Stran 1 od 1

tlak - fizikalna nalogica

Objavljeno: 10.7.2006 22:11
Napisal/-a fogl
Imamo dva enaka valjasta kozarca. V enem je voda do robu, v drugem pa prav tako, le da je v vodi tudi majhen mehurček zraka. Kakšna je sila na spodji rob kozarca?

V obeh primerih je enaka teži vode, se pravi pri kozarcu brez mehurčka nekoliko večja. Če pa gledamo tlak, pa je v obeh primerih na dnu kozarca tlak ro(vode)*g*h, in ker je F=p*a, je potem sila v obeh primerih enaka...nekaj ni v redu...

Objavljeno: 11.7.2006 6:44
Napisal/-a mirtelo
Sila na notranje dno kozarca je enaka, saj je hidriostatični tlak odvisen samo od višine vodnega stolpca - sila pa od tlaka in površine.
Sila ki pritiska na mizo (zunanja stran dna kozarca), pa je večja pri kozarcu brez mehurčka, saj je enaka sili teže kozarca+vode.

Objavljeno: 11.7.2006 13:58
Napisal/-a fogl
Mirtelo, potem pa si predstavljaj tako...kozarec primem na vrhu in ga držim v zraku...kakšna je sila v steni kozarca pri dnu.
Dol deluje sila zaradi tlaka vode (p*A) in teža dna gozarca, gor pa sila zaradi tlaka okolice (pokolice*Adna)...se pravi v obeh primerih enaka (po tvoji razlagi)

Objavljeno: 11.7.2006 14:36
Napisal/-a mirtelo
Nekaj prispeva tudi sila vzgona zračnega mehurčka, ki pa deluje v nasprotni smeri in to je to. Vsaj tako menim jaz.

V normalnih pogojih ti bi mehurček izplaval in počil, tedaj pa bi nekoliko padel hidrostatični tlak zaradi manjše višine tekočine.

Re: tlak - fizikalna nalogica

Objavljeno: 11.7.2006 15:10
Napisal/-a GJ
fogl napisal/-a:V obeh primerih je enaka teži vode, se pravi pri kozarcu brez mehurčka nekoliko večja. Če pa gledamo tlak, pa je v obeh primerih na dnu kozarca tlak ro(vode)*g*h, in ker je F=p*a, je potem sila v obeh primerih enaka...nekaj ni v redu...
Povprečna sila je enaka masi snovi * težnostni pospešek na dano površino.

Če imaš v enem kozarcu mehurček in enako količino (maso) vode kot v drugem, bo v kozarcu z mehurčkom na dnu, sila za malenkost večja.
Do razlike pride na račun stisljivosti zraka mehurčka glede na vodni tlak v primerjavi s tlakom okolice. Torej mehurček ima večjo gostoto kot okoliški zrak.
V danem primeru ne smemo pozabiti na vzgon zaradi okoliškega zraka, ki znaša okoli 13N na m3 pri sobni temperaturi in nadmorski višini 0m.

Lep dan želim..

Objavljeno: 11.7.2006 15:26
Napisal/-a fogl
GJ, višina vode v obeh kozarcih je enaka, torej če je v enem kozarcu mehurček, je tam vode manj, ne enako...

Objavljeno: 11.7.2006 15:40
Napisal/-a GJ
fogl napisal/-a:GJ, višina vode v obeh kozarcih je enaka, torej če je v enem kozarcu mehurček, je tam vode manj, ne enako...
V tem primeru je razlika v pritisku enaka razliki mas (glede na gostoto zraka mehurčka in vode v odvisnosti volumna mehurčka), ki pritiska na dno kozarca pri danem težnostnem privlaku.

Oziroma za kolikor je povprečna gostota vode z mehurčkom manjša.

Lep dan..

Objavljeno: 11.7.2006 16:15
Napisal/-a Aniviller
Takole lahko vzames: kot prvo, da bo stacionarno stanje recimo da mehurcek miruje (npr. je prisesan na steno kot pri gaziranih pijacah). Sila na dno je zaradi visine stolpca enaka kot ce ne bi bilo mehurcka. Sile se pa vseeno ujemajo: na kozarec delujeta dve zunanji sili: tlak vode, ki je isti kot v prejsnjem primeru ((ro g h)*S), in v nasprotni smeri vzgon. Mehurcek pac potegne kozarec za sabo. Koncni efekt je isti kot ce bi vzel samo maso vode ki jo je za volumen mehurcka manj. Sile se tako lepo izidejo. Seveda ce mehurcek ne miruje ni ravnovesja sil in se sila vzgona uporabi za pospesevanje mehurcka. Sila na kozarec je v tem primeru vecja (kot ce bi bila namesto mehurcka voda). Ko se mehurcek razpoci na gladini, se ne odriva vec in sila na kozarec se zmanjsa. Izmeri (da bo mehurcek dovolj velik uporabi balon in stehtaj).

Objavljeno: 14.7.2006 13:03
Napisal/-a fogl
Če je mehurček prilepljen na steno mi je jasno...kaj pa ko mehurček plava...če se odriva od vode (ko se dviga), se mora to potem poznati na tlaku vode...potem sila na dnu ne bo več ro*g*h?

Objavljeno: 14.7.2006 13:47
Napisal/-a mirtelo
Dokler plava je enako kot da je pritrjen na steno, ko pa doseže gladino poči in višina vode pade sorazmerno z volumnom mehurčka.
Ko se mehurček dviguje se "odriva" od dna in hkrati pritska na površino...
Če pa bi mehurček lebdel, pa bi moral doseči gostoto enako gostoti vode......

Objavljeno: 15.7.2006 18:32
Napisal/-a fogl
mirtelo napisal/-a:Dokler plava je enako kot da je pritrjen na steno
Ni res, ker ko je mehurček pritrjen na steno, se sila vzgona, ki deluje na mehurček prenese na steno, kar pa ne drži, ko mehurček plava.
mirtelo napisal/-a:Ko se mehurček dviguje se "odriva" od dna in hkrati pritska na površino...
Pritiska na površino česa?
Odriva se od dna, ampak se sila se na dno prenese preko vode...a ne bi moral potem tlak na dnu narasti?

Objavljeno: 16.7.2006 20:17
Napisal/-a celica
sila na dno kozarca
Prvo je odvisno od višine kozarca in premera kozarca, če je višina kozarca manjša od premera se sila prenaša na dno. Če pa je višina kozarca večja od premera, pa je odvisno kje štarta mehurček, mislim po višin. Nadalje ko se mehurček premika navzgor se sile razporedijo glede na gostoto vode in je sila na dno vse manjša, na stene pa glede na dno, večja.
Lp.

Objavljeno: 17.7.2006 9:14
Napisal/-a Aniviller
Za vse uporabne namene je voda nestisljiva. V vsakem primeru je pa cisto vseeno kje je mehurcek. Dokler plava je za kozarec tako kot da bi bila na mestu mehurcka voda. (zakon o vzgonu: sila na mehurcek (nasprotna pa na kozarec) je taka kakrsno tezo bi imela voda na tistem mestu. Ce je gostota manjsa je sila na mehurcek sicer manjsa, sila vse vode na cel kozarec je pa enaka!!!)