Termovka in puščava

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
[Krypton]
Prispevkov: 69
Pridružen: 3.11.2005 19:13
Kontakt:

Termovka in puščava

Odgovor Napisal/-a [Krypton] »

Par vprašanj za katera nisem uspel najti odgovora:

Zakaj so v puščavah dnevi zelo vroči, noči pa zelo hladne?

Termovka zelo dobro ohranja temp tekočine v njej. kako misliš da je narejena? opiši! ali je možno napraviti termovko v kateri se topel čaj ne bi ohladil? utemelji.

Zakaj nas zebe ko pridemo iz vode, čeprav ima zrak isto temp ko voda?

Se ena naloga:

Vodno paro segrevamo v zaprtem sistemu z volumnom 200L. pari dovedemo 60kJ toplote. Za koliko stopinj se segreje?
Cp=2016 J/ kgK, Cv=1390 J/ kgK, gostota pare je 900g/m^3.

Zakaj je potrebno več toplote za segrevanje plinov pri kons.tlaku kot pri kons.volumnu?

Cp = specifična toplota pri konstantnem tlaku
Cv = specifična toplota pri konstantnem volumnu

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

1.) V puscavah je ponoci ponavadi jasno, oblaki pa so izolacija (odbijajo bliznje IR sevanje nazaj na zemljo). Isti efekt kot pri jasnih zimskih noceh. Podnevi je pac vroce zaradi pripeke, pa zato ker ni vode, ki bi porabljala energijo za izhlapevanje. Ob mocvirju je ponavadi hladneje kot na odprtem polju.

2.) Termovka naceloma deluje tako, da imas vmes vakuumsko komoro, toplotna prevodnost je 0. Se vedno se pa lahko ohlaja s sevanjem zato so stene posrebrene, da je odbojnost cim vecja.

3.) Voda izhlapeva in jemlje iz telesa potrebno izparilno toploto. Veter proces se pospesi ker odstranjuje plast nasicenega zraka, ki se nabere okrog telesa. Ce bi iz vode izstopil v 100% vlaznosti in bi bil zrak iste temperature kot voda te ne bi zeblo.

4.) Cp<Cv ker se pri konstantnem tlaku plin se razsiri, torej opravi delo, za katerega mu moramo dodati energijo.

Naloga pa ni tezka ker samo uporabis Cv (saj imas stalen volumen).

[Krypton]
Prispevkov: 69
Pridružen: 3.11.2005 19:13
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a [Krypton] »

Nalogo sem reševal, samo nisem bil prepričan ce sem jo prav, rezultat sem dobil 240K, ce lahko prosim samo preveriš rezultat in ce sem se zmotil prosim poves postopek.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Kolikor sem na hitro preracunal mi pride isto kot tebi.

gumy
Prispevkov: 68
Pridružen: 2.10.2005 14:26
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gumy »

Aniviller napisal/-a:1.) V puscavah je ponoci ponavadi jasno, oblaki pa so izolacija (odbijajo bliznje IR sevanje nazaj na zemljo). Isti efekt kot pri jasnih zimskih noceh. Podnevi je pac vroce zaradi pripeke, pa zato ker ni vode, ki bi porabljala energijo za izhlapevanje. Ob mocvirju je ponavadi hladneje kot na odprtem polju.
Hm, kaj pa primerjava z jasnimi poletnimi nočmi v naših krajih. Tole z oblaki ne pojasni povsem zakaj je ponoči tako mrzlo. Bi špekuliral, da puščavski pesek slabo akumulira toploto v primerjavi z npr. prstjo.

[Krypton]
Prispevkov: 69
Pridružen: 3.11.2005 19:13
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a [Krypton] »

Jaz sem glede te puščave bral nekaj angleškega, samo na zalost zaradi nekaterih neznanih besed nisem razumel, kolkiko sem razumel pa je imelo nekaj za narediti z suhim zrakov v puščavi, ki prepušča valovanje toplota iz zemlje, nisem pa popolnoma prepričan. Če lahko to kdo prevede in razlozi v slo:

Deserts usually have an extreme diurnal temperature range, with high daylight temperatures (50° C; 122° F), and extremely low nighttime temperatures (0° C; 32° F). This is because the air is very dry (contains little moisture). Dry air is transparent to infrared (heat) radiation from both the sun and the ground. Thus during daylight all of the sun's heat reaches the ground. As soon as the sun sets the desert cools quickly by radiating its heat into space. Clouds reflect ground radiation and desert skies are usually cloudless again increasing the release of heat at night.

gumy
Prispevkov: 68
Pridružen: 2.10.2005 14:26
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gumy »

Suh zrak je očitno ključnega pomena, saj bolje prepušča IR sevanje. To je tudi konsistentno z majhnim nihanjem temperature med dnevom in nočjo v tropskem podnebju, kjer je zračna vlaga zelo visoka.

Odgovori