva tak projekt ogromno časa, potrpljenja, natančnosti in strokovnosti.
Podobnost z Bronštajnom ne sme biti preveilka ... (C) ...

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: KvarkaWiki

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

No, mogoce res po kazalu. Drugace pa nima smisla delati Bronstejna ker ze obstaja. Narediti je treba tisto, cesar Bronstejn in wiki nimata: zadevo sem si predstavljal podobno kot izpisek, ki bi za vzel s seboj na kolokvij. Nasploh je bolj treba fizikalnega prirocnika kot matematicnega, ker je tukaj vec standardnih primerov, za katere je dobro imeti pripravljen rezultat. Predpostavlja se, da si zadevo nekoc ze predelal, da ves od kod pride vendar noces se enkrat cez dolgovezno izpeljavo, formule se pa ne spomnis.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: KvarkaWiki

Odgovor Napisal/-a shrink »

Aniviller napisal/-a:No, mogoce res po kazalu. Drugace pa nima smisla delati Bronstejna ker ze obstaja. Narediti je treba tisto, cesar Bronstejn in wiki nimata: zadevo sem si predstavljal podobno kot izpisek, ki bi za vzel s seboj na kolokvij. Nasploh je bolj treba fizikalnega prirocnika kot matematicnega, ker je tukaj vec standardnih primerov, za katere je dobro imeti pripravljen rezultat. Predpostavlja se, da si zadevo nekoc ze predelal, da ves od kod pride vendar noces se enkrat cez dolgovezno izpeljavo, formule se pa ne spomnis.
Če te pravilno razumem, predlagaš, da bi v wiki pisali kratke repetitorije s standardnimi primeri, ki bi bili večinoma v pomoč študentom? To bi vsekakor bilo koristno iz forumskega vidika, saj bi lahko marsikoga, ki sprašuje po nasvetih za reševanje standardnih problemov, kar usmerili na wiki.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: KvarkaWiki

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Tocno to sem imel v mislih. Nekaj takega, kot imamo bronstejna za integrale - kratko in jedrnato. Ker za ucenje na novo imamo prijeme: knjiznica, skripte, zapiski, clanki in wikipedia. Ne da se pa v vsej tej literaturi ucinkovito iskat tocno dolocenega rezultata in sem ze velikokrat porabil pol ure ali vec samo zato da sem izbrskal banalne stvari, kot so numericni predfaktor, kaksen minus in podobno (iz podobne frustracije sem naredil tabelo vztrajnostnih momentov, ki je malo bolj popolna kot na wiki).

Sam sem tudi dodal par tabel o snovnih podatkih, ki jih vcasih tudi ni enostavno najti ali pa niso na istem mestu. Ko se bo nasel cas bom pa mogoce tudi vnesel kratke izpiske, ki se mi nabirajo v neurejeni papirnati obliki.

Odgovori