Kako lahko opredmetim svoj trud?

Zanima me...
Odgovori
Uporabniški avatar
MAC.H
Prispevkov: 65
Pridružen: 13.1.2006 18:19
Kraj: Nova Gorica

Kako lahko opredmetim svoj trud?

Odgovor Napisal/-a MAC.H »

Imam 98 kg in v 1 uri sem pretekel 8700 metrov. To je dejstvo iz realnega sveta. Kaj se da iz tega izračunati?

Čisto po kmečko me zanima, kakšno delo sem opravil, koliko kalorij in energije potrošil, morda kakšna primerjava (koliko časa bi žarnica gorela s toliko energije)... saj niti ne vem, kaj vse bi vprašal... samo nekako bi si rad bolj plastično predstavljal, kaj pomeni moj tekaški vložek, če ga pogledamo z malce drugačnega zornega kota.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Kako lahko opredmetim svoj trud?

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Te stvari se racuna s pomocjo izmerjenih (tabeliranih) vrednosti za razlicne fizicne aktivnosti, razlicne telesne teze in tako naprej. Ce malo googlas lahko najdes (recimo tukaj), da tvoja aktivnost (pade prakticno tocno v kategorijo "jogging") porabi 2400kJ na uro. To je drugace precej groba ocena, ker ocitno niti ne pise za kaksno telesno maso gre to (ce bi to vedeli, bi vsaj lahko ocenili v razmerju koliko pride za drugacno maso). Tako da to vzemi bolj kot 2000-3000kJ na uro. To pomeni povprecno moc 500-800W.

V obliki mehanskega dela clovek ne zmore dosti vec kot 300W, pa se to le za kratek cas. Vecino tega se torej sprosti v obliki toplote (v mirovanju ali obicajnem delu clovek proizvede okrog 100-200W toplote, v fizicni aktivnosti pa je ta stevilka ocitno bistveno vecja).

Zdaj ko imas v energijskih enotah, ni problem primerjat z napravami in podobnimi zadevami. 500W bi lahko poganjalo 5-10 zarnic (odvisno kaksnih). Ce racunas, da je vecina moci izgubljena v obliki toplote, potem je ta stevilka malo manjsa - ce ocenimo da konstantna fizicna aktivnost kot je jogging (ali recimo kolesarjenje, kjer bi dejansko lahko vozil sobno kolo ki bi gonilo generator) odda recimo 150W, je to recimo 2 zarnici (ce so varcne pa recimo 5).

Iz zgornjih podatkov se da tudi ocenit, da dva fizicno aktivna cloveka ogrevata sobo bolje kot obicajni ventilatorski grelec.

Naj pripomnim da so to vse grobe ocene (vecine nisem niti googlal ampak po spominu in po obcutku povedal) tako da jemlji z dosti rezerve (+-50% recimo).

Uporabniški avatar
MAC.H
Prispevkov: 65
Pridružen: 13.1.2006 18:19
Kraj: Nova Gorica

Re: Kako lahko opredmetim svoj trud?

Odgovor Napisal/-a MAC.H »

Najlepša hvala, odgovor vsebuje vse tisto, kar sem upal, da bo.

Odgovori