Ali je magnezijeva sol zdravju neškodljiva?

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
TJ1313
Prispevkov: 4
Pridružen: 21.10.2012 17:47

Ali je magnezijeva sol zdravju neškodljiva?

Odgovor Napisal/-a TJ1313 »

Ker imam vlažno stanovanje in ne prenesem brnenja, ki ga povzročajo električni razvlaževalci, bi rada strupene CaCl2 tablete (Ceresit itd.) za razvlaževanje prostora nadomestila z magnezijevo soljo MgCl2 x 6H2O. Sol bi stresla v nekakšne filter vrečke, jih zavezala ter dala v klasičen Ceresit razvlaževalnik, saj se mi doma ne da ukvarjati še z strjevanjem oz. izdelovanjem tablet.
Vprašanje se glasi:
ali je magnezijeva sol res zdravju neškodljiva?
Pa pustimo detalje, na strani za akvaristiko piše, da je MgCl2 živilske kvalitete, ampak jaz ga ne bom jedla, zanimajo me samo hlapi.
Sol sem zasledila v spletni prodajalni Reef Gorica in je namenjena za balling pri akvaristiki.

Zahvaljujem se za odgovor.

*=X
Prispevkov: 69
Pridružen: 15.9.2006 18:48

Re: Ali je magnezijeva sol zdravju neškodljiva?

Odgovor Napisal/-a *=X »

CaCl2 in MgCl2 mi je do danes bilo zuto pa rumeno. Ampak uporabljam enak razvlazevalec,zato sem moral malo poguglat.

Nevem od kod vam informacija o strupenosti? CaCl2 je v EU znan tudi kot E509, torej prehrambeni dodatek - glede na absorpcijsko sposobnost verjetno kot zgoscevalec ali kaj podobbnega. MgCl2 tudi, E511 - uporablja se za pripravo tofu-ja; upam, da niste vegan :D

Kakorkoli, strupeni ali ne za uzivanje, vam hlapi ne bodo skodili. Prvic bo v vlaznem prostoru se tezko kaj hlapelo, ce ze, pa bo to samo voda. Vsaj meni znane soli so v vodi topne in ne reagirajo, torej ko voda izhlapi tam ostanejo. Drugace bi zaradi hlapov iz morja ze vsi ...

Oboje se uporablja tudi za soljenje cest in se marsikje (več na wikipediji).


PS.: bolj resno - v kolikor imate konstantno tezavo z veliko vlago in verjetno pojavom plesni, sploh ce so v hisi otroci, razmislite o nalozbi v sanacijo stavbe. Sam sem to ravno opravil in je nekoliko problematicen le se del kleti. Strosek je ponavadi kar velik, ni pa nujno, sploh ce znate kaj sami postorit. Povprasajte pri podjetju Kema ali kakem drugem slo forumu. Kvaliteta bivanja se bistveno dvigne, kar nekaj pa se pozna tudi pri stroskih ogrevanja. Ce vstejete se strosek za tablete, se kar hitro amortizira.

TJ1313
Prispevkov: 4
Pridružen: 21.10.2012 17:47

Re: Ali je magnezijeva sol zdravju neškodljiva?

Odgovor Napisal/-a TJ1313 »

Najlepša hvala za odgovor. Imate najbrž prav, kajti v varnostnem listu piše, da je zelo dražilno za oči, za vdihavanje pa ni relevantno. Sem malo na hitro prebrala, kajti označeno je, kot bi bila zelo, zelo velika potencialna nevarnost s črnim klicajem v rumenem trikotniku (npr. pri stiku s kožo sleči vsa kontaminirana oblačila).
V končni fazi je navadna morska sol tudi dražilna za oči. :D

Odgovori