Statična elektrika

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
Kodka
Prispevkov: 1
Pridružen: 22.2.2005 11:07

Statična elektrika

Odgovor Napisal/-a Kodka »

Na kakšen način lahko najhitreje odpravimo statično elektriko na preprost način. Npr. sedim za mizo in je naboj tako močen, da ko vstanem začne pokati pod nogami, celo tako, da poka kar samo od sebe. Naj povem še to, da je v sobi par računalnikov. Kaj storiti? Kako se zavarovati?

nejko
Prispevkov: 19
Pridružen: 15.12.2006 13:54

Odgovor Napisal/-a nejko »

V smodnišicah in tovarnah pirotehnike imajo po tleh plastiko da nebi slučajno povzročili isker in požara.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Kar nekaj varjant imaš, da rešiš situacijo:

1. Zamenjaj copate
2. Zamenjaj stol
3. Stol z žico poveži na radiator oz. neko drugo "maso"

Tako da preprečiš ali pa odvedeš nastali električni naboj, ki nastane najbrž zaradi drgnjena hlač po stolu oz. copat po tleh:).

me_
Prispevkov: 138
Pridružen: 6.10.2006 8:59

Odgovor Napisal/-a me_ »

..

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Kljub temu da so ukrepi na mestu, je najverjetnejsi krivec (sokrivec) suh zrak. V suhem zraku se predmeti prepocasi razelektrujejo z odnasanjem naboja preko vodnih hlapov v zraku.

*=X
Prispevkov: 69
Pridružen: 15.9.2006 18:48

Odgovor Napisal/-a *=X »

napravi si kapo iz alufolije... :lol: malo šale

kot je povedal Aniviler, preizkušeno v praksi. Sam sem imel enak problem, vendar samo pozimi, zaradi talnega ogrevanja, katero zelo izsuši zrak. Pred kratkim sem kupil nek Feng-Shui 8) vlažilec zraka, moram rečt da pomaga. Pomagalo je tudi redno zračenje prostora, vendar to pozimi ni idealno (če imaš malo več pod palcem obstajajo zračniki z izmenjavo toplote in vlažilcem zraka). Če pa še imaš stare katodne monitorje pa je lahko to tudi glavni vzrok.

stane
Prispevkov: 5
Pridružen: 1.6.2004 12:24
Kontakt:

podsoljenost

Odgovor Napisal/-a stane »

Vzrok za nastanek statične elektrike na površju človekovega telesa je podsoljenost celotnega organizma.

burkle
Prispevkov: 12
Pridružen: 24.1.2005 1:06

statična elektrika

Odgovor Napisal/-a burkle »

Smodnišnica in plastika: običajna plastika je neprevodna, zato dobiš na njej hitro naboj. V kolikor imajo plastiko v smodnišnicah pa v elektronski industriji, je to lahko samo prevodna plastika. V taki je primešan grafit (prevodni ogljik, tudi v mincah svinčnikov) prav zaradi odvajanja nabojev.
Sicer pa je nekaj navodil, poleg tistih, ki so jih že razpravljalci navedli, še na:

http://www.sciencemadesimple.com/static.html

Elektronci, ki delajo s čipi, se ozemljijo.

Statična elektrika se mi zdi strašno zanimiva stvar. Včasih delam kar tako poskuse v trdi temi. Moraš na primer več kot 5 minut počakati, če si bil prej na svetlobi, da se oči prilagodijo. In potem preskušaš različne materiale. Puloverje, plastične vrečke itd. in dobiš iskre. Različne. Ali pa odlepiš etiketo s steklenice ali kako drugo nalepko. Modro svetlikanje. itd.

Torej poskusi v trdi temi in glej kje prasketa in kdaj in zakaj. Kaj narediš, da prasketa, itd. Menjavaj materiale. Pojdi se malo raziskovalca, vzemi si malo časa.

Ročke za točenje bencina so ozemljene. Pretakanje bencina in drugih nepolarnih in vnetljivih tekočin je nasploh občutljiva stvar. V skladiščih (npr. Petrol) imajo obsežno mrežo ozemljitvenih vodov, ko pretakajo npr. iz železniških ali avto cistern. :wink:

Odgovori