Stran 1 od 1

Hitrost longitudinalnega valovanja

Objavljeno: 9.6.2007 12:38
Napisal/-a drevo
Zakaj hitrost s katero potuje motnja po snovi ni odvisna od sile s katero to motnjo povzročimo? V palici se motnja na primer širi z hitrostjo \(c = \sqrt{\frac{E}{\rho}}\). Ta hitrost ni odvisna od tega ali po palici le narahlo udarimo s kladivom ali pa pošteno sunemo. Od sunka je odvisna le hitrost s katero se giblje cela palica.

Širjenje motnje si predstavljam tako: ko s kladvom udariš po palici na levem robu, se začnejo gradniki palice, ki si jih zadel, premikati desno. Ti delci nato s silo delujejo na delce desno od njih, ki se tudi začnejo premikati in tako se motnja širi. Hitreje ko se gibljejo prvi delci, hitreje pridejo v stik z naslednjimi in ti s tistimi, ki so desno od njih, zato se motnja širi hitreje, če močneje udarimo. Po kmečki logiki se mi zdi tako, ampak kaj ko ni prav =)

Malo bolj logična je razlaga za to, da je hitrost v različnih snoveh različna. Zaradi različne zgradbe traja različno časa, da delci na levi, ki smo jih prve sunili, premaknejo delce desno od sebe. Čeprav.. delci delujejo eno na drugo zgolj preko polj (igra EMP glavno vlogo?), po katerih pa se motnje širijo z mnogo večjo hitrostjo kot po opazovanih snoveh. Primer: po jekleni palici se EM val širi več 1000 krat hitreje kot mehanska motnja. Zakaj? Saj gre za eno in isto stvar. No, EM sila, ki se tako hitro razširi po snovi je verjetno prešibka, da bi karkoli premaknila, ampak če bi bili picajzlasti - motnja se v bistvu širi s hitrostjo EM valovanja v tisti snovi, ni pa to mehanska motnja, tako da to recimo razumem.

Ali enačba \(c = \sqrt{\frac{E}{\rho}}\) upošteva energijske izgube vzdolž medija (žice)?

Najbolj me zanimata 2. in 3. odstavek. Če je kdo že kaj razmišljal o tem - na plano z znanjem :D

edit: popravil sem naslov ;)

Re: Hitrost transverzalnega valovanja

Objavljeno: 9.6.2007 14:32
Napisal/-a GJ
drevo napisal/-a:Zakaj hitrost s katero potuje motnja po snovi ni odvisna od sile s katero to motnjo povzročimo?
Motnja se vedno širi s hitrostjo zvoka, ki je specifična za posamezno snov pri določenem tlaku in temperaturi.
Hitrost zvoka ni odvisna od izgub potovanja motnje po snovi.

Aha še to..

EM valovanje nima veliko skupnega z mehanskim valovanjem snovi, oziroma nihanjem njenih gradikov (atomov/molekul).
EM je potovanje fotonov po snovi, zvok pa valovanje gradikov oziroma osnovnih delcev te iste snovi.

Lep dan želim..

Objavljeno: 26.6.2007 10:43
Napisal/-a drevo
Na žalost mi nisi povedal to, kar me je zanimalo. Vem namreč, da je hitrost valovanja odvisna le od lastnosti snovi, ampak zanima me zakaj je tako. Intuitivno bi si mislil, da se bo valovanje širilo hitreje, če povzročiš motnjo z večjo silo. Kakšen je mehanizem širjenja motnje po snovi? :?:

Objavljeno: 26.6.2007 12:09
Napisal/-a Roman
Izpeljava formule ni tako preprosta. Nekaj sem našel tukaj: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... ol.html#c3. Koristno bi bilo morda vzeti kako Strnadovo knjigo.