Ali je voda škodljiva zdravju ?

O naravnih pojavih. Kaj je ...? Kakšen je...?
Odgovori
nusaro
Prispevkov: 16
Pridružen: 28.4.2005 9:14

ali je voda škodljiva zdravju

Odgovor Napisal/-a nusaro »

Shrink, ne vem če ste se obrnili na pravo osebo, kaj ne bi bilo bolje recimo biologu. Recimo, dipl. biol. Peter Firbas piše: da je osmozirana voda ena izmed najboljših.... Sicer pa ne glejte samo vodo, ki je samo za pitje. Splošno znano je dehidriranost, kar je eden izmed poglavitni vzrokov bolezni. In kje pripravljamo hrano ? V vodi, ki je najboljša za pitje ?! , kljub dokazanim škodljivim snovem v vodi. In to doziraš vsak dan. Letalne doze določenih ˝strupov˝ v pitni vodi se ne dajo primerjati s samo vodo, ki je moraš popiti, po nekaterih podatkih 3 l, drugih 5 l in vaših 1 l. Kaj pa kuhanje ? Katera voda je boljša ? Če je res problem čista voda, potem je enostavna rešitev stisk limone in imamo vse, kajne. Če pa nimamo pri roki limone imamo pa čisto vodo in smo v skrbeh, da nam ne počijo celice enostavno namočite ˝prst˝ v vodo. Puščav - zemlja, folija = kondenc = čista voda = rešitev pred smrtjo zaradi dehidracije.
Edino kar se strinjam je to, da vsake prevelike količine, pa naj bo voda ali karkoli povzroča odpor, zastrupitev...
Še nekaj : Zalivska vojna je prinesla pocenitev osmoz, vojski pa preživetje. Vso vodo so filtrirali iz morja. V nekaterih letalskih družbah ponujajo osmozirano vodo z dodatkom okusa ali brez. Pa menda ja ne bodo zastrupljali potnikov ?

Uporabniški avatar
Aniviller
Prispevkov: 7263
Pridružen: 15.11.2004 18:16

Odgovor Napisal/-a Aniviller »

Saj destilirana voda ni strupena iz kemicnih razlogov. Tezava je v osmotskem tlaku. Ce hoce celica izenaciti osmotske tlake na obeh straneh mora pri destilirani vodi precrpati v celico neskoncno (!) kolicino vode. Seveda ima organizem proti temu zelo dobre mehanizme.
Znan je primer (ne vem kje sem zasledil) da je skupina vojakov imela v krizni situaciji na razpolago le vodo in ne hrane. Ker niso vnasali v telo elektrolitov jih je vec pomrlo zaradi otekline okrog mozganov. V tem primeru ni bilo niti potrebno da je voda destilirana! No, ce ne bi pili vode bi verjetno umrli se prej :?

nusaro
Prispevkov: 16
Pridružen: 28.4.2005 9:14

ali je voda škodljiva zdravju

Odgovor Napisal/-a nusaro »

Ne gre se zaradi ˝zastrupitve˝ pač pa škodljivosti katere so dovoljene in nekatere nedovoljene. Drugače povedano ima nekdo dovoljenje s katerim lahko v ˝dovoljenih˝ mejah škoduje ljudem, drugi pa ne. Prav tako ne razumem, da je dovoljena uporaba Fluora čeprav je škodljiv učinek 99,9 % in ima samo 0,1% koristi na zobe. Tako je pri vodi in škodljivinmi snovmi v vodi. Zanima me samo večja ali manjša škodljivost na organizem in ne samo trenutna ( aspirin ). Torej, je korist čiste vode večja ali manjša v primerjavi z neprečiščeno vodo, za katero nimamo podatkov kaj sploh vsebuje.
Dnevnik: kakšno vodo pijemo - voda je pitna, ni motna, vsebuje 1/5 dovoljenih količin nitritov, vsebnost amonija je pod dovoljeno mejo, pH je v meji normale in trdota vode je komaj 1/7 dovoljene meje. Ni dobesedni prepis vendar nekaj podobnega.
Zaradi tega naj bi bila ta debata.

snow
Prispevkov: 12
Pridružen: 22.9.2005 14:21

Odgovor Napisal/-a snow »

> Tezava je v osmotskem tlaku. Ce hoce celica izenaciti osmotske tlake na obeh straneh mora pri destilirani vodi precrpati v celico neskoncno (!) kolicino vode. Seveda ima organizem proti temu zelo dobre mehanizme.

Voda prehaja v celice sama in jo nič celica ne črpa. To pa zato ker je molekula vode tak mala... no res da so eni kanalči za vodo, ampak to še ne pomeni da gre za aktiven transport.


Demineralizirana, destilirana voda ali pač kakršna koli voda, ki ima manjši osmostski tlak kot fiziološka raztopina (ki bi bila nekje 9g NaCl/kg vode.. nekje 300mosm) bo po določeni (ogromni) količini povzročila komplikacije v telesu. Saj telo ima mehanizme za uravnavanje, ampak če spijete kake 10L bo mal krizno :)

Že če jeste kaj slanega (recimo bobi palčke) zraven pa pijete destilirano vodo bo ok.

Človeško vsebuje 50-60% vode!

nusaro
Prispevkov: 16
Pridružen: 28.4.2005 9:14

ali je voda škodljiva zdravju

Odgovor Napisal/-a nusaro »

Se pravi, bolje piti ČISTO VODO kot ˝zvarke˝ ( nitrati, atrazin, klor...) kateri se nahajajo v pitni vodi.
Zanimivo je to, da nihče ne da direktnega odgovora, niti POP-ovi zdravniki ( ni pristojen za odgovor ?! ), iz ZVZ-˝ varovanja˝ zdravja pa zaradi veliko dela ne morajo odgovoriti ???????
Za njih to pač ni pomembno. Sprašujem se, koga zastopajo ? Državo ali državljane ?

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

nusaro: tvoje prvotno vprašanje je bilo, ali je škodljiva bolj voda kontaminirana s pesticidi in drugimi kemičnimi snovmi, ali pa destilirana voda. Nato je bila pripomba, zakaj naj bi bila destilirana voda škodljiva; in zgolj na slednje sem odgovoril...

Še bolje kot kemika ali biologa, bi bilo treba povprašati kakega zdravnika: Zato sem navedel izsledke P. Airole, ki je po izobrazbi zdravnik. Odlomek iz njegove knjige tudi pove (po moje: zelo tehtni argumenti), katera voda je najboljša za uživanje: tista, ki je po naravni poti oplemenitena z minerali (torej razne studenčnice, kot eklatanten primer pa navaja vodo, ki jo pije pleme Hunza, sicer znano po velikem številu čez 100-letnikov)...

Kar se tiče Zalivske vojne pa je že omenil Aniviler: pri ameriških vojakih se je pojavil t.i. GWS (Gulf War Syndrome), za katerega je bilo značilno, da so umirali zaradi otekanja možganov. Ugotovili so, da je bil GWS posledica uživanja vode, ki so jo pridobivali (kot tudi sam navajaš) z destilacijo morske vode... Ali je za vojake (kot je že Aniviler pripomnil) bolje umirati od žeje, ali od možganskih edemov, pa res ne vem...

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

Glej Nuša..
Obstajajo določeni normativi, ki govorijo o oporečnosti vode.
Država Slovenija ima svoje normative, ki se nekoliko razlikujejo od evropskih. Najdeš jih lahko v uradnih listih. Zato si oglej tale link:
Slovenski in evropski normativi za pitno vodo.
Morda naši normativi niso čisto točno določeni. Vendar, če pogledaš še evropske normative boš videla, da govorijo o tako imenovanih priporočenih vrednostih dodatnih vsebnosti v vodi.

Torej vsaka voda, ki odgovarja zgornjim (bolj točno evropskim) normativom se smatra kot neoporečna voda.
Pitje takšne vode se smatra glede na zakon bolj zdravo kot uživanje destilirane oziroma demineralizirane vode.

Seveda pa so meje oziroma normativi za dopustne kot tudi želene (nekje celo zahtevane) količine dodatnih vsebnosti v vodi stvar zakonov posameznih držav.

Torej, če gledamo vodo glede na vsebnost atrazina lahko v Sloveniji rečemo, da je voda ki ga vsebuje manj kot 0,1 µg/l neoporečna. In je glede na zakon bolj zdrava od destilirane oziroma demineralizirane vode.

Upam, da sem bil dovolj jasen..

Lep večer želim..

Maeroc
Prispevkov: 56
Pridružen: 14.1.2005 10:04
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Maeroc »

Aniviller napisal/-a:Saj destilirana voda ni strupena iz kemicnih razlogov. Tezava je v osmotskem tlaku. Ce hoce celica izenaciti osmotske tlake na obeh straneh mora pri destilirani vodi precrpati v celico neskoncno (!) kolicino vode.
Točno to je razlog, zakaj se destilirane vode ne sme piti. Sicer celica res nič ne prečrpava, ampak se voda (molekule H2O) sama premika zaradi osmotskega tlaka. In če celica "vpije" preveč vode, se lahko zgodi da poči.

dvom
Prispevkov: 23
Pridružen: 2.5.2004 17:46
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dvom »

Strinjam se z osmotično razlago dogajanja, kadar med eno in drugo stranjo celične membrane ni izenačenega osmotskega tlaka. V idealnih pogojih se takrat začne ionska izmenjava za izenačitev osmotskega tlaka. Vendar je v telesu težko doseči tako idealne pogoje kot v petrijevki.

Že ko destilirana voda vstopi v ustno votlino se ionsko nabije in zamaže iz nesnage v ustih. V želodcu jo zelo verjetno čaka še neprebavljena hrana in želodčni sokovi, tako, da je z destilirano vodo v telesu hitro konec. Moral bi jo spiti nenormalne količine, kar je težko, saj je regulator pitja občutek za žejo. Da bi pa nekdo umrl zaradi enkratnega použitja litra destilirane vode, bi pa morali biti izpolnjeni še kateri drugi (tudi zdravstveni) pogoji v njegovem organizmu. Je pa znano, da ljudje zbolijo in tudi umrejo zaradi pretiranega pitja navadne vode. Vendar gre tu za pretirane količine skozi daljše časovno obdobje.

Finec Paavo Airola žal ni več kakšna posebna avtoriteta za področje zdravega prehranjevanja. Mu na lastnem primeru ni uspelo dokazati svojih prehranskih teorij. Žal je že kakih deset let mrtev prav zaradi usodne bolezni na prebavilih. Podobno kot je za rakom na prebavilih umrlo več vidnih svetovnih oznanjevalcev makrobiotike (to teorijo prehranjevanja omenjam zato, ker na drugi skrajnosti od uživanja destilirane vode propagira koncentrirano prezasoljene jedi oz. dodatke jedem).

Gibanje uživanja destilirane vode (prave destilirane, ne morda demineralizirane s postopkom reverzne osmoze) dejansko obstaja in se celo krepi. Domače naprave za destilacijo vode gredo čedalje bolj v promet. Ne bom navajal teorije, ki utemeljuje uživanje destilirane vode iz zdravstvenih razlogov, saj je tega poln splet. Dovolj je v google vtipkati iskalna gesla kot "distilled water health" in že se lahko odžejamo ob preobilici informacij o tem.

Pri vsaki stvari pa je tako, da kar lahko nekomu koristi, lahko drugemu škoduje in kot je zapisal že Paracelsus: Vsako zdravilo je lahko tudi strup, gre le za vprašanje odmerka.

Komur angleščina ne leži, pa lahko nekaj osnovnega iz te teorije prebere tudi tule v slovenščini:
http://www.svetduhovnosti.org/clanki/JOSA/VODA.htm

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

dvom: Glede na tvoje pisanje in glede na besedilo v linku, ki si ga navedel, sklepam, da si zagovornik uživanja destilirane vode.

V zvezi z
Dovolj je v google vtipkati iskalna gesla kot "distilled water health" in že se lahko odžejamo ob preobilici informacij o tem.
pa lahko pogledamo še drugo plat kolajne:

Dovolj je v google vtipkati iskalna gesla kot "distilled water death" in že se lahko odžejamo ob preobilici informacij o tem:

http://chetday.com/distilledwater.htm

http://yarchive.net/med/osmotic_damage.html

http://www.aquaprix.com/print/drwCDAQAPrint.html

Jaz osebno bolj verjamem zdravnikom, ki ne svetujejo pitja destilirane vode, kot pa raznim zdravilcem, ki ga zelo priporočajo.

Glede P. Airole:

Njegova besedila so res stara že 30 let, navedel pa sem jih kot enega od primerov "druge plati kolajne". Omejil pa sem se zgolj na njegova besedila o vodi in ne na besedila o zdravem prehranjevanju, katera me niti ne zanimajo.

Menim, da njegova smrt
zaradi usodne bolezni na prebavilih
ni v povezavi z njegovimi teorijami o vodi.

Če bi to držalo, potem bi vsi, ki pijejo "navadno vodo" umirali, kar pa ne drži. On je namreč opozoril na nevarnosti zaradi pitja destilirane vode (s katerimi se še dandanes strinja medicina) in kot enega od poglavitnih razlogov, zakaj ne bi smeli piti destilirane vode, navedel dejstvo, da destilirana voda v naravi ne obstaja in zato noben organizem do nje nima dostopa. In ker so organizmi odvisni zgolj od resursov v svojem habitatu, sledi, da je destilirana voda samo še ena vrsta "eliksirja večne mladosti", ki ga iščejo razni šarlatani.

nusaro
Prispevkov: 16
Pridružen: 28.4.2005 9:14

Odgovor Napisal/-a nusaro »

V naravi ni destilirane vode ? :shock:
V okolici Pohorja imajo na pipi vodo brez apnenca, mineralov zelo malo. TDS ( mg/l ) 25 do 45 za razliko, recimo Ljubljana +/- 250 do 350. PK po EU je 200 in MDK 2000. Pa nimajo težav zaradi tega, nasprotno. Še kako je pomembna sestava vode ( razmerje med Ca in Mg ), saj prevelika količina samega Ca povzroča golšovost ( Higiena vode - MFLJ ). Kar je v apnenčastem svetu zelo pogosto. Res pa je, da ima za večino boljši okus. Dvomim da vodni kamen kdo spira z jabolčnim kisom in potem to spije.
Vodo katero pijejo stoletniki, Hunza, je mehka in zelo malo ali celo brez Ca CO3.
Bogata je s silicijem njen ORP ( oksidacijski redukcijski potencial ) je negativen. Kar pomeni da je antioksidant. Vse vode izmerjene v Sloveniji imajo približno +180, osmozirana + 150 ( meritev dr.Barbič ).

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14591
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

nusaro napisal/-a:V naravi ni destilirane vode ? :shock:
V okolici Pohorja imajo na pipi vodo brez apnenca, mineralov zelo malo. TDS ( mg/l ) 25 do 45 za razliko, recimo Ljubljana +/- 250 do 350. PK po EU je 200 in MDK 2000. Pa nimajo težav zaradi tega, nasprotno. Še kako je pomembna sestava vode ( razmerje med Ca in Mg ), saj prevelika količina samega Ca povzroča golšovost ( Higiena vode - MFLJ ). Kar je v apnenčastem svetu zelo pogosto. Res pa je, da ima za večino boljši okus. Dvomim da vodni kamen kdo spira z jabolčnim kisom in potem to spije.
O tem, da demineralizirane (ki jo lahko najdemo tudi v naravi) in destilirane (osmotizirane) vode ne gre enačiti, smo že razpravljali. Mehko vodo (torej nizke vrednosti TDS) ne gre jemati za destilirano. Mehka voda z zelo malo minerali
(kot praviš) pa po fizioloških učinkih ni primerljiva z laboratorijsko destilirano vodo, v kateri je mineralov zanemarljivo malo.
Vodo katero pijejo stoletniki, Hunza, je mehka in zelo malo ali celo brez Ca CO3.
Bogata je s silicijem njen ORP ( oksidacijski redukcijski potencial ) je negativen. Kar pomeni da je antioksidant. Vse vode izmerjene v Sloveniji imajo približno +180, osmozirana + 150 ( meritev dr.Barbič ).
Primerjava Hunza vode in destilirane vode ni vmesna (zaradi vsebnosti silicija).

Kar se tiče zdravilnih lastnosti Hunza vode je na osnovi raziskav P. Flanagana odločilna (bolj kot majhna trdota) njena površinska napetost in viskoznost (kar se kaže v negativnem ORP).

Ima namreč nizko površinsko napetost, še bolj pomembno pa je to, da so vsebovani minerali v koloidni suspenziji:

http://www.spiritofmaat.com/archive/dec3/flanagan.htm

Zaradi takšne strukture in lastnosti je torej edinstvena, vsekakor pa daleč od lastnosti destilirane vode (v kateri je prisotnost mineralov zanemarljiva).

nusaro
Prispevkov: 16
Pridružen: 28.4.2005 9:14

Odgovor Napisal/-a nusaro »

Deževnica je kar primerljiva z destilirano. Zaradi onesnaženega zraka pada blaga kislina ( kisel dež ) kateri topi apnenec ki je po vašem mnenju dober. Čemu problemi s kalcijem ?
Umirali zaradi navadne vode. Tudi umirajo zaradi vode iz pip. Zelo veliko je zastrupitev prav tako obvestil o prekuhavanju...Kar pa se tiče atrazina, pesticidov, težkih kovin je največji problem, da se znaki pokažejo šele po 20 - 30 letih. In to se prenese z mame na otroka....V Higiena vode - MFLJ - 45 mg/l povzroča smrt dojenčka do 3 mesecev starosti. Normativ pa je 50 mg/l ???
Glede dr. Flanagana je njegova izjava dovolj o koloidnih suspenzijah : to vodo iz Japonske sem raziskal in ugotovil, da vsebuje negativne ione.

dvom
Prispevkov: 23
Pridružen: 2.5.2004 17:46
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dvom »

Citat shrinka:

O tem, da demineralizirane (ki jo lahko najdemo tudi v naravi) in destilirane (osmotizirane) vode ne gre enačiti, smo že razpravljali.

Shrink po tako dolgi tvoji udeležbi debati v tem topicu bi si pa lahko že razčistil pojme o tem kaj je demineralizirana (deionizirana) in kaj destilirana voda.

"Osmotizirana" voda je namreč enako demineralizirana po postopku reverzne osmoze, ki iz vode odstrani ione mineralov. Ne odstrani pa neioniziranih, organskih in drugih delcev delcev. To kar kupujemo v trgovinah tudi pod imenom "destilirana" je izključno deionizirana/demineralizirana voda po postopku reverzne osmoze in zato (kot destilirana) zavajajoče označena. V naravi najdemo demineralizirano vodo le, če v naravo odvržemo kanto s tako vodo.

Destilacija pa je postopek prečiščevanja vode z vparevanjem, enak kot pri žganjekuhi in to z osmotiziranjem nima niti najmanjše zveze. Destilacija (zlasti večstopenjska) je najpopolnejši postopek prečiščevanja vode. V naravi se destilacija nenehno dogaja (oblaki, ki jih vidimo, so vmesna faza naravne destilacije), seveda pa je v naravi težko doseči pogoje, ki bi preprečevali sprotno onesnaženje vode v postopku naravne destilacije. Je pa deževnica/snežnica po daljših padavinah, ki dokaj sperejo nesnago iz ozračja, povsem uporabna za domačo rabo destilirane vode, saj lahko izmerimo TDS ne večji od 5 ppm. Za primerjavo sem zadnjič izmeril TDS uradno kupljene cenene (5litrov) italijanske deionizirane vode in je bil kar 18 ppm. Pri Šamionki-Renče take šlamparije še nisem zasledil, pri njih se giblje TDS stalno okrog 0,5 ppm.

Diskusije v topicih naj bi služile približevanju resničnemu stanju nekih znanstvenih spoznanj o določeni problematiki, zato je potreba po predalčkanju razpravljalcev povsem odveč. Povsem mogoče je, da nekdo ni pristaš ne ene, ne druge skrajne teze, pa vseeno debatira. Citat Paracelzusa je bil temu namenjen: tudi (destilirana) voda je namreč lahko zdravilo ali pa strup, gre le za vprašanje odmerka. Dodajmo še: pa tudi časa uživanja (po jedi, pred jedjo), kombinacije z drugim kar použijemo, stanja našega organizma (kaj dejansko potrebuje in kaj mu je odveč), itd.

Uradno stališče uradne medicine do tega vprašanja (kot tudi do mnogih drugih) ne obstaja. Med zdravniki se najdejo zagovorniki ene in druge teze. Lahko torej le citiramo stališče oz. menje te ali one zdravstvene avtoritete. Še bolje pa je citirati raziskave, ki dokazujejo to ali ono resnico. Vse pa je treba obravnavati z zdravo mero skepse, kajti vmes je (tudi pri raziskavah) danes obilje komercialnih interesov, na katere ni imuna tudi uradna medicina (da o farmaciji, ki se preživlja z boleznijo in ne z zdravjem prebivalstva, ne govorimo).

dvom
Prispevkov: 23
Pridružen: 2.5.2004 17:46
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dvom »

Še pojasnilo zakaj v postopku naravne destilacije voda tako težko ostane čista. Destilirana voda je močan absorbent zato v naravni (pa tudi v umetni) destilaciji v stiku z zrakom vsrka predvsem (poleg žveplovih in drugih polutantov) ogljikov dioksid iz zraka, kar jo naredi kislo. Kisel dež je torej predvsem posledica obsorbcijske moči destilirane vode v ozračju. Verjetno teorija o njeni razstrupljevalni moči v telesu gradi prav na tej absorbcijski moči z destilacijo prečiščene vode.

Odgovori