Barve

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
me_
Prispevkov: 138
Pridružen: 6.10.2006 8:59

Barve

Odgovor Napisal/-a me_ »

...
Zadnjič spremenil me_, dne 29.8.2009 5:57, skupaj popravljeno 1 krat.

lojzek
Prispevkov: 4
Pridružen: 3.11.2006 9:50

Odgovor Napisal/-a lojzek »

Kolikor jaz zastopim te zadeve, so tri osnovne (ki so zajete tudi v mavrici) rdeča, zelena in modra. Ostale barve pa se dobi z mešanjem teh osnovnih treh v določenih razmerjih.

Poizkušaš pa lahko tudi z računalnikom, s kakim malo boljšim programom za risanje (takim, kjer imaš pri dodatnih možnostih za barve tri drsnike za vsako barvo). Mislim, da je to varianto imel Corel.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Svetloba ima lahko poljubno valovno dolzino. Obmocje ocesa je nekje med 400 in 750 nanometri. Tako bi teoreticno lahko vsako valovno dolzino zaznali kot svojo barvo. V ocesu imamo pa le tri vrste celic za zaznavo barve (ter eno vrsto celic, ki sprejemajo celoten spekter naenkrat in torej povedo le svetlost). Rdeco, zeleno in modro. Vsaka od teh zajame sirsi del spektra, ne le eno valovno dolzino. Za prikaz slike je torej dovolj, da imamo tri vrste svetil, iz katerih sestavimo potem poljubno barvo (za nase oci seveda, v resnici je pa spekter zaslona precej siromasen, vsako bitje ki bi imelo malo drugace porazdeljeno absorbcijo glede na valovno dolzino bi opazilo bistveno razliko med npr. realnostjo in fotografijo, prikazano na zaslonu).
Tukaj govorimo o osnovnih barvah, ki jih zazna oko. Mesajo se aditivno (R+G+B=bela, R+G=rumena, R+B=magenta, G+B=cyan (modrikasto zelena)), vec je dolocene barve, svetlejsa je. Drugace gre pa pri barvilih, ti svetlobe ne oddajajo, temvec vpijajo. Tam pa moramo osnovne barve obrniti, torej tista ki rdeco ABSORBIRA, je cyan, tista, ki modro absorbira je rumena itd. Govorimo o CMY barvnem sistemu, ki ga uporabljamo pri tiskalnikih (seveda, tiskarske barve ne oddajajo svetlobe temvec absorbirajo, pri vecanju kolicine so vedno temnejse, vsota vseh treh je crna (vsaj teoreticno). Pri osvetljevanju (zaslon) startamo iz crne (0,0,0), ki ji dodajamo razlicne barve, pri "barvanju" (printer,flomastri,...) pa zacnemo z bele (1,1,1), ki ji pocasi odstevamo dolocene komponente, v skrajnem primeru prilezemo do crne.

Seveda vsako kombinacijo treh stevil lahko zapisemo na razlicne nacine. Tako lahko RGB barve zapisemo v sistemu HSB, kjer popisujemo odtenek(HUE), nasicenost (SATURATION) in svetlost (BRIGHTNESS). Gre le za drugacen zapis, ki se ga da matematicno pretvoriti nazaj, je pa za dolocene namene bolj prikladen, posebno, ce hocemo popravljati barvne lastnosti fotografij. HSL podobno. Tudi televizor ne prejema barv v RGB sistemu (temvec PAL in NTSC sistem).

Tiskalniki imajo crno barvo posebej, govorimo o CMYK sistemu. Tukaj imamo wno barvo vec, zato lahko vsako barvo predstavimo na razlicne nacine (za crno lahko uporabimo crn pigment, ali pa kombinacijo CMY).

V praksi pri substraktivnem mesanju barv (CMY) ne moremo pokriti celotnega vidnega podrocja, nasicenih RGB barv npr. ne moremo prikazati, najbolj ocitno je to pri nasiceni zeleni barvi, ki je v naravi redko vidis). Podrobno si preberi na wikipediji (color space, color models)

Mogoce se to: dve barvi, ki sta za oko enaki, lahko locimo, ce ju razlicno osvetlimo. Ce imas npr. dve rdeci polji, eno, ki odbije le svetlobo pri 700nm in drugo recimo pri 650nm. Pod belo svetlobo sta obe enako rdeci. Ce pa obe osvetlis z enobarvno svetlobo pri 700nm (LED diode imajo ze precej ozek spekter, laser pa sploh), bo prva rdeca, druga pa crna. Milejsi primer tega opazimo v praksi, ko stopimo z umetne svetlobe na sonce in se barve spremenijo.

saso.
Prispevkov: 27
Pridružen: 4.4.2008 11:09

Re: Barve

Odgovor Napisal/-a saso. »

Kako pa nastane rjava barva?
Kolikšno energijo imata bela in črna barva?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Re: Barve

Odgovor Napisal/-a shrink »

saso. napisal/-a:Kako pa nastane rjava barva?
http://en.wikipedia.org/wiki/Brown#Brown
saso. napisal/-a:Kolikšno energijo imata bela in črna barva?
Če govorimo o spektru vidne svetlobe, potem bela barva predstavlja celotni vidni spekter EM valovanja, črna barva pa odsotnost tega spektra. "Energija" bele barve je potemtakem vsota energij (fotonov) posameznih komponent vidnega spektra, "energija" črne barve pa je enaka 0; če pri tem seveda ne štejemo nevidnega spektra.

Odgovori