Stran 1 od 1

Led in Voda

Objavljeno: 29.7.2006 12:16
Napisal/-a [Krypton]
V eni oddaji sem pred nekaj časa videl poskus, v katerem so v zmrzovalnik istočasno dali dve posodi za led napoljeni z vodo. Temperatura vode v prvi posodi je bila okoli 20 stopinj Celzija, v drugi pa okoli 50 Stopinj Celzija. Po preteku nekaj časa so odprli zmrzovalnik in ugotovili, da se je voda v posodi z vecjo T(okoli 50 stopinj), bistveno bol ohladila in tudi prej zamrznila.

V oddaji niso dodali posebne razlage zakaj je se je vroca voda v drugi posodi hitreje ohladila in tudi prej spremenila v led.

Upam da bo kdo znal povedati odgovor.

Objavljeno: 29.7.2006 13:36
Napisal/-a matemusic
pojma nimam. A ni tud možn zarad kšne teže prostornine. ma nimam pojma

Objavljeno: 29.7.2006 14:21
Napisal/-a Aniviller
Vroca voda bolj izhlapeva in tako porabi vec izparilne toplote. Dvomim pa da je efekt sploh opazen. Ko bi npr. vroca voda "dohitela" hladno, bi bila kozarca v enakovrednem polozaju. Tako da prehiteti ga ne more. Razen ce bi izhlapela toliksna kolicina vode da bi se znatno spremenila toplotna kapaciteta... :?

Re: Led in Voda

Objavljeno: 29.7.2006 23:21
Napisal/-a GJ
[Krypton] napisal/-a:V oddaji niso dodali posebne razlage zakaj je se je vroca voda v drugi posodi hitreje ohladila in tudi prej spremenila v led.
No ta pojav je že precej dolgo časa znan, bojda že od časov Aristotla dalje. Poznan je tudi pod imenom Mpemba efekt..

Podrobnosti na.. http://math.ucr.edu/home/baez/physics/G ... water.html

LP..

Objavljeno: 30.7.2006 0:35
Napisal/-a [Krypton]
Kot zgleda ta MPEMBA EFFECT, se ni dokazano razlozen in so postaljene le teorije.

Ceprav nismo popolnoma prepricani o razlogu za ta pojav me zanima ce bi lahko clovek ta efekt izkoristil v svoje dobro in si z njim nekak pomagal? Ce ima kdo kake ideje.

Hvala za link GJ

Objavljeno: 30.7.2006 7:58
Napisal/-a tschmrlj
Hokejska igrišča "rolbajo" cistijo in ravnajo z ogreto vodo. V času odmora ca 10 minut čisti ogreta voda bolje in hitreje kot mrzla voda.