Radioaktivnost

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Post Reply
kana
Posts: 1
Joined: 11.2.2006 12:29

Radioaktivnost

Post by kana » 11.2.2006 12:56

Nestabilna jedra se spreminjajo v stabilna in pri tem oddajajo ali helijeva jedra ali elektrone ali pa fotone ali tudi druge jedrske delce.

Sedaj me pa zanima kako pride sploh do tega pojava?

Ali je pri radioaktivnosti, ki se širijo fotoni, zato potreben fotoefekt ali kako je s tem?

Prosim, če mi lahko odgovorite, ker morem to vedeti na izpitu in nimam veliko časa. Zgolj piflati in ne razumeti definicije pa mi je zelo težko ...

Hvala, hvala

Zelo dober forum ste

User avatar
Aniviller
Posts: 7263
Joined: 15.11.2004 18:16

Post by Aniviller » 11.2.2006 13:40

Pri \(\alpha\) in \(\beta\) razpadu ni kaj filozofirat. Jedro se razcepi na dva dela, od tega je en del helijevo jedro oz. elektron/pozitron, tako da se ohranjajo kvantna stevila, naboj,...
Gama razpad je pa v bistvu posledica prvih dveh razpadov. Namrec, ko jedro razpade, osnovni del jedra odnese veliko energije, zato je v zelo visoko vzbujenem stanju, potem seva v skladu s pravili za sevanje s prehodom stanj (koncept je isti kot pri plinskih zarnicah)

Mehanizem razpada je pa v tem, da je energijsko ugodnejse da jedro razpade (saj se vendar energija sprosti!) Verjetnost da se v dolocenem casu jedro razpade je fiksna, torej delec razpade po eksponentnem zakonu. Tile razpadi so samo najverjetnejsi dogodki, lahko bi se zgodilo karkoli, kar bi ohranjalo kvantna stevila in energijo, le verjetnosti za take razpade so zelo majne.

Post Reply