Zadeva temelji na principu Stokesovega zakona. Naredil sem en izračun v excelu, kjer sem določil vse parametre.
Bi bil kdo tukaj prijazen in prosim pogledal, če sem zadevo naredil ok.
edit: še en link do fajla kjer ni treba čakat za prenos
No, saj v bistvu je tudi zrak zmes plinov.Ni za zrak, je za zmes plinov (največ je helija) pri tlaku 1000Pa.
Se pravi, kroglica je podvržena sili teže, ki kaže navzdol, sili vzgona in sili "upora" plina. Ravnovesje se vzpostavi, ko je rezultatna sil enaka nič. Če tok plina laminaren, za prvi približek upora postaviš Stokesovo enačboNaprava deluje kot rotameter (rotameter je merilnik volumskega toka). Saj je vse narisano. Imaš pokončno cev znanega koničnega prereza v kateri je kroglica. Ko skozi cev teče plin, se kroglica ustavi na tistem delu konusa, kjer je hitrost enaka končni hitrosti kroglice v plinu (terminal velocity). Glede na to na kateri višini se ustavi lahko potem iz prereza določiš volumski tok.
Ne vem, od kod to sledi, povprečna hitrost plina se valjda spreminja z višino. Sicer pa sem mislil, da je pretok velik. Zdalje vidim, da imaš l/min. Ping-pong žogica je zato mogoče res slaba izbira. Kakšno kroglico pa bi uporabil?Če bi za to vzel pink ponk žogico, katere premer je cca 25mm in gostota cca 10 kg/m3, bi moral plin skozi cev teči s hitrostjo 170 m/s.