Kvarka TV

Povej svoje mneje o Kvarkadabri!
Odgovori
Uporabniški avatar
kren
Prispevkov: 1651
Pridružen: 17.2.2005 12:54

Kvarka TV

Odgovor Napisal/-a kren »

Na blogu od Kvarkadabre se je pojavila ideja o Kvarkadabra TV. Tole je izvleček nekaj komentarjev:
ZdravaPamet napisal/-a:Z drugimi besedami. Kje je Kvarkadabra TV?
problemi napisal/-a:Tale ideja s Kvarkadabra TV-jem je zelo dobra. Seveda je povezana s financami, amapk zelo dobra ideja. Upam, da se strinjava, da na taki TV ne bi smeli biti zapostavljeni humanistika in družboslovje.
Luka Omladič napisal/-a:Ja, itak. En kvarkadabrovec vsake dve leti na zavodu za zaposlovanje, drug večni asistent, tretji nomad po alpskih inštitutih ... Vi bi pa še televizijo, fantje ;)
Gregor Majdic napisal/-a:Sicer pa ideja o kvarkadabra TV ni slaba, ampak poleg financ bi znal biti problem tudi dobiti/narediti dovolj programa. Televizija vseeno zahteva veliko časa in programa :)
Smoki napisal/-a:Kvarkadabra tv že mogoče, ampak bojim se, da ga tisti, ki bi radi tolkli z macolami, ne bi gledali.

Že če pogledamo program Discovery channela, se je v nekaj letih premaknil precej v smer senzacionalizma in šokiranja in oddaj, ki spominjajo na resničnostne šove, za poljudno znanost pa ostane bore malo.
Ales napisal/-a:Se mi zdi, da je na televiziji problem tudi material. Če želiš naredit kvaliteten enourni program ni dovolj en dan/teden snemanja, kot za resen raziskovalni članek ni dovolj ena ura iskanja po spletu.
Jaz podpiram idejo o KvarkaTV. Pravzaprav bi se lahko začelo s kakšnimi krajšimi oddajami (cca 30min-1ura), recimo 1x na mesec in se jih objavilo na spletni strani. To bi vsaj na začetku omejilo finančno breme, pa tudi morebitne težave s tem kako narediti dovolj programa (to se mi zdi da sta glavni težavi). V zvezi s slednjim je ena ideja tudi ta, da bi se lahko vzelo kakšno knjigo iz zbirke knjig Kvarkadabre in se jo uporabilo kot predlogo za vsebino oddaj. Recimo Zakaj je nebo modro?, ali pa Kvarkadabra v kuhinji, ali pa Kratke zgodbe o skoraj vsem. Zdi se mi, da je materiala za vsebino oddaj že samo v teh knjigah zelo veliko. V končni fazi morda celo za nek krajši TV program.

Kaj si mislite o ideji o Kvarkadabra TV?

ZdravaPamet
Prispevkov: 2841
Pridružen: 16.8.2004 19:41

Re: Kvarka TV

Odgovor Napisal/-a ZdravaPamet »

Vem, da se je že razmišljalo, da bi na RTV SLO imeli nekaj oddaj s KVarkadabro. Pa mislim, da je tista ideja padla v vodo, verjetno zaradi RTV-ja.

V končni fazi bi bilo tukaj potrebno angažirati (in verjetno tudi plačati) kar veliko ljudi. Če bi se stvari lotili resno, potem bi rabili kvalitetno HD kamero, audio opremo, programsko opremo, snemalca, vsaj enega montažerja audio-video materiala. Potem ljudi, ki znajo programirati lepe animacije. Vsaj enega dobrega govorca, ki ni nek naključen "fizik", ampak dejansko artikuliran, razgledan človek, ki bi bil sposoben voditi, moderirati oddajo. Rabili bi ljudi, ki bi na terenu delali intervjuve. Znati bi morali pripraviti profesorje, znanstvenike na nastop pred kamero itd. Pa idejno ekipo, režijo itd. Skratka, ogromno dela in ljudi. Za resen posel, seveda. Za objavo na youtube pa sta po moje dovolj dva prava človeka.

PS: Mimogrede, opazil sem, da ima kvarkadabra kanal na youtube. Če je to res vaš kanal, dajte uredniki poskrbeti za tage. Nič nimate označeno, zato pa je verjetno tako malo ogledov. Pa kategorije nastavite na science and technology.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14582
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Kvarka TV

Odgovor Napisal/-a shrink »

Ja, na RTV SLO imajo "Ugriznimo znanost". Nedavno sem si ogledal eno oddajo (zgleda da jih sedaj - poleti ponavljajo) in moram reči, da je zasnova dobra, voditelj pa kar soliden.

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Re: Kvarka TV

Odgovor Napisal/-a qg »

Brisanje, prosim.
Zadnjič spremenil qg, dne 4.8.2011 21:59, skupaj popravljeno 1 krat.

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Re: Kvarka TV

Odgovor Napisal/-a qg »

Ne vem, če je smisel takšne TV izobraževanje. Saj tega je veliko. Smisel pa je prikazati pogled na znanost od Saša Dolenca in ostalih. Sašo je zaradi kombinacije filozof, fizik vseeno malo poseben. Če pa dodamo še ostale, postane še bolj nekaj posebnega.
Vsi pa smo subjekti in tudi to je zanimivo. Ideja za temo, kvantno teorijo polja pokazati enostavno in pregledno, recimo nadgradnja od Feynmanovega prikaza.
Sašovi članki so zanimivi, verjetno bi bila tako tudi TV prezentacija.

Odgovori