Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo?

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
ROK

Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo?

Odgovor Napisal/-a ROK »

Sonce seva v vse smeri med drugim tudi na planet Zemljo. In Zemlja se vrti okoli svoje osi. Tako da sončeva svetloba doseže polovico Zemljine ploskve. Takrat je dan. Zemlja se na tisti ploskvi ogreje. In potem se Zemlja obrne in nastopi noč. Potem se tista druga ploskev zemlje segreva naša pa se ohladi. Ohlaja se? Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo? V vesolje ali kaj? :?:

Pipo

Odgovor Napisal/-a Pipo »

Da, v vesolje. Na primer v obliki IR sevanja.

ROK

Odgovor Napisal/-a ROK »

in kaj seva IR sevanje? Kamni na Zemlji?

Pipo

Odgovor Napisal/-a Pipo »

Da. Po štefanovem zakonu vsako segreto telo oddaja EM valovanje. To pa pomeni izguljanje energije oz. v tem primeru ohlajevanje

Satch
Prispevkov: 7
Pridružen: 16.9.2003 11:58
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Satch »

Nekaj energije uporabi zemlja oz. ljudje, vse ostalo pa se vrača v vesol je v obliki IR kot je povedal PIPO :shock:

koki
Prispevkov: 14
Pridružen: 1.12.2003 1:38
Kraj: Slovenj Gradec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a koki »

koliko energije pa ostane tu na zemlji? ker a nebi, če je neka tu ostane se pol zemlja skos segrevala in z leti postala fejst vroča?

floko
Prispevkov: 21
Pridružen: 13.12.2002 21:41
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a floko »

To je lepo opisano v novi števili ŽIT. Pa vseeno bom nekaj prepisal iz nje, ker mam trenutno čas: :)
Torej, Sonce seva energijo pretežno v vidnem delu spektra in plini (atmosferski) so za takšno svetlobo prozorni. Sončna svetloba lahko torej skozi ozračje doseže površino planeta in jo ogreje. Vendar mora planet s stalno temperaturo (Zemlja) toliko energije, kot jo dobi od Sonca tudi oddajati, drugače bi se neprestano grel. Oddaja pa jo tako kot Sonce, s sevanjem in Zemlja seva valovanje v IR delu spektra. Zdaj, če bi upoštevali to bi z izračunom dobili, da bi morala biti Zemljina temperatura -18C. To pa ne drži, ker nismo upoštevali, da atmosfera za IR valovanje ni povsem prozorna. Se pravi, da bi Zemlja lahko sevala toliko energije, kot jo dobi od Sonca, jo mora njena površina sevati malo več. To pa je mogoče le, če je nekoliko toplejša. Tako dobimo potem povprečno temperaturo Zemlje 17C. Se pravi, da prav atmosferska topla greda preprečuje Zemlji, da bi se spremenila v ledeno puščavo.
Zdaj pa, če bi postala atmosfera še bolj neprozorna za IR sevanje, bi se lahko površina planeta segrela zelo visoko. Tako se je zgodilo na Veneri, ki ima temperaturo 500C, ter atmosferski pritisk 100-krat večji kot na Zemlji. Oboje pa je posledica CO2, ki je toplogredni plin.

No za več pa kupi novo ŽIT (april). :D
LP

rasha
Prispevkov: 4
Pridružen: 14.4.2004 15:34
Kraj: borovnica
Kontakt:

energija s Sonca

Odgovor Napisal/-a rasha »

Ja, dekleta in fantje, a na rastline bi pa kar pozabili?
Bi rekel, da rastline pojedo kar precej energije s Sonca, in jo porabijo za sintezo ogljikovodikov. A ne drži, da je v lesni masi vskladiščene ogromno energije, ki jo lahko potem ljudje (in živali) izkoriščamo za prehrano in ogrevanje? En primer: na tabornem ognju spečemo krompir. Drug primer: v mikrovalovki pogrejemo krompirček, elektrika pride iz termoelektrarne Šoštanj, ki kuri premog, turbina in generator sta bila izdelana iz jekla, ki se je talilo v plavžu s pomočjo koksa.... itd,itd.
Ogromne količine toplote, ki pride s Sonca, se akumulirajo v oceanih. In še dobro, da ima voda tako visoko stopnjo talilne toplote in da porablja za segrevanje tolikšne količine toplote sploh. Oceani premeščajo to energijo z lastnimi tokovi proti ostalim delom in ogrevajo celine. Svoj del premeščanja energije doda še atmosfera.
Obstaja pa tudi zelo zanimiva teorija o živem planetu (GEA), po kateri planet sam uravnava svojo temperaturo. Količina toplote s Sonca namreč narašča preko miljonov let, ko se porablja vodik. Če bi se ocena o temperaturi na površju Zemlje opirala le na sončno obsevanje, bi bila ta temperatura le majhen del geološke zgodovine ugodna za nastanek življenja, kot ga poznamo danes. Predvsem rastline so "krive" za izredno majhen delež CO2 v današji atmosferi, saj so večino ogljika vezale v karbonate na oceanskem dnu (včasih se je to dno dvignilo in oblikovalo apnenčaste Alpe). Prvotne oblike življenja niso poznale (zdaj zanje strupenega) kisika in jih danes imenujemo anaerobne. To so razne bakterije (npr. tetanusa, botulizma...).
Predvsem pa bi rekel, da se za obstoj življenja na Zemlji lahko zahvalimo vodi. V kombinaciji s Soncem ravno pravšnje velikosti.
lp,Igor

Uporabniški avatar
Pentium
Prispevkov: 431
Pridružen: 10.11.2003 19:59
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pentium »

To kar obdržijo rastline, mi pa pokurimo, gre nazaj v vesolje. Če pečemo krompir, ta toplota nekaj časa ostane v krompirju, nato v nas, potem pa gre v ozračje in vesolje.

Zemlja pravzaprav seva več energije kot je porabi. Jedro se ohlaja. Tudi ta energija nekam gre.

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Re: Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo?

Odgovor Napisal/-a bianko »

Sem že nekje vprašal vendar nisem dobil odgovora.
Kje konča vsa ta energija, ki jo seva zvezda v obliki svetlobe?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo?

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Frči po vesolju - ko gledas v nebo vidis svetlobo drugih zvezd, ki so jo izsevale miljone let nazaj. Zelo majhen delez svetlobe zadane kaksen planet ali drugo zvezdo - vesolje je prakticno prazno in vecina svetlobe napolnjuje ta prazen prostor in se siri v neskoncnost (no, kdaj pa kdaj se tudi absorbira ali odbije v kaksnem oblaku medzveznega plina).

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Re: Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo?

Odgovor Napisal/-a bianko »

Po tej logiki bo nekoč velik del vesolja postalo svetloba :roll:

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo?

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Ah, prepozno, to je ze zdaj. Seveda do konca ta proces ne bo potekel zaradi ohranitvenih zakonov (brez antimaterije ni popolne anihilacije - ceprav je mogoce predvidevati da so dovoljeni tudi razpadi (zelo redki sicer), ki jih sprejete teorije ne napovedujejo). Vesolje je res skoraj prazno (glede materije) in ves ta prostor napolnjuje (tudi ce zvezd ne stejes) mikrovalovno ozadje s temperaturo 2.7K, ki znasa nekaj sto fotonov na kubicni centimeter.

Preberi se tole:
http://en.wikipedia.org/wiki/Future_of_ ... g_universe

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Re: Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo?

Odgovor Napisal/-a bianko »

Aniviller napisal/-a:vesolje je prakticno prazno in vecina svetlobe napolnjuje ta prazen prostor in se siri v neskoncnost
Tole širjenje v neskončnost mi malo sumljivo deljuje, ker svetloba zaradi ukrivljenosti prostora-časa sploh (verjetno) nebi smela zbežati ven iz vesolja.
Razen, če se svetloba res popolnoma anihilira z antimaterijo, v nasprotnemu primeru bi vsa ta energija svetlobe verjetno imela nek vpliv na ostalo dogajanje v vesolju. Zgornji link moram pa še do konca prebrat, če sem slučajno kaj zgrešil. :)

Roman
Prispevkov: 6373
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Kam gre energija, ki jo je prineslo Sonce s svetlobo?

Odgovor Napisal/-a Roman »

bianko napisal/-a:Tole širjenje v neskončnost mi malo sumljivo deljuje, ker svetloba zaradi ukrivljenosti prostora-časa sploh (verjetno) nebi smela zbežati ven iz vesolja.
Saj vesolje ni črna luknja.
Razen, če se svetloba res popolnoma anihilira z antimaterijo
Z antimaterijo anihilira materija, ne svetloba. Antisvetlobe ne poznamo.
v nasprotnemu primeru bi vsa ta energija svetlobe verjetno imela nek vpliv na ostalo dogajanje v vesolju.
Svetloba ima vpliv, kadar ob kaj trešči (če si seveda imel v mislih take vrste vpliv).

Odgovori