Razpad snovi - nujni

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
pipo75
Prispevkov: 7
Pridružen: 1.6.2008 8:45

Razpad snovi - nujni

Odgovor Napisal/-a pipo75 »

Imam težavo pri interpretaciji rezultatov razpada neke snovi. Snov A razpada direktno v snov B, lahko pa razpade preko snovi C spet v B.
Količino snovi C računam po formuli:
enačba.jpg
enačba.jpg (4.04 KiB) Pogledano 6897 krat
Pri čemer sta: kf - konstanta nastajanja iz A; kd -konstanta razpada v B
graf.jpg

Rezultat je podan v % glede na začetno vrednost A.
1. Ker sem že malo zarjavel v matematiki ne znam več postaviti in rešiti diferencialne enačbe za ta problem. Zanima pa me ali ima diferencialna enačba dve rešitvi – v nekih zapiskih sem namreč videl, da lahko v primeru kd > kf koeficienta enačbe medsebojno zamenjamo (flip flop). Iz merjenih rezultatov (in nato izračuna koeficientov), ki sem jih dobil pri poskusu, bi mi namreč bolj ustrezalo, če bi kd in kf zamenjal (glej 2)
2. Za preverjanje rezultatov sem napravil dodati poskus, kjer sem imel le snov C, ki je razpadala v B. Razpolovni čas kd pri tem poskusu se je precej bolj ujemal s kf iz prejšnjega poskusa (zato me zanima ali lahko kd in kf resnično zamenjam in v katerih primerih lahko to storim?)
3. Koeficienta kf in kd iz točke 1. določata tudi »amplitudo« rešitve C, hkrati pa sta razpolovna oz. »podvojitvena« časa v enačbi. Tako bi morala biti kd iz 1 in kd iz 2 približno enaka. Vendar v mojem primeru nista (sta pa kf iz 1. in kd iz 2). Ni pa mi popolnoma jasno, ker delam z relativnimi vrednostmi, ali to kaj vpliva na interpretacijo rezultata? Namreč v točki 1 je C(max) okoli 6%, medtem ko sem v točki 2 predvideval, da je C(max-začetni) 100%. Meni se zdi, da je razpolovni čas pač razpolovni čas, moti pa me, da se v primeru 1 orientiram na snov A in gledam relativno vrednost C glede na A.

Prosim za pomoč pri razlagi zgornih težav...
Hvala

pipo75
Prispevkov: 7
Pridružen: 1.6.2008 8:45

Re: Razpad snovi - nujni

Odgovor Napisal/-a pipo75 »

:shock:
nobeden?

Odgovori