Stran 1 od 1

Kvarkadabra v Playboyu!

Objavljeno: 8.6.2007 23:00
Napisal/-a saso
Zakaj je to, kar se dogaja v našem telesu, najboljši akcijski film? Zakaj akcijski junaki nimajo musklfibra? In zakaj bi vse nerešljive revolveraške konflikte rešilo poznavanje kvantne fizike?

Na Slovenskem imamo (upravičeno) silno uspešno Kvarkadabro (http://www.kvarkadabra.net), ki tolmači znanost in ima nekaj tisoč obiskovalcev na dan. Pred dvema letoma so nas kvarkadabrovci razsvetlili z zbornikom znanstvenih odgovorov na različna vprašanja Zakaj je nebo modro?, zdaj pa so filmoljubce in ljubitelje znanosti pretresli z eseji o znanosti na filmu in v življenju.

Ja, KVARKADABRA GRE V KINO je mojstrovina! In med drugim tudi knjiga, ki najbolje podpira šolskega ministra v propagiranju naravoslovnega študija med mladimi! (Zato, prosvetni minister, Kavarkadabri namenite pošteno dotacijo!)
Sami pravijo, da je »Kvarkadabra že od svoje ustanovitve pred nekaj manj kot desetletjem trdno prepričana, da resna znanost in zabava nista dve oddaljeni skrajnosti, katerih presek je prazna množica. Prav nasprot­no. Kvarkadabra se najbolje počuti prav v tem preseku znanosti in pop kulture. To svoje prepričanje smo že ob ustanovitvi zapisali tudi v prvi aksiom Kvarkadabre: 'Kvarkadabra verjame v čar znanosti.'«

V knjigi so združili dve vrsti člankov o znanosti in filmih. V prvem sklopu, ki so ga poimenovali Filmi pod mikroskopom, skozi oči naravoslovcev podrobno secirajo posamezne filme in pojasnjujejo znanost, ki se skriva v zgodbah in filmskih prizorih. V drugem sklopu pa so filmi praviloma le iztočnice za najrazličnejša razmišljanja o znanosti in znanstvenikih, ki so se jim porodila v glavah, ko so zapuščali kinodvorane in bili še močno pod vtisom filmskih prizorov.

Med drugim boste, kakor je v predgovoru zapisal Marcel Štefančič, jr., izvedeli, zakaj računalniki, ki so v filmih vsemogočni, samega filma ne morejo gledati; zakaj je to, kar se dogaja v našem telesu, boljši akcijski film od akcijskih filmov, v katerih nastopa Arnold Schwarzenegger; zakaj akcijski junaki nimajo musklfibra; kako filmi razrešujejo svoj razkol med vednostjo in verovanjem, med znanostjo in teologijo; zakaj bi vse nerešljive revolveraške konflikte v filmih rešilo poznavanje kvantne fizike; zakaj so z znanstvenega vidika najbolj avtentični prav tisti filmski prizori, ki so videti najbolj za lase privlečeni …

Kot pravijo kvarkadabrovci, preden začnete brati: »May the Force be with you.«

Darjo Hrib & Borut Omerzel

http://www.playboy.si/branje/zabava/zna ... -4202.aspx

Objavljeno: 8.6.2007 23:45
Napisal/-a me_
..

Objavljeno: 19.8.2007 20:08
Napisal/-a ZdravaPamet
Mislim, da forum nekam kašlja. Tegale posta res nisem videl, pa bi ga opazil med novimi posti, ker je zanimiv.

Objavljeno: 19.8.2007 20:21
Napisal/-a Aniviller
Jaz sem ga videl. Verjetno je bilo tisti dan vec novih postov pa ga je hitro vrglo s seznama, se pogosto dogaja.

Objavljeno: 20.8.2007 8:57
Napisal/-a fogl
...Kvarkadabra ima nekaj tisoč obiskovalcev na dan...
A je to res?

Objavljeno: 20.8.2007 19:56
Napisal/-a bianko
Nekaj tisoč je pa mal huda.

Objavljeno: 20.8.2007 20:06
Napisal/-a ZdravaPamet

Objavljeno: 20.8.2007 22:40
Napisal/-a meglich
Ja kadar sm jst gor. Po ene 5krat na dan. Sm jst pa še dva. To je pol skup skor 1000.

=) lp

Objavljeno: 22.8.2007 12:20
Napisal/-a shrink
Podatki se nanašajo na obiske iz različnih IP naslovov, zato je npr. 1000-kratni obisk iz istega IP naslova tretiran zgolj kot en sam obisk.

Objavljeno: 22.8.2007 12:55
Napisal/-a Rokerda
In seveda to ni mišljen samo forum, ampak tudi ostale kvarkadabrine strani (http://www.kvarkadabra.net/; ...)