Stran 1 od 1

Hitrost refleksov

Objavljeno: 27.10.2006 12:56
Napisal/-a alexcar
Zanima me če kdo ve reakcijski čas normalnega človeka in izurjenega borca kakšna je razlika ?
pa če še kdo ve kera žival ma na svetu najhitrejše reflekse :D
hvala
lp

Objavljeno: 27.10.2006 13:31
Napisal/-a NIKKI
Reakcijski čas lahko izmeriš s štoparico na kazalce. Tudi z digitalno bi po moje šlo. Prekriješ s papirjem polovico ure, sprožiš štoparico, ko pride kazalec izza zaslona, jo ustaviš. To ponoviš večkrat, povprečje je reakcijski čas, ki je okoli ponavadi 0.3 sekunde. Lahko loviš ravnilo v prostem padu.
Lahko loviš A4 list papirja. Daš ga med kazalec in palec, druga oseba ti ga spusti. Navdni ljudje brez vaje ga ulovijo komaj pri vrhu. Bolje trenirani na sredini. Nekateri ulovijo celo razglednico.
Nekje sem slišal, da imajo najboljše reflekse sabljači sledijo jim raly vozači.

Objavljeno: 10.1.2007 8:46
Napisal/-a MAVER|CK
Jst sem sprobal svoje reflekese na oni napravi, ko se ti pržge rdeča luč in moraš v kabini avtomobila pritisnit iz gasa na bremzo in ti izmeri čas. In vem, da sem v guinusovi knjigi prebral, da ima za to operacijo svetovni rekord Schumacher. Se pa ne morm spomnat kolliko je. V LPP-ju piše da ej za povprečnega človeka 1 s (tukaj je vlkjučena še motorika).

Drugače pa je povprečen rreakcijski čas človeka 0,4 s ,ker toliko odštejejo pri tekmovanju v atletiki, kjer je ročno štopanje.

Objavljeno: 10.1.2007 17:07
Napisal/-a NIKKI
Za nogo bo 0.4 sek najbrž kar držalo, ker je daljša pot po živcih in še masa noge je večja od mase prstov.
Zanimivo bi bilo slišati kako hitro znajo igrati glasbeniki? Ali lahko igrajo prave dvantridestinke (1/32 sek)?

Objavljeno: 10.1.2007 21:00
Napisal/-a Jurij
em, sj dvaintridesetinke ne pomen 32/s. ubistvu sploh nima stem zveze, ker dvaintridesetinka pomeni 1/32 takta, potem je pa čist od skladbe al pa glasbenika odvisn kok doug si takt uzame.
drgač lohk rečem da najbolši trobentači zaigrajo tud po cca. 15 not na sekundo. in če 15krat premakneš prst u sekundi je to kr hitr. sebe še nism štopu :)

Objavljeno: 11.1.2007 3:18
Napisal/-a NIKKI
...
Ali lahko igrajo prave dvantridestinke (1/32 sek)?
allegro ma non tropo :wink:

Objavljeno: 11.1.2007 14:44
Napisal/-a M4RT1N
Najprej se moraš zavedati da sta reakcijski čas in čas pri refleksu različna, ker sta živčna centra ki sprožita reakcijo različna.

Reakcijaski čas za mišice v nogi je pri povprečnem človeku okoli 120ms (pri roki je še nekoliko krajši). To je fiziološka meja ki je omejena z hitrostjo prevajanja živčnih impulzov po živčnih vlaknih. Odvisen je torej tudi od višine človeka. Pri večjih ljudeh morajo impulzi prepotovati daljšo pot zato je tudi reakcijski čas nekoliko daljši (mimogrede pri šprintu štartna naprava sporoči pobeg če je reakcijski čas krajši kot 90ms).
Ko enkrat pride impulz nazaj v mišico se le ta postopoma aktivira - razvije silo. Hitrost te aktivacije je odvisna od tipa mišičnih vlaken. Ti časi so tipično med 180ms pri hitrih pa do 350ms pri počasnih mišičnih vlaknih. Tako ko sešteješ oba časa časa prideš do tistih 0,3s - 0,4s ki so bile omenjene v prejšnjih postih.

Čas pri refleksu je krajši. Še vedno veljajo enake omejitve kot pri reakcijskem času, le da tu živčni signal prepotuje krajšo pot, zgolj do centra v hrbtenjači in nazaj. Zato je celoten čas tu nekoliko krajši.

Re: Hitrost refleksov

Objavljeno: 6.7.2008 15:45
Napisal/-a računilingus
Enkrat sem bral eno poljudno študijo o hitrosti igranja na klavir. Mogoče iz Žiljenje in tehnika ali Gea.
Virtuozi v igranju na ta inštrument so zelo blizu teoretične meje, pogojene z našimi živci.

Med živalmi bi rekel, da so kače, ko ugriznejo, med najhitrejšimi.

Išči, išči...