Kako se naredi spletna stran?

Zanima me...
Post Reply
User avatar
Rok Osolnik
Posts: 63
Joined: 23.8.2005 13:17
Location: Srednja vas
Contact:

Kako se naredi spletna stran?

Post by Rok Osolnik » 11.9.2005 15:38

Zanima me, kako naredim spletno stran.
S katerim programom se naredi spletna stran?
Kakšni so pogoji oz. omejitve za spletno stran?
Ali moram imeti statični IP naslov, da imam lahko spletno stran?

moderator
Posts: 165
Joined: 5.2.2004 10:01

Post by moderator » 11.9.2005 16:17

Tema že obstaja: viewtopic.php?t=400

User avatar
Rok Osolnik
Posts: 63
Joined: 23.8.2005 13:17
Location: Srednja vas
Contact:

Post by Rok Osolnik » 11.9.2005 18:06

Mene ubistvu zanima, kako to pol na internet spravim, da drugi lahko pogledajo to stran? Kako se naslov spletne strani določi pa tko naprej... tega ni v tisti temi.

User avatar
sstone
Posts: 180
Joined: 30.11.2004 0:05

Post by sstone » 11.9.2005 18:56

S katerim programom se naredi spletna stran?
Za to rabiš server...recimo apache. Ga instaliras, zazenes in caka na povezavo na portu 80(privzeto). Ce nimas firewalla bi ti moglo, ko vpises svoj ip v adreso v ie ali ff, opret privzeto stran za apache, da je pac instalacija uspela(kazal bo v direktorij mislim da C:\Program Files\Apache
Group\Apache2\htdocs
, to lahko spremenis v conf fajlu). V configuracijskem fileu si nastimas keri bojo index fajli...torej fajli, ki jih bo program odpiral, ko napises samo direktorij brez dolocene strani(recimo napises http://www.krneki.com/ in ti odpre fajl index.html ali kar imaš pač tam nastimano kot index fajl)
Kakšni so pogoji oz. omejitve za spletno stran?
Ne vem na kake pogoje mislis, ko mas svojo stran, na svojem strezniku v bistvu ti dolocas pogoje, omejitve so pa odvisne kako linijo mas, koliko placa itd...
Ali moram imeti statični IP naslov, da imam lahko spletno stran?
Ni treba imeti, seveda je pa priporocljivo, ker cene mores potem vsak dan osvezevat ip za tvojo domeno.
Mene ubistvu zanima, kako to pol na internet spravim, da drugi lahko pogledajo to stran? Kako se naslov spletne strani določi pa tko naprej... tega ni v tisti temi.
No na internet spravis tako kot je napisano zgoraj. Naslovi se morejo registrirat, se vpisat v database na dns serverjih, kjer je shranjeno kam kaze dolocena domena. Mas varjanto free domene, ki je največkrat poddomena(recimo rok.krneki.org) ce hoces imet rok.com, pa mores placat zanjo.


Potem ko zadevo nastelas, da je dostopna svetu, pa naredis kaksno stranm, za zacetek bl enostavno v htmlju in se mal ucis kako grejo stvari.

User avatar
sstone
Posts: 180
Joined: 30.11.2004 0:05

Post by sstone » 11.9.2005 18:59


jcerni
Posts: 2
Joined: 16.5.2006 0:05

Odpiranje domene

Post by jcerni » 16.5.2006 0:12

Imaš domeno. Kako je potrebno dati mapi ime, da potem ko napišeš domeno v iskalnik, avtomatsko odpre to mapo. Npr. domena http://hisa.com. Kako bi moral dati ime mapi narejeno npr. v Frontpageu, ki jo bom s FTP prenosem prenesel na strežnik. Verjetno je treba dati mapi ime hisa, če upoštevamo, da sem registriral domeno: http://hisa.com.

User avatar
sstone
Posts: 180
Joined: 30.11.2004 0:05

Post by sstone » 17.5.2006 19:51

A govoriš o mapi ali datoteki(fajlu)?

Če govoriš za file, more bit index.html(oz index.htm, seveda odvisno od nastavitev strežnika(default bo index.html v redu), lahko pa nastavis karkoli drugega v nastavitvah strežnika...če imaš lasten strežnik), in ga bo avtomatsko odprlo ko boš vtipkal http://hisa.com(če je ime fila kakorkoli drugače(kot pravim, lahko v nastavitvah štimaš kar ti pač paše da bo index file(torej tisti k ga odpre avtomatsko)) pa moreš vtipkat http://hisa.com/ime_datoteke.html).

Post Reply