energija svetlobnega žarka

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
kvarkel
Prispevkov: 64
Pridružen: 27.1.2010 9:41

energija svetlobnega žarka

Odgovor Napisal/-a kvarkel »

Stanujem tako, da mi ob zgodnjih jutranjih urah stanovanje razsvetli odboj sončnih žarkov od najvišje stolpnice v Sloveniji. Ker razen bleščanja in zelo usmerjenih žarkov (robovi senc na steni so zelo ostri) nisem zaznal nobenih toplotnih učinkov, me zanima ali se toplotna energija ob udaru v stekleno površino povsem absorbira. Nekje sem tudi prebral, da je ena od možnosti zaščite zemlje pred kometi, preusmeritev sončnih žarkov na komet, ki bi se zaradi tega stopil. Prav tako poznam učinek leče s katero se lahko zaneti požar, vendar gre v tem primeru za direktne sončne žarke.

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: energija svetlobnega žarka

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Najbolj zavajajoča je količina odbite svetlobe. Steklo prepusti dosti več kot odbije - odboj je tipično nekaj procentov, odvisno od vrste stekla. Poleg tega zgodaj zjutraj že atmosfera odfiltrira večino energije (tudi velik delež IR svetlobe), tako, da tisto, kar pride do tebe, je zelo malo (seveda se blešči v primerjavi z ostalimi viri, ampak ni veliko). Oči se preveč prilagodijo in težko zaznajo, da je lahko podnevi tudi tisočkrat več svetlobe kot tisto kar vidiš zjutraj.

Sicer bi bilo pa treba pogledat odbojnost stekla za različne valovne dolžine v IR svetlobi. Če jo preveč prepusti, potem jo kaj dosti ne odbije. Samo tukaj je pa res odvisno od tipa stekla in jaz res ne vem iz česa delajo te stolpnice. To je odvisno potem tako od absorpcije kot tudi od lomnega količnika.

kvarkel
Prispevkov: 64
Pridružen: 27.1.2010 9:41

Re: energija svetlobnega žarka

Odgovor Napisal/-a kvarkel »

Sem mislil, da sem postavil vprašanje, ki je nekomu povsem jasno. Sicer se z umetno razsvetljavo tudi profesionalno ukvarjam, vendar na ta pojav niti nisem bil pozoren in nanj tudi nisem našel odgovora. Prva asociacija je bila, kot sem že omeni toplenje nekega nebesnega telesa, druga pa zrcala, postavljena mislim da v neki švicarski vasi, kjer ni sonce nikoli posvetilo. V slednji gre verjetno samo za svetlobni efekt, medtem ko toplotnega ni. Verjetno je potrebno ločiti med sevanjem (toplota) in sijanjem (svetloba). Iz tega bi lahko sklepal, da neko telo toploto delno absorbira in delno prepušča, medtem ko odboja ni oz. prejeto toplotno energijo seva v svojo bližnjo okolico z nekim negativnim eksponentom .

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Re: energija svetlobnega žarka

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

No saj IR in vidna svetloba sta oboje elektromagnetno valovanje - zvezen spekter, IR tudi ni ena valovna dolžina ampak celo območje. In vse to greje - vse, kar absorbiraš, te pogreje. Zato te v črnem bolj segreva kot v belem. V IR smo pa vsi pretežno črni (vse absorbiramo) in nas zato tako učinkovito greje. Določenemu pasu infrardečega valovanja pravimo tudi toplotno sevanje. Tako da nekega bistvenega ločevanja ne moreš delat. Res je tudi narobe predpostavljat, da vidna svetloba ne segreva.

V principu je model popolnoma enostaven: nekaj se prepusti, nekaj absorbira, ostalo odbije. Transmisija je v resnici še najenostavnejša za modelirat. Odboj je pa problem, saj se odbija zaradi dveh razlogov: eno je fresnelov odboj zaradi razlike lomnih količnikov na meji (močno odvisno od kota pod katerim gledaš), drugo je pa odboj zaradi absorpcije (če močno absorbira, tudi odbija - samo poglej črne stvari, kako se svetijo, če so dovolj gladke - tudi brez lakiranja). Kar ti manjka v resnici je predvsem podatek o absorpciji in lomnem količniku za cel spekter svetlobe. Steklo v IR kar dobro odbija ampak ne vem pa točno, v katerih območjih to velja. Recimo termična kamera težko gleda skozi steklo ker ne prepušča kaj dosti v območju, ki ga kamera rabi, ampak po drugi strani pa lahko spraviš skozi leče fotoaparata do senzorja nekaj bližnjega IR za eksotične stile fotografiranja. Tako da je treba res gledat celotno območje. Pač poišči spektralne podatke za steklo, pa bo jasno. Internet je poln tega. Recimo tukaj
http://www.npl.co.uk/science-+-technolo ... e-spectrum
vidiš, da imaš močen odboj pri dveh vrhovih drugje pa ne kaj dosti.

Nekaj o tem, kako lahko odboj od stekla segreje stvari:
http://www.theguardian.com/uk-news/vide ... aper-video

LICA
Prispevkov: 30
Pridružen: 21.3.2014 2:33

Re: energija svetlobnega žarka

Odgovor Napisal/-a LICA »

SlikaSlikaSlika
Slika

Uporabniški avatar
stream
Prispevkov: 312
Pridružen: 21.3.2006 0:39
Kontakt:

Re: energija svetlobnega žarka

Odgovor Napisal/-a stream »

jaz nevem zakaj bi se pričakovala toplota odbojnih žarkov skozi steklo. in kaj ima to veze s kometi, pri njih je tako, da če jim hočeš spremeniti smer z ogledali moraš vso energijo usmeriti v čim manjšo točko brez lomnega kota pri čimer more biti površina absorbcije energije pri ogledalih velika

Odgovori