Stran 1 od 1

Mavrica

Objavljeno: 21.8.2006 19:57
Napisal/-a donKihot
O mavrici sem si ogledal tale naslov pa ga priporočam za pogledat. http://www.fiz.uni-lj.si/~jaglicic/sola ... vrica.html

Pojavita se mi dve vprašanji.
Zakaj mavrica nastane samo v loku oziroma v kolobarju (mogoče ker je to samo vidna svetloba)?
Ali bi vidli večjo mavrico če bi imeli sposobnost videti infrardečo in ultravijolično svetlobo?

Zanima me pa kako pride na CD-jih do mavrice?

Objavljeno: 22.8.2006 14:53
Napisal/-a Aniviller
Odvisnost lomnega kolicnika od valovne dolzine je v splosnem zakomplicirana, v blizini vidnega spektra pa lahko reces da je linearna. UV in IR del splektra bi bila torej nadaljevanje mavrice na obeh koncih. Na obmocju mikrovalov poenostavitev ni vec smiselna. V tem obmocju pa itak zaradi uklona ne vidis nicesar vec (kapljice so premajhne). Mavrica torej ne more biti poln krog.

Na CD-ju vidis mavrico ker podatkovne sledi delujejo kot uklonska mrezica. Svetloba ki se odbija od sosednjih kanalov ima pod dolocenimi koti casovni razmik tak da se zarka sestejeta. Ta mavrica je tudi bolj "pravilna" (zveza je teoreticno izpeljana) in manj razmazana. Mimogrede, varcne zarnice dovolj izrazit spekter da ga na CD-ju lahko opazujes.

Objavljeno: 30.8.2006 20:23
Napisal/-a CUM
Zanima me naslednje. Najprej me je zanimalo zakaj se pojaviljo 2 mavrici vendar je zgornji naslov to razločno pojasnil :D

Zdaj mi pa preostane samo še eno vprašanje.
Zakaj je pri glavni mavrici videti tudi še dodatno podmavrico ob zelo dobri vidljivosti?

Slika:
Slika

Torej mogoče se mal slabo vidi samo mislim da tisti, ki so že kdaj vidli pojav bodo vedl za kaj se gre. Da ne bo pomote slika je retuširana zaradi zaznave barv. Mavrico je zelo težko slikat.

Ostale slike
Original:
Slika

Tukaj se malo bolje vidi podmavrico pri glavni mavrici!

Slika

Ostale slike:
SlikaSlika
SlikaSlika

Zanima me zakaj se pod primarno mavrico možno videti še eno mavrico.
:idea: Sklepam da svetloba mogoče naredi še en krog po kapljici in zato pade iz nje pod največjim sipiščem svetlobe in oslabljena :?: