Programiranje v Pascalu

Zanima me...
Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

GJ napisal/-a:
shrink napisal/-a:Osebno obvladam Fortran, Basic in C/C++ (Pascal sem - verjetno to GJ-ju ni v veselje 8) - samo povohal v srednji šoli).
No C je še vedno zakon..
Vendar ga zadnjih nekaj let skoraj ne uporabljam..
Na win okolju mi povsem zadostuje Delphi. Časovno gledano, torej čas, ki ga potrebuješ za razvoj neke aplikacije je Delphi še vedno najhitrejše razvojno okolje.
Če pa pišem programček za kakšen mikrokontroller, pa ponavadi zgolj koristim C knjižnice.:roll: Simulacijo naredim v Delphiju in jo nato latnoročno prevedem, torej polinkam ukaze iz C knjižnic direktno v memoniku. Nadzorno jedro programa pa tako ali tako ponavadi ni možno narediti zadovoljivo niti v Cju, temveč direktno v memoniku.

Lep dan želim..
Programiraš mikrokontrolerje? ql.

Jaz imam tudi nekaj izkušenj s tem (sicer za šolsko rabo). Programiral sem Atmelove mikrokontrolerje z assemblerjem in sdcc. Moram reči, da programi v C-ju dokaj hitro zasedejo 2K oz. 4K, ki so na razpolago v čipu. 8)

Sodelavec uporablja Delphi/Object Pascal. Je pa res, da je rasel ob Turbo Pascalu in temu primerno pravi: "Prva ljubezen je za vedno." :lol:

Sicer pa ima tudi Borlandov Builder C++ (katerega uporabljam) implementirane nekatere Delphi-jeve komponente, kar kaže na to, da mora biti kar solidna zadeva.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

shrink napisal/-a: Programiraš mikrokontrolerje? ql.

Jaz imam tudi nekaj izkušenj s tem (sicer za šolsko rabo). Programiral sem Atmelove mikrokontrolerje z assemblerjem in sdcc. Moram reči, da programi v C-ju dokaj hitro zasedejo 2K oz. 4K, ki so na razpolago v čipu. 8)
No ja, jaz delam danes predvsem le še z Microchip-ovimi mikrokontrolerji (so pa tudi izjeme). Njihov memonik v osnovi ni glih namenjen programskim jezikom ala C ali pa pascal.
Drugače pa imajo danes mikrokontrolerji reda cene <5$/1000kos že 48KB FLASHa, 4KB RAMa, 2K EEPROM-a, 64 pin-ov, 10 bit ADC, UART itd. in 10 MIPSov procesorke moči. Tako, da za malo denarja dobiš že zelo, zelo veliko.
shrink napisal/-a:Sodelavec uporablja Delphi/Object Pascal. Je pa res, da je rasel ob Turbo Pascalu in temu primerno pravi: "Prva ljubezen je za vedno." :lol:
Tudi jaz sem začel s Turbo Pascalom.. :lol: (precej očitno, mar ne?)
Samo, če sedaj pogledaš rozvojno okolje Delphi 2005 ali pa Delphi 2006 boš videl, da po novem združuje kar tri programske jezike:
1)Delphi pascal
2)C#
3).Net

Poleg navedenih pa lahko uporabljaš še zbirnik za intel 8086 in naprej.
Če so prihodnost zastavili pravilno bomo kaj kmalu videli..

Lep večer želim..

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

shrink napisal/-a: Samo, če sedaj pogledaš rozvojno okolje Delphi 2005 ali pa Delphi 2006 boš videl, da po novem združuje kar tri programske jezike:
1)Delphi pascal
2)C#
3).Net
Mene pa ravno to moti pri Borlandu. Lahko se zgodi da Borland uporabi kaj nestandardnega, mesa kode ali avtomatsko smatra kaksno knjiznico za includano. Potem pa koda ni prevedljiva na standardnem compilerju (zna biti zoprno ce uploadas kodo kot resitev domace naloge) :?

qg
Prispevkov: 780
Pridružen: 13.1.2006 20:05

Re: Programiranje v Pascalu

Odgovor Napisal/-a qg »

timj010 napisal/-a:Odlocil sem se, da se bom naucil porgramirati za zacetek sem si izbral pascal, ker je najlazji 8) ter najbolj logicen. No da preidem k bistvu spisal sem enostaven program za racunanje tock in risanje grafov linearnih funkcij.Imam pa eno vprasanje: graf ki se narise se prilagodi locljivosti monitorja v mojem primeru 1024*768, in potem recimo imam izracunano niclo funkcije M(0,3) in potem mi se izracuna se eno tocko vse lepo in prav... problem se pa pojavi ko mi narise na grafu daljico namesto premice in potem ce je druga tocka npr. A(2,6) dobim daljico ko jo komaj vidim saj je dolga le par pikslov, obstaja kaksen ukaz ki ne bi narisal crte ampak premico?
Tukaj si lahko downloadate exe file.
Tukaj pa si lahko downloadate source kodo.

Hvala
Mogoče pa je za začetnika najbolj koristno programiranje v visual basicu v Excelu, pa še zelo je praktično uporaben. Pa tudi grafe lahko rišeš dovolj enostavno.

Uporabniški avatar
MAC.H
Prispevkov: 65
Pridružen: 13.1.2006 18:19
Kraj: Nova Gorica

Odgovor Napisal/-a MAC.H »

Tim, zasuli so te z idejami, kateri programski jeziki so boljši in tako naprej tralala. Jaz mislim, da je vseeno, s katerim začneš, saj si s tem pridobivaš programerske izkušnje, ki jih boš kasneje zlahka prilagajal drugim računalniškim narečjem.

Za tvoj problem glede premice pa se ne obremenjuj preveč, saj gre le za osnutek grafa in ni treba, da črta poteka prav do robov ekrana. Predlagam, da za dano premico y = kx + n izračunaš še vrednost točk T1 (10, y1) in T2 (-10, y2) ter potegneš črto med njima. Če ti 10 in -10 nista dovolj narazen, lahko vzameš več.

Programček pa je super, ni kaj.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

GJ napisal/-a:Tudi jaz sem začel s Turbo Pascalom.. (precej očitno, mar ne?)
Samo, če sedaj pogledaš rozvojno okolje Delphi 2005 ali pa Delphi 2006 boš videl, da po novem združuje kar tri programske jezike:
1)Delphi pascal
2)C#
3).Net
Tudi Borland je po novem v enem razvojnem okolju (Borland Developer Studio 2006) združil več programskih orodij:

1. Delphi
2. C++
3. C#

Microsoft pa je bil tako in tako začetnik takšnega združevanja. Njegov MS Visual Studio 2005 .NET združuje:

1. Basic
2. C++
3. C#
4. J#
Aniviler napisal/-a:Mene pa ravno to moti pri Borlandu. Lahko se zgodi da Borland uporabi kaj nestandardnega, mesa kode ali avtomatsko smatra kaksno knjiznico za includano. Potem pa koda ni prevedljiva na standardnem compilerju (zna biti zoprno ce uploadas kodo kot resitev domace naloge)
To ni problem samo Borlanda. Zavedati se je pač treba, da ima vsak compiler svoje posebnosti ne glede na to, ali podpira standard. Ti verjetno kot standardni compiler jemlješ GNU C, toda Borlandovi C compilerji so tudi napisani v skladu z ANSI standardom. Portabilnost med različnimi okolji je bila za C vedno problem. Iz tega vidika je najbolj hvaležen Fortran. Brez problemov (popravljanja kode) sem namreč prevedel 30 let star source in to na najnovejši verziji Digitalovega compilerja za Fortran (sedaj je razvoj Fortran-a prevzel Intel). 8)
MAC.H napisal/-a:Tim, zasuli so te z idejami, kateri programski jeziki so boljši in tako naprej tralala. Jaz mislim, da je vseeno, s katerim začneš, saj si s tem pridobivaš programerske izkušnje, ki jih boš kasneje zlahka prilagajal drugim računalniškim narečjem.
Ne vem, kje si med posti zasledil, da silimo v preferiranje kateregakoli programskega jezika. Sam sem v enem od postov nedvoumno napisal, da je važno osvojiti logiko programiranja, izbira programskega jezika oz. okolja, pa je stvar okusa oz. začetnih možnosti.

Je pa treba priznati (in to je izkušenim programerjem, ki obvladajo več kot en programski jezik, povsem jasno), da so nekatera razvojna okolja boljša od drugih (če primerjamo trenutno verzije).

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

shrink napisal/-a:Tudi Borland je po novem v enem razvojnem okolju (Borland Developer Studio 2006) združil več programskih orodij:

1. Delphi
2. C++
3. C#
Maj ja, stlačno je še veliko več..
Verzija Delphi 2006 Enterprise podiira:
* Rapid application development with support for Delphi, C, C++, and C# programming languages
* Visual WYSIWYG client and Web application development
* Local database connectivity for Borland InterBase,® dBase,® Paradox,® ADO, MySQL,® MSDE,® and Access
* Basic object-relational mapping and transparent local xml object persistence features
* Win32, Microsoft .NET, and ASP.NET support
* Integrated Together Modeling with UML, LiveSource, Integrated Audits and Metrics, and Document Generation
* High-performance database server connectivity for InterBase, Microsoft SQL Server,™ Oracle,® IBM® DB2,® MySQL, and more
* Object-relational mapping and transparent database persistence
* Multi-tier Win32 and Microsoft .NET database application development
* IntraWeb® RAD Web application development
* Borland StarTeam® Standard Edition
* State Chart Diagrams
* Executable ECO State Machines
* Multi- and Mixed- ECO database support
Ampak očitno tukaj ni več prihodnosti. Borland namreč planira odprodati svoje IDE produkte ala: Delphi, C++Builder, C#Builder, JBuilder...
Glej: http://bdn.borland.com/article/0,1410,33439,00.html

Lahko noč želim..

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14573
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

GJ napisal/-a:
shrink napisal/-a:Tudi Borland je po novem v enem razvojnem okolju (Borland Developer Studio 2006) združil več programskih orodij:

1. Delphi
2. C++
3. C#
Maj ja, stlačno je še veliko več..
Ja, v bistvu bi moral napisati, da Borland Developer Studio 2006 združuje več programskih okolij (ki so bila do sedaj ločena in ki jih je - predvidevam - še možno kupiti ločeno):

1. Delphi 2006
2. Builder C++ 2006
3. Builder C# 2006

Vsako od teh okolij pa (poleg programskega jezika) vsebuje/podpira številne komponente (kakor si navedel za Delphi). Sicer podrobno poznam zgolj Builder C/C++ (uporabljamo eno starejšo verzijo), tako da ne poznam arhitekture Borland Developer Studio. Vidim pa (iz članka v Mojem Mikru), da deluje enako kot MS Visual Studio .NET, v katerem so na razpolago vsa razvojna okolja naenkrat. Pri starejših verzijah MS Visual Studio je bilo namreč potrebno želeno okolje posebej zagnati, pri Borlandu pa so šele sedaj ponudili združeno varianto.
Ampak očitno tukaj ni več prihodnosti. Borland namreč planira odprodati svoje IDE produkte ala: Delphi, C++Builder, C#Builder, JBuilder...
Glej: http://bdn.borland.com/article/0,1410,33439,00.html
Sem prebral. Izgleda, da se bodo usmerili h kakšnim drugim produktom. Ni kaj, softverski trg je zelo dinamičen.

Odgovori