Penjenje mleka

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Post Reply
User avatar
Buschi
Posts: 30
Joined: 18.2.2004 0:18

Penjenje mleka

Post by Buschi » 11.12.2006 22:58

Imam eno čisto zimsko vprašanje. Ker ne pijem kave, si rad naredim kapučin, tisti instant. Ker kapučin ni kapučin brez spenjenega mleka, ga seveda naredim. Pojavi se problem: zakaj se mrzlo mleko iz hladilnika,ca 8 stopinj speni, mleko na sobni temperaturi, ca 20 stopinj, pa ne.

Če ne verjamete: vzemite politersko plastenko,najboljša je od fruca(ker ima širok vrat), ter vanjo nalijte ca 1 dcl mleka(sam uporabljam 3,5) ter dobro ''prešejkajte'': mrzlo mleko se bo spenilo na volumen cele plastenke, toplo, pa bo ostalo popolnoma enako.

Hvala.


Lp,Buschi

User avatar
Aniviller
Posts: 7263
Joined: 15.11.2004 18:16

Post by Aniviller » 12.12.2006 15:07

Ze pri cistih snoveh je povrsinska napetost, ki je bistvena za nastanek pene, mocno odvisna od temperature, prav tako viskoznost, ki na nek nacin omejuje pokanje pene. Pri mleku imas verjetno se cel kup dodatnih efektov ker je emulzija.

User avatar
MAVER|CK
Posts: 880
Joined: 27.5.2005 16:34
Contact:

Post by MAVER|CK » 10.1.2007 8:33

Zakaj pa ne uporabljas tistega aparata na baterije, ki ima spodej neko fedrco, ki krozi in speni mleko tudi če je zelo vroče!

Vse pene je trik v mehurčkih, ki se ujamejo med maščobne molekule, najbrž je res kot je rekuAniviler, da je površinska napetost maščob pri višji temperaturi manjša in zaradi tega se mehurčki ne ujamejo v maščobi.

Post Reply