Stran 1 od 2

možganske celice

Objavljeno: 13.6.2005 12:58
Napisal/-a k.a.t.
Torej - stvar je taka: baje ob vsakem udarcu v glavo izgubiš določeno število možganskih celic, ki se ne morejo obnoviti (in baje je tako tudi pri anesteziji) ... in ker sem "rahlo" hipohondrične narave me zanima, kaj ta izguba pravzaprav pomeni (razen tega, da imaš kasneje hud glavobol :roll: )??? Pa še mimogrede - ali se IQ zaradi udarca kaj zmanjša? (saj vem, kako patetično vprašanje, toda, kaj hočete, hipohondrična duša, pač :wink: )

Objavljeno: 13.6.2005 13:45
Napisal/-a sstone
Možganske celice se kurijo tudi same od sebe, vsak alkohol itd... to še pospeši. Pomoje se ni kej bat zaradi kakih udarcev, razen če tolčeš z glavo ob zid 8 ur na dan, samo takrat mislim, da si že zrel za v PB. :lol:

Objavljeno: 13.6.2005 13:47
Napisal/-a mali
Zdravilo proti hipohondriji

Vzemi placebo ali pa le intenzivno verjemi.
Še dobra novica - placebo je učinkovit in ne pušča stranskih učinkov.

Objavljeno: 13.6.2005 15:15
Napisal/-a k.a.t.
Si mislil glasbeno skupino? :lol: Glede alkohola in podobnih prijetnih razvadic sem že zdavnaj na tekočem ... :twisted: Hm, toda zakaj se prav možganske celice ne obnavljajo? Vse ostale se (vsaj mislim ...) :cry:

Možgani so kljub temu izjemno zanimiva "stvarca"! :D

Objavljeno: 13.6.2005 16:54
Napisal/-a Aniviller
Si predstavljas da ti zraven vsake mozganske celice ki ima ze vse povezave in funkcionira kot procesor+disk zraste ena nova, ki ne ve cemu sluzi. Mozgani bi enostavno prenehali delovati... Zato se ne delijo!

Objavljeno: 13.6.2005 18:35
Napisal/-a mriz
Jaz se strinjam s sstonom...če ne delaš tega kar je dal za primer ali če se profesionalno ne ukvarjaš z boksom, se nimaš kaj za sekirat.

A možganske celice se zagotovo ne obnavljajo? Je delitev edini možen način nastanka novih možganskih celic? Se mi zdi da sem nekje slišal drugače...

Objavljeno: 13.6.2005 19:44
Napisal/-a JAN
Kar se tiče alkohola ta samo uniči povezave med celicami te se pol ze obnovijo (povezave) tko da to ni dokaz da se celice obnavlajo. Sam useen pa se mi zdi neverjetno da se možganske celice nebi obnavljale. Ok najbrs res ne rastejo tko kot kosti sam baje v času tm ene ure ti umre 1800 000 celic in bi jih lahko spravil na konico igle, to sm slišu na neki oddaji na discoveriju. Te celice se morjo pol tud obnovit. Aja slisu sm tud da baje uporabljamo le 40% (ne vem ce je stevilka prov) možganov.

Objavljeno: 13.6.2005 20:25
Napisal/-a sstone
hehe 40%, pol bi najbrž že razumel naš izvor in začetek vsega, ali pač , 10-11% bo bolj blizu, nekateri bolj obdarjeni pa mogoče do 15%. sicer pa baje, če bi uporabljali 100% bi te v momentu skurlo. :D

samo zamisli si da bi se vsega zavedal, vse okoli sebe videl in vse zaznaval.

Objavljeno: 13.6.2005 20:55
Napisal/-a JAN
Sj sm napisu da nism zihr za to cifro

Objavljeno: 13.6.2005 22:14
Napisal/-a bianko
Mogoče ti procenti pomenijo koliko možganov deluje v določenem trenutku?

Objavljeno: 13.6.2005 23:59
Napisal/-a sstone
Delujejo najbrž celi možgani, samo mi jih ne moremo uporabljat tako kot bi hotli, vsak del opravlja svojo funkcijo, ki pa je ne obvladamo. Če bi obvladali 100% možganov, bi obvladali komplet telo točno tako kot bi hotli, zdravje bi uravnavali sami, po naši meri, bolani bi bli kadar se nam nebi dalo delat :lol:

Objavljeno: 14.6.2005 2:34
Napisal/-a mriz
Če bi se zavedali vseh procesov v telesu ter jih imeli pod zavedno kontrolo, bi se nam verjetno zmešalo, oziroma tega ne bi nikakor zmogli (mislim da sem nekje prebral da bi nam probleme delalo že dihanje).
Brezveze že nismo večinoma avtomatizirani.

Procenti so mogoče procesorska hitrost...geniji so pa overclockani :) , ampak vsak za svoje področje...matematiko, glasbo, itd...

Objavljeno: 14.6.2005 8:48
Napisal/-a sstone
Seveda, da bi naenkrat obvladali vse bi nam v glavi naredilo kot je enemu mojemu procesorju, ker sem neki testiral :D . Če bi pa po naravi že bili taki, bi blo normalno, samo boljše da ni, ker bi meli preveč stvari za delat, že zdej jih imamo preveč :lol: , pa se z dogodki v telesu ne ukvarjamo kaj preveč.

Ja geniji so overclockani, samo pol nastajajo problemi s stabilnostjo, majo prevelko voltažo in se včasih nočejo bootat po 12-13 ur, spijo. :D :D :D

Objavljeno: 14.6.2005 13:45
Napisal/-a mriz
sstone napisal/-a: samo pol nastajajo problemi s stabilnostjo,
Bo držalo, ja..vsak genij je rahlo (fejst) odpičen :lol:

Koliko vrst možganskih celic je in katere so (po funkciji recimo)?

Objavljeno: 14.6.2005 14:12
Napisal/-a sstone
Možgani so iz:
nevronov, celice ki prenašajo oz. prevajajo živčne impulze. Sestavljeni so iz "telesa", dendrita(sprejemnik signala), aksona(živčni končič), sinapse(stik med živčnikmi celicami).
vrste nevronov:
senzorni nevron(prenaša podatke iz telesnih receptorjev(oči, ušesa...) do CNS)
motonevron(podatki od mišic...do CNS)
internevron(sestavljajo CNS)
glialnih celic(90%), to so v bistvu živčne celice, ki ne prenašajo živčnih impulzov, med drugim te celice "pojejo" odmrle nevrone ali delel le teh, proizvajajo mielin(maščoba+beljakovina), v glavnem podpirajo nevrone, glialnih celic je več vrst: Schwannove celice, satelitske celice, mikroglia, oligodendroglia, in astroglia.

To je zelo po kmečko in na hitro(možgani so tko zapleteni, da bi lahko o njih razpravljali mednem ko bi hodili peš po črti od ekvatorja okoli zemlje 8) 8) 8) pa si nebi povedali najbrž niti 10%), če bo to prebral kak nevrolog ga bo najbrž kap, me bo še kdo ustrelil, hehe.
Tistega ki to res zanima naj pogleda po netu, ker mogoče kaj kar sem jaz napisal tudi ne velja oz. je neresnica :lol: .