Page 1 of 1

Statična elektrika

Posted: 15.2.2007 14:55
by Kodka
Na kakšen način lahko najhitreje odpravimo statično elektriko na preprost način. Npr. sedim za mizo in je naboj tako močen, da ko vstanem začne pokati pod nogami, celo tako, da poka kar samo od sebe. Naj povem še to, da je v sobi par računalnikov. Kaj storiti? Kako se zavarovati?

Posted: 15.2.2007 15:21
by nejko
V smodnišicah in tovarnah pirotehnike imajo po tleh plastiko da nebi slučajno povzročili isker in požara.

Posted: 15.2.2007 15:28
by MAVER|CK
Kar nekaj varjant imaš, da rešiš situacijo:

1. Zamenjaj copate
2. Zamenjaj stol
3. Stol z žico poveži na radiator oz. neko drugo "maso"

Tako da preprečiš ali pa odvedeš nastali električni naboj, ki nastane najbrž zaradi drgnjena hlač po stolu oz. copat po tleh:).

Posted: 15.2.2007 17:21
by me_
..

Posted: 15.2.2007 17:37
by Aniviller
Kljub temu da so ukrepi na mestu, je najverjetnejsi krivec (sokrivec) suh zrak. V suhem zraku se predmeti prepocasi razelektrujejo z odnasanjem naboja preko vodnih hlapov v zraku.

Posted: 16.2.2007 12:35
by *=X
napravi si kapo iz alufolije... :lol: malo šale

kot je povedal Aniviler, preizkušeno v praksi. Sam sem imel enak problem, vendar samo pozimi, zaradi talnega ogrevanja, katero zelo izsuši zrak. Pred kratkim sem kupil nek Feng-Shui 8) vlažilec zraka, moram rečt da pomaga. Pomagalo je tudi redno zračenje prostora, vendar to pozimi ni idealno (če imaš malo več pod palcem obstajajo zračniki z izmenjavo toplote in vlažilcem zraka). Če pa še imaš stare katodne monitorje pa je lahko to tudi glavni vzrok.

podsoljenost

Posted: 23.2.2007 22:53
by stane
Vzrok za nastanek statične elektrike na površju človekovega telesa je podsoljenost celotnega organizma.

statična elektrika

Posted: 25.2.2007 2:04
by burkle
Smodnišnica in plastika: običajna plastika je neprevodna, zato dobiš na njej hitro naboj. V kolikor imajo plastiko v smodnišnicah pa v elektronski industriji, je to lahko samo prevodna plastika. V taki je primešan grafit (prevodni ogljik, tudi v mincah svinčnikov) prav zaradi odvajanja nabojev.
Sicer pa je nekaj navodil, poleg tistih, ki so jih že razpravljalci navedli, še na:

http://www.sciencemadesimple.com/static.html

Elektronci, ki delajo s čipi, se ozemljijo.

Statična elektrika se mi zdi strašno zanimiva stvar. Včasih delam kar tako poskuse v trdi temi. Moraš na primer več kot 5 minut počakati, če si bil prej na svetlobi, da se oči prilagodijo. In potem preskušaš različne materiale. Puloverje, plastične vrečke itd. in dobiš iskre. Različne. Ali pa odlepiš etiketo s steklenice ali kako drugo nalepko. Modro svetlikanje. itd.

Torej poskusi v trdi temi in glej kje prasketa in kdaj in zakaj. Kaj narediš, da prasketa, itd. Menjavaj materiale. Pojdi se malo raziskovalca, vzemi si malo časa.

Ročke za točenje bencina so ozemljene. Pretakanje bencina in drugih nepolarnih in vnetljivih tekočin je nasploh občutljiva stvar. V skladiščih (npr. Petrol) imajo obsežno mrežo ozemljitvenih vodov, ko pretakajo npr. iz železniških ali avto cistern. :wink: