Merjenje g-ja

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
Uporabniški avatar
donKihot
Prispevkov: 8
Pridružen: 19.5.2006 16:30

Merjenje g-ja

Odgovor Napisal/-a donKihot »

Slišal sem za poskus z nihalom, s katerim lahko določiš zemljin težni pospešek. Kako se izpelje enačba (verjetno nekaj z nihajnim časom in dolžino vrvice) in kako natančne so te meritve ( so to zadostni pogoji za natančno merjenje: vakum, težka krogla na močni zelo tanki žici, ki je zelo dolga)???

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Merjenje g-ja

Odgovor Napisal/-a shrink »

donKihot napisal/-a:Slišal sem za poskus z nihalom, s katerim lahko določiš zemljin težni pospešek. Kako se izpelje enačba (verjetno nekaj z nihajnim časom in dolžino vrvice) in kako natančne so te meritve ( so to zadostni pogoji za natančno merjenje: vakum, težka krogla na močni zelo tanki žici, ki je zelo dolga)???
Če misliš na določanje težnega pospeška preko meritev nihajnega časa \(t_0\) matematičnega nihala dolžine \(l\), potem si lahko v vsakem srednješolskem učbeniku pogledaš izpeljavo enačbe:

\(t_0 = 2\pi\sqrt{\frac{l}{g}}\)

Meritve bi bile ob navedenih pogojih dovolj natančne.

Drugače se težni pospešek oz. gravitacijsko konstanto dovolj natančno meri preko drugih eksperimentov. Prvega takega je izvedel Cavendish (1798) s torzijskim nihalom oz. po naše: gravitacijsko tehtnico.

http://www.physics.mq.edu.au/~dalew/Cavendish.html

Odgovori