ANTIOKSIDANTI ALI ENCIMI

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
JANEZ

ANTIOKSIDANTI ALI ENCIMI

Odgovor Napisal/-a JANEZ »

Prosim za odgovore ali so antioksidanti tisti ki preprečujejo bolezni ali so to encimi.

dvom
Prispevkov: 23
Pridružen: 2.5.2004 17:46
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dvom »

Oboji lahko preprečujejo bolezni, saj primanjkljaj enih ali drugih lahko privede do napačnih funkcij telesa, pač odvisno od njihove vloge, ki jo je treba vedno upoštevati v interakciji z drugimi (bio)gradniki v organizmi in njim pomožnimi snovmi.

Aljo
Prispevkov: 10
Pridružen: 19.8.2004 23:02
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Aljo »

Delujejo antioksidativno, zato jih imenujemo antioksidanti ali lovilci prostih radikalov, kateri povzrocajo raka(unicujejo celice) spreminjajo DNK.
Splošno priznano je, da z zadostnimi količinami antioksidantov dalj časa lahko preprečujemo kronične bolezni starosti in upočasnimo procese staranja. Recimo z vitaminom C preprecimo staranje koze.
Kot zanimivost: Recimo, ko veckrat slisimo, da je dobro na dan spit deci rdecega vina s tem, da ima pivo enake pozitivne ucinke kot rdece vino (eno na dan)... Obe pijaci vsebujeta fenole kateri razgrajujejo proste radikale, ki povzrocajo raka.

Vsako clovesko telo ima encime. Ti so biokatalizatorji se pravi, da delujejo kot nek varnostnik, ki varuje telo pred nekimi toxini, M.O, bacili in drubimi vplivi in jih na to razgradijo. Recimo, ce vzamemo za primer indijanca, ki mu primanjkuje dolocenega encima lahko gres z njim tekmovat v pitju alkohola se pravi, da ce imas ta encim si zmagovalec v tem tekmovanju, ker tebi encim razgradi alkohol in ga na to spusti v kri njemu pa se alkohol takoj veze s krvjo in na to z mozgani. Morda si ze kdaj videl koga, ki je spil deci alkohola pa ga je polozlo. To je za to, ker nima tega encima(izjemni primeri).
Kacji lovilec (ne spomnim se imena)poje kaco in z njo tudi kacji strup, s tem, da ima tako mocne encime, da ta strup razgradijo in ga na to izlocijo s secem id...

amper
Prispevkov: 10
Pridružen: 25.12.2005 13:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a amper »

hja, antioksidanti preproto pomenijo snovi, ki preprečujejo stranje. namreč staranje je en preprost proces oksidiranja človeškega telesa.

glede encimov/biokatalizatorji:
to so snovi, beljakovine, ki načeloma(skoraj vedno) "pospešijo" kemijske reakcije v telesu. in sicer na način, da zmanjšajo začetno aktivacijsko energijo reakcije. sami encimi se pri tej reakciji ne spremenijo.

lp

Mystique
Prispevkov: 1
Pridružen: 9.4.2016 3:11

Re: ANTIOKSIDANTI ALI ENCIMI

Odgovor Napisal/-a Mystique »


Odgovori