Elektromag. valovanje

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
Uporabniški avatar
pilot
Prispevkov: 234
Pridružen: 2.7.2009 20:27

Elektromag. valovanje

Odgovor Napisal/-a pilot »

Prosim popravite me, če imam kaj narobe.
Imamo dolg raven vodnik, na katerem imamo priključeno izmenično napetost. Upornost žice je enaka.
Ker spreminjamo napetost se na delih žice spreminja gostota naboja...jakost električnega polja, hkrati pa tok...magnetna poljska gostota.
Posledica tega je elektromagnetno valovanje.To valovanje pa ima magnetno in električno amplitudo porovnano.

Pa še neko uprašanje.
Zakaj se uporablja za prenos informacij izmenično napetost,kaj pa recimo U(t) = U/2 + U*sin(t) ?
Mogoče zaradi tega ker izmenična napetost ima tako elektromag. valovanje, da ne izgublja energije na molekulah zraka?
Kako se pravi temu efektu? Rad bi kaj več vedel zakaj je izmenična napetost najbolj primerna za prenos elektromag. valovanja.

Hvala za kakršno koli pomoč :D

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Elektromag. valovanje

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Temu pravimo sevalne izgube, pri izmenicnem toku je zica "radijski" oddajnik (no, frekvenca EM valovanja je pac dolocena s frekvenco toka). Sevalne izgube so izredno majhne pri majhnih frekvencah (zdajle si ne upam tocno trdit s katero potenco frekvence gre moc sevanja). Ta efekt se odraza tudi kot sevalni upor: povratni vpliv indukcije poveca efektivni upor zice. Pride tudi do koznega pojava, tako da tok tece bolj po povrsini vodnika. Po drugi strani je treba upostevat tudi, da je ze sama ohmska prevodnost odvisna od frekvence.

Nacinov prenosa signala z izmenicno napetostjo je precej, med najbolj pogostimi so amplitudna modulacija, fazna modulacija, frekvencna modulacija, kvadraturna modulacija,... vsaka ima svoje prednosti in slabosti glede kodiranja, dekodiranja, suma, izkoristka in pasovne sirine. Sam premik za konstantno napetost je pa itak irelavanten (pac je vodnik tudi v povprecju pod napetostjo - skrajni primer je tisto kjer po navadnem elektricnem omrezju posiljas internet: enostavno signal pristejes na osnovni sinus).

Odgovori