Stran 1 od 1

Gobe

Objavljeno: 22.12.2005 16:39
Napisal/-a Rok Osolnik
Zanima me kako to, da lahko gojimo šampinjone,
ne moremo pa gojiti jurčke in lisičke?

Objavljeno: 22.12.2005 17:02
Napisal/-a bianko
Zato, ker jurčki in lisičke rastejo v gozdu.

Re: Gobe

Objavljeno: 22.12.2005 20:15
Napisal/-a GJ
Rok Osolnik napisal/-a:Zanima me kako to, da lahko gojimo šampinjone,
ne moremo pa gojiti jurčke in lisičke?
Nisem ravno biolog pa vseeno..

Določene gobe so zajedalci točno določenih dreves oziroma rastlin v točno določenem okolju. Pravtako je zelo odvisna sestava tal, ph faktor tal, vlaga, temperatura in mikro klima.


Lep večer želim..

Objavljeno: 23.12.2005 7:35
Napisal/-a mirtelo
Gobe delimo v tri osnovne skupine:
1. gniloživke ali saprofiti
2. zajedavke ali paraziti
3. simbioniti - živijo v sožitju predvsem z drevesi in grmi
Zakaj gojimo predvsem šampione (gniloživke)? Razlog je donosna tehnologija. Prav tako gojimo bukove ostrigarje, shi-take (paraziti).
Gojijo celo gomoljike (tartufe), ki pa so simbioniti, pomeni da zivijo v mikorizi s koreninami nekaterih dreves ali grmov, kot so hrast, leska itd. Problem gojenja slednjih je pozna bera. Saj od okužbe drevesnih korenin do bere mine 15 let! Prav tako so delali poskuse z jurčki, pa uspehi niso dosegli ekonomske upravičenosti. Problem jurčkov, lisičk in tartufov....je tudi, da potrebujejo gozd, ker živijo v simbiozi z določenimi vrstami dreves in sicer tako, da so hife micelija povezane z drevesno korenino- gobe ali bolje gljive oskrbujejo drevesa z določenimi minerali, kar ima za posledico zdrav in kvaliteten les, drevesa pa oskrbujejo gljive z njim potrebnimi snovmi.

Objavljeno: 25.12.2005 20:12
Napisal/-a Mitja
mirtelo ima prav, pa tudi bianko, ker v gozdu so na vlažnih tleh in imajo druge dobre pogoje za rast, šampinjon pa se prilagaja tudi na ostale lege