Hitrost žoge po strelu

Zanima me...
Odgovori
54321
Prispevkov: 4
Pridružen: 11.9.2011 13:25

Hitrost žoge po strelu

Odgovor Napisal/-a 54321 »

Zanima me, kdaj ima žoga najvišjo hitrost. Takoj za tem, ko jo brcnemo (ko žoga izgubi stik z nogo) ali kasneje med letom (torej da žoga po strelu v zraku še pospešuje)?

Hvala za odgovore in LP.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Hitrost žoge po strelu

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Nic ne pospesuje. Najvisja hitrost je takoj po udarcu, potem se hitrost zmanjsuje zaradi zracnega upora. Navpicna hitrost se itak zmanjsuje zaradi gravitacije in scasoma zavije nazaj navzdol.

Imas izjeme, ki bi lahko povzrocile, da se hitrost nekoliko poveca, vendar so take okoliscine redke:

1) Veter. Ce je veter hitrejsi od zoge, ji lahko poveca hitrost ce piha v smeri leta zoge. Ce veter ni hitrejsi od zoge, lahko samo malo pomaga vzdrzevat hitrost, ne bo se pa povecala. Veter s hitrostjo zoge je ze kar huda stvar.
2) Vrtenje zoge. Ce se zoga vrti, dobis dodaten efekt, ki upocasnjuje vrtenje in pospesuje zogo. Ce se vrti okrog navpicne osi, samo zavija (spreminja smer, hitrosti pa ne kaj dosti). Ce se pa vrti okrog vodoravne osi (pohojena zoga ali kaj podobnega), pa to lahko vpliva tudi na vodoravno hitrost. Po mojem mnenju bo hitrost se vedno najvisja na zacetku in bo ta efekt samo upocasnil pojemanje in podaljsal doseg.

Odgovori