Kako nastanjejo barve?

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
družina Tamše

Kako nastanjejo barve?

Odgovor Napisal/-a družina Tamše »

Kako nastanjejo barve?

pipo

barve

Odgovor Napisal/-a pipo »

svetloba je elektromagnetno valovanje v nekem določenem frekvenčnem območju. poznamo tudi druga EM valovanja, kot so radijski signali, IR, UV svetloba, roentgen...

V očeh imamo ogromno število čutnic, ki so občutljive na barvo, vendar vsaka le na določen spekter svetlobe. Tako imamo tri različne vrste čutnic občutljivih na barvo. Ko svetloba določene barve zadane čutnice v očesu, se le te aktivirajo in pošljejo signal (jakost signala je odvisna od barve in od tega katera od treh vrst čutnic ga pošilja) v možgane, ki vse te signale preanalizirajo in nam predstavijo vse skupaj kot neko določeno barvo

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Kako nastanejo barve?
Kolikor vem ko svetloba pride do določenega telesa , del barvnega spektra svetlobe telo vsorbira del pa se odbije odvisno od lasnosti telesa. Tisti del svetlobe, ki se odbije nato naše oko zazna.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Torej, če ne bi imel teh čutnic(in bi vseeno lahko gledal) bi vse videl prozorno, brezbarvno...mogoče črno-belo?

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

V očesu imamo dve vrsti "senzorjev", kolikor se spomnim, so to palčke in čepki. Eni so zelo občutljivi na jakost svetlobe, drugi na barve. Če ne bi imeli tistih, ki so občutljivi na barve, bi gledali črno-belo. Mnoge živali, npr. psi, nimajo na barve občutljivih receptorjev.

lp, Gregor

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Zakaj črna barva bolj vpija svetlobo - črn predmet se bolj greje od belega, četudi je površina črnega bolj hrapava? Najbrž je to lastnost same snovi na atomski ravni, najbrš kvantna fizika ve zakaj se gre.

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a genion »

Ja, svetloba je del elektromagnetnega valovanja in je edini del tega spektra, ki ga lahko zazna človeško oko (približno med 700 in 400 nm valovne dolžine, kjer je oko najobčutlivejše za svetlobo 550nm valovne dolžine). Vrh sončnega sevanja (približno 6000K) je pri valovni dolžini 550nm, od tod tudi prilagoditev človeškega očesa.
Zdaj pa svetloba potuje od sonca do zemlje, kjer pa naleti na mnogo preprek, kot so; zračne plasti, drevesa, sami ljudje. Vsa materija pa je sestavljena iz atomov, ti pa vsebujejo elektrone, ki se vzbudijo v primeru da na njih prileti foton (delec svetlobe) ustrezne energije. Ta elektron poskoči na višji energijski nivo, se tam zadrži le za trenutek in nato spet ''pade'' iz določenega energijskega nivoja (odvisno od prej dovedene energije) na svoje staro mesto. V odvisnosti od tega iz katerega energijskega nivoja je ta elektron ''priletel'' nazaj, odda delec svetlobe z določeno energijo (določeno valovno dolžino), ki jo naše oko zazna kot barvo :roll: .

Odgovori