Proizvodnja elektrike

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
DRO
Prispevkov: 2
Pridružen: 16.3.2010 20:30

Proizvodnja elektrike

Odgovor Napisal/-a DRO »

Pozdravljeni vsi!!
Zanima me morda na prvi pogled enostavno vprašanje, vendar ga sam ne znam razrešiti....

Namreč, problem je naslednji:
Imam 2 podatka:
1. Imam ploščo(oblika ploščice), ki proizvede 0,5W energije ko stopim nanjo.
2. Nanjo stopim vsake 10 sekund, se pravi 6 krat na minuto.
Vprašanje pa je: Kako s pomočjo tega podatka pridem do vatnih ur(Wh)? In ali potrebujem še kakšen dodaten podatek za izračun tega?

Podrobni opis izdelka:
Plošča, ki jo navajam zgoraj proizvaja električni tok če nanjo stopimo. Če na tej plošči stojimo in mirujemo plošča ne proizvaja električnega toku. Se pravi, se električna energija proizvede ob pritisku na ploščo. Ta plošča naj bi električni tok proizvajala zaradi vibracij, ki jih povzročamo s tem ko stopimo na ploščo. V proizvodnji elektrike deluje tudi piezoelektrika. Na plošči so tudi diode, ki zagorijo ko stopimo na ploščo. Le te ugasnejo če se na ploči ustavimo in se ne premikamo. Spet zagorijo ko po plošči zacnemo korakati.

Zanimajo pa me še naslednja vprašanja:
1. Zanima me ali je mogoče zbirati energijo (v bateriji ali kako drugače), ki prihaja iz te plošče v obliki električnega toku. Ta tok prihaja iz plošče po žici in je v valovih (kot pulzi). Proizvaja le majhne količine energije(0,5W).
2. Zanima me še ali je mogoče takšen vir energije uporabljati kot dodaten vir (poleg električnega omrežja) za dotok elektrike v predmete, ki to energijo porabljajo (luči, stroji...). Ter ali je pri tem poraba elektrike iz omrežja manjša natanko za proizvedeno el. energijo iz tega vira.

Za vse odgovore se vam lepo zahvaljujem in vas vabim k debati....

Jaka

gnu
Prispevkov: 111
Pridružen: 1.3.2010 12:20

Re: Proizvodnja elektrike

Odgovor Napisal/-a gnu »

DRO napisal/-a:1. Imam ploščo(oblika ploščice), ki proizvede 0,5W energije ko stopim nanjo.
W (vat) je mera za moč P in ne energijo. Da prideš do energije je potrebno vedeti, za kolikšen čas ploščica daje 0,5W moči.
To bi bil čas stopanja na ploščico, verjetno kake pol sekunde (koliko časa gorijo LED?). Energija je nato produkt E = P*t , recimo 0.5 s * 0.5W = 0.25 Ws = 0,00007 Wh.
DRO napisal/-a:2. Nanjo stopim vsake 10 sekund, se pravi 6 krat na minuto.
Vprašanje pa je: Kako s pomočjo tega podatka pridem do vatnih ur(Wh)? In ali potrebujem še kakšen dodaten podatek za izračun tega?
Ne. Sešteješ posamezne prispevke, torej na minuto 6*0,00007 Wh =0,00042 Wh
DRO napisal/-a:1. Zanima me ali je mogoče zbirati energijo (v bateriji ali kako drugače), ki prihaja iz te plošče v obliki električnega toku. Ta tok prihaja iz plošče po žici in je v valovih (kot pulzi). Proizvaja le majhne količine energije(0,5W).
Mogoče, ampak za to bi rabil regulacijsko vezje, ker prihaja do velikih nihanj napetosti.
DRO napisal/-a: Zanima me še ali je mogoče takšen vir energije uporabljati kot dodaten vir (poleg električnega omrežja) za dotok elektrike v predmete, ki to energijo porabljajo (luči, stroji...). Ter ali je pri tem poraba elektrike iz omrežja manjša natanko za proizvedeno el. energijo iz tega vira.
Da, na račun tega, da hujšamo :wink:

Odgovori