Uklon bele svetlobe, manjka modra

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
Anxic
Prispevkov: 1
Pridružen: 13.10.2012 15:29

Uklon bele svetlobe, manjka modra

Odgovor Napisal/-a Anxic »

Hej =)

Pri fiziki smo se ukvarjali z uklonom svetlobe (z belim svetilom smo svetili v uklonsko mrežico) ter merili kote različnih valovnih dolžin ter U na detektorju, potem se je pa zgodilo nekaj zanimivega, in sicer modre barve ni bilo od nikoder, kar je bilo vidno tudi po napetosti, ki je drastično padla v valovnih dolžinah modre svetlobe. Tega si neznam razlagati, saj mi ni jasno, kako je lahko svetloba, ki jo oddaja svetilo, navidezno bela, če pa manjka moder spekter po uklonu?

Hvala za odgovore in pomoč :D

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: Uklon bele svetlobe, manjka modra

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Spekter "bele" svelobe nikakor nima enako zastopanih vseh valovnih dolzin. Pogoj je le, da se cutnice rdece, zelene in modre komponente v ocesu vzdrazijo na enak nacin kot pri soncni svetlobi - to lahko naredis na mnogo nacinov, lahko je le par ozkih pasov pri dolocenih valovnih dolzinah (halogenska svetila, lcd zaslon,...), ali pa zvezen spekter termicnih svetil (volframska zarnica). Vsekakor je skrajnih modrih valovnih dolzin po absolutni jakosti zelo malo, se posebej ce svetilo ni pri 6000K kot sonce ampak je rumeno (2000K ali kaj podobnega). Tukaj igra vlogo tudi prilagoditev ocesa, tako da mislis, da je svetloba bela, v resnici je pa izrazito oranzna (vsi notranji prostori, osvetljeni z volframovimi zarnicami so tega tipa). Nekaj modre komponente dobis, ker so cutnice za "modro" obcutiljive na precej sirokem pasu, v skrajnih modrih pa definitivno ne bos videl kaj dosti.

Kaksno svetilo ste pa uporabili?

Uporabniški avatar
NoSee
Prispevkov: 609
Pridružen: 7.11.2010 17:04

Re: Uklon bele svetlobe, manjka modra

Odgovor Napisal/-a NoSee »

Aniviller napisal/-a:Kaksno svetilo ste pa uporabili?
Tudi mene to zanima. Namrec, vsakic sem ob poskusu uklona skozi mrezico dobil tudi modro komponento, svetilo je po navadi bila 12v zarnica z nitko. Modra je bila sicer svoh ampak vidna.
Veliko bolje je izvesti poskus z 220V zarnico(lahko kako halogenko), ker ima izrazitejsi spekter pri 500- nm in krajsih val.d. .
Pomembne so seveda vse okoliscine izvedbe poskusa, predvsem to velja za primerno osvetlitev prostora(tema), primerno svetilo in primeren zaslon za projekcijo. Poleg tega je fajn imeti ne presirok in ne preozek svetlobni snop pred mrezico, saj s tem tudi vplivas na intenzivnost barv, ki jih lahko zaznas z ocesom.
Poskusite tudi uporabit spektrometer* in svetlobni senzor**, da lahko izmeris svetlobni tok posamicne val.d.. Neodvisno od ocesa, seveda.

Srecno:)

*,**tu se zna poskus precej zakomplicirat, saj je potrebno temeljito poznavanje uporabe in specifikacij senzorjev.

Odgovori