Oči oz. vid

Zanima me...
Odgovori
kiky84
Prispevkov: 72
Pridružen: 9.1.2007 23:59
Kontakt:

Oči oz. vid

Odgovor Napisal/-a kiky84 »

Kakšna je verjetnost, da ljudje res vidimo barve kot v resnici so? Naprimer pes vidi črno-belo,mačka lahko zazna vse barve razen rdeče... Kdo v resnici vidi pravilno in ali je res vesolje črno?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Oči oz. vid

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Vsi vidijo pravilno, noben ne vidi vse informacije ki jo svetloba nosi.

Ne mores rect da "vidis barve kot so". Ker ne mores niti povedat kako jih vidis. To je pac tvoja zaznava te barve, karkoli ze pac to je (ce je zelena barva tebi podobno kot vohanje kumar, je to pac tvoja predstava o tej barvi - nic drugega kot dogovor kaj moras ti cutit da reces da je zeleno).

Vsaka zival (in fotoaparat,...) ima malo drugacne senzorje tako da vidi malo drugacen del informacije. Svetlobni spekter je itak zvezen (ima v bistvu neskoncno valovnih dolzin neskoncno na gosto). S cepki v oceh (ali senzorji v fotoaparatu) pac zajames recimo skupaj cela obmocja spektra - kot isto barvo zaznas kup razlicnih kombinacij valovnih dolzin vhodne svetlobe. Tako da manj razlicnih senzorjev imas, manj barv razlikujes. Fotoaparati so zasnovani s 3 barvami (in vsi zasloni,...), da lahko popisejo vse kar lahko popise clovek s svojim ocesom (ravno tako 3 tipi cutnic - poskusa se tudi cim bolj zadeti enak spekter). Celotno informacijo (vsaj o vidnem spektru) lahko dobis samo s spektroskopijo - razklonom svetlobe na komponente in belezenjem intenzitete pri vseh valovnih dolzinah.

Odsotnost svetlobe je po definiciji crna... s tem da nikjer v vesolju ni crno (ne more bit). Povsod imas nekaj sevanja ze zato ker imajo stvari naokoli temperaturo vecjo od 0K. Ce ne drugega, je povsod prisotno kozmicno ozadje (to ima seveda popolnoma neznatno komponento v vidnem spektru, glavnina je v mikrovalovih). In povprecna barva vesolja je itak barva kremsnite:
http://newslite.tv/2009/11/04/nasa-say- ... beige.html

Odgovori