Sladkor v skodelici čaja

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
Uporabniški avatar
Aleksej
Prispevkov: 39
Pridružen: 9.3.2007 19:53
Kontakt:

Sladkor v skodelici čaja

Odgovor Napisal/-a Aleksej »

Lep Pozdrav

Ravnokar berem Zakaj je nebo modro.
Prebral sem sestavek, kjer je razloženo zakaj se ob mešanju tekočine v skodelici sladkor zbere v obliki stožca na sredini skodelice.
Opisano je, da bi naj bil tlak (zaradi gibanja tekočine - zgoraj najhitrejše) največji ob robu zgoraj in najmanjši na dnu, kar povzroči tok tekočine ob robu skodelice navzdol.
Ampak ali ni ravno zgoraj manjši tlak, ker se tekočina giblje najhitreje - na dnu pa največji - ali ne bi to povzročilo gibanja tekočine ob steni navzgor.

In še to vprašanje, zakaj se ob mešanju ustvari vrtinec, ki na sredini skodelice povleče tekočino proti dnu, ob steni pa proti vrhu, če se ob steni tekočina spušča navzdol?

LP

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »


svensek
Član strokovnega sveta Kvarkadabre.
Prispevkov: 36
Pridružen: 13.10.2003 9:53

Re: Sladkor v skodelici čaja

Odgovor Napisal/-a svensek »

Aleksej napisal/-a:Ampak ali ni ravno zgoraj manjši tlak, ker se tekočina giblje najhitreje - na dnu pa največji - ali ne bi to povzročilo gibanja tekočine ob steni navzgor.
Pozor, v primeru vrtinčnega gibanja (togo vrtenje, s katerim v prvem približku opisujemo razmere pri mešanju, je vrtinčno, t.j., rotor hitrosti je neničeln) Bernoulli (ob za nas neškodljivi predpostavki stacionarnosti) velja samo za točke na isti tokovnici, kar pa v našem primeru seveda ničesar ne pove.

Uporabniški avatar
Aleksej
Prispevkov: 39
Pridružen: 9.3.2007 19:53
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aleksej »

hm...

Če prav razumem tisti članek, pove samo, da manjša centrifugalna sila ob dnu povzroči ta vertikalni tok tekočine, ne razloži pa kako. In pa ali je res, da je centrifugalna sila ob dnu manjša, ali pa je manjša samo rezultanta (centrifugalna + sila zaradi viskoznosti ob dnu), ki deluje na težji delec v tekočini?

Pa še to, kako je z centrifugalno silo? V šoli nam je profesor rekel, da je sploh ni, da je le centripetalna sila, centrifugalno pa si umislimo zaradi lažjega razumevanja.

Odgovori