Pandemija?-H5N1

Človek kot stroj, o flori in favni...
Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 826
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

Mojca vse lepo in prav si napisala,pa veš mogoče iz katerih sestavin je sestavljen virus Hiv.

Mojca
Prispevkov: 16
Pridružen: 26.12.2004 14:15
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mojca »

celica napisal/-a:...,pa veš mogoče iz katerih sestavin je sestavljen virus Hiv.
HIV je retrovirus, sodi v poddružino lentivirusov. Sestavljen je iz nukleokapside in ovojnice. Nukleokapsido sestavlja genom virusa, to sta dve identični RNK molekuli, okoli pa je kapsida. Celotna nukleokapsida je ovita z ovojnico. Ovojnica izhaja iz celične membrane okuženih celic, vanjo pa so vključeni tudi proteini ki jih kodira virus sam. Virus se obleče v to ovojnico ob izstopu iz celice. Virusni proteini oz. glikopeptidi ki so vključeni v ovojnico so pomembni pri vezavi virusa na tarčne celice. Kodirani so na področju genoma imenovanem env. Drugi dve področji genoma sta še gag in pol. gag kodira proteine, ki sestavljajo kapsido, pol pa encime potrebne za prepis virusne RNK v DNK (reverzna transkriptaza). Poleg teh genov je še nekaj regulatornih genov.

Mojca
Prispevkov: 16
Pridružen: 26.12.2004 14:15
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mojca »

Mo napisal/-a: ..., sem pa mnenja da ima človek pri tej gripi sigurno prste vmes...
...
Ptičja gripa se je pojavila v Aziji, kjer vladajo uboge higienske razmere in še bolj uboge okoljevarstvene.
Se strinjam, da ima človek in njegove dejavnosti veliko vlogo predvsem pri razširjanju bolezni, ko enkrat do nje pride. Slabe higienske razmere v Azijskih deželah zagotovo predstavljajo povečano možnost za pojav bolezni, v tem primeru za mutacijo virusa H5N1 v obliko, ki bi se lahko prenašala med ljudmi. Prvič, v mnogih krajih ti ljudje še vedno živijo skupaj z živalmi - tudi perutnino, zaradi slabih življenskih pogojev so imunsko nekoliko oslabljeni, pomankljiva higiena pa tudi ne pomaga. Tako je večja možnost da se človek okuži s to različico ptičjega virusa (čeprav je to zelo redek pojav), s tem pa se poveča tudi možnost da virus mutira v bolj nevarno različico. Če pa v tem gospodinjstvu najdemo še prašiče, potem pa smo sploh na konju...

Po drugi strani pa tudi današnja tehnologija omogoča lažje širjenje virusa na precej oddaljene kraje, pri tem mislim predvsem na transportna sredstva. Nič lažjega kot da se npr. en turist okuži od kakega domačina npr. na tržnici in se še isti dan odpravi na drug konec sveta z letalom. Pri tem okuži lepo število sopotnikov in prispe v npr. neko evropsko državo še preden sploh pokaže prve znake bolezni (pri tem pa je vseeno močno kužen). Seveda vse to ob predpostavki, da virus res mutira v to najbolj nevarno kombinacijo, ki bi se lahko širia iz človeka na človeka.

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 826
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

Mojca, hvala za odgovor.
Prosil bi te za še en odgovor,sicer sem vprašanje že enkrat napisal pa ga verjetno nisi videla.Je možno,da ženska v meni in po njej ne more dobiti več aidsa,ali vsaj razvija se ne tako kot pri ostalih.

Odgovori