Stran 1 od 1

hlapenje

Objavljeno: 23.3.2006 19:53
Napisal/-a fogl
Če imamo vodo in mimo piha suh zrak, začne voda izhlapevat, in se zaradi tega tudi hladit, ker se energija za izhlapevanje črpa iz vode. To je vse ok, samo zakaj se energija črpa ravno iz vode, zakaj pa se ne črpa iz zraka (tako bi voda ostala pri enaki temperaturi)?

Re: hlapenje

Objavljeno: 23.3.2006 23:16
Napisal/-a GJ
fogl napisal/-a:Če imamo vodo in mimo piha suh zrak, začne voda izhlapevat, in se zaradi tega tudi hladit, ker se energija za izhlapevanje črpa iz vode. To je vse ok, samo zakaj se energija črpa ravno iz vode, zakaj pa se ne črpa iz zraka (tako bi voda ostala pri enaki temperaturi)?
Energija se črpa iz okolice in ne iz vode! Da voda lahko izhlapi se mora okolica ohladiti!

Lahko noč želim..

Objavljeno: 24.3.2006 10:24
Napisal/-a fogl
Se pravi po tvoji teoriji če narediš lužo vode na tleh se luža ne bo ohladila ko bo voda izhlapevala...

Objavljeno: 24.3.2006 10:46
Napisal/-a Aniviller
Vse se dogaja na zelo tanki plasti okrog gladine. Torej itak ne mores preprecit da se ne bi hladilo oboje, ze zaradi toplotne prevodnosti. Praviloma se pa hladi luza, ker izgublja najhitrejse molekule, medtem ko jih zrak prejema.

Objavljeno: 24.3.2006 18:06
Napisal/-a GJ
fogl napisal/-a:Se pravi po tvoji teoriji če narediš lužo vode na tleh se luža ne bo ohladila ko bo voda izhlapevala...
Nikakor, mislil sem na okoliško vodo in ne na zrak. Zrak se ohlaja posledično.
Zakaj je to tako pa kot je že povedal Aniviller, molekule v vodi imajo različne hitrosti, na površini trenutno najhitrejše pa vsrka okoliški zrak, če ta ni 100% nasičen. Voda v nasičenem zraku ne more izhlapevati saj zrak ni več sposoben sprejmati vodnih molekul, ker pride do kondenzacije. Če dvignemo temperaturo zraka se poveča tudi njegova sposobnost absorbcije vode.

Glede na temperaturo in relativno vlažnost zraka bo voda izhlapevala, ta odvisnost je opisana v Molierovem diagramu. Na tak način tudi deluje eden izmed načinov merjenja relativnostne vlage in sicer tako, da meriš temperaturo vlažnega in pa temperaturo suhega termometra, nato v diagramu poiščeš relatvnostno vlago glede na dejanko temperaturo zraka in temperaturo, ki jo kaže vlažni termometer.

Lep dan...

Objavljeno: 24.3.2006 18:37
Napisal/-a fogl
Zakaj naj bi imele drugačne hitrosti, če imajo enako temperaturo.
Kakšno srkanje neki...

Objavljeno: 24.3.2006 18:55
Napisal/-a GJ
fogl napisal/-a:Zakaj naj bi imele drugačne hitrosti, če imajo enako temperaturo.
Temperatura vode (neke materije) je povprečana kinetična energija molekul.
Kot verjetno že veš se molekule v vodi gibljejo, pri medsebojnem zaletavanju pa glede na vrsto trka ena prejme več kinetične energije kot druga. Iz česar sledi, da imajo molekule v vodi različne hitrosti.

fogl napisal/-a:Kakšno srkanje neki...
Misliš tukaj na kavo???

Lep večer..

Objavljeno: 26.3.2006 11:58
Napisal/-a fogl
Zakaj pa ko vlažimo zrak, se mu povečuje vlažnost pri konstantni entlpiji, zakaj se ne npr. po kateri drugi krivulji (v mollierovem diagramu)?

Objavljeno: 26.3.2006 12:06
Napisal/-a Aniviller
Spremembo delas pri konstantnem tlaku. Razmisli cemu je takrat enaka sprememba entalpije (zakaj kemiki radi uporabijo entalpijo :) )

Objavljeno: 26.3.2006 19:46
Napisal/-a fogl
h=u+pv => dh=du+pdv+vdp =>(p=konst) dh=du+pdv

Ampak še zmerej ne vem kaj naj sklepam iz tega...ker se zrak navlažuje se mu volumen povečuje, zato se mora notranja energija zmanjšat (da ostane h konstantna), zato se temperatura zniža. Nekaj takega?

Ampak še vedno ne vem zakaj bi mogla bit dh=0. (Zakaj pa jo kemiki radi uporabljajo?)

Objavljeno: 27.3.2006 8:37
Napisal/-a Aniviller
\(H=U+pV\)
\(dH=dU+d(pV)=dQ-pdV+pdV+Vdp=dQ+Vdp\)
Torej: pri konstantnem tlaku je \(dp=0\) in je sprememba entalpije enaka kar vlozeni toploti. Te pa ni, torej se entalpija ohranja. Za izobarne procese je torej entalpija prirocna za racunanje. Slisis tudi za "reakcijske entalpije, ...", ki ti direktno povejo koliko toplote se sprosti pri reakciji... 8)