Glavobol?

Človek kot stroj, o flori in favni...
Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Glavobol?

Odgovor Napisal/-a mriz »

Kaj nas dejansko boli, ko nas boli glava? Sprašujem zato, ker možgani naj ne bi imeli živčnih končičev, namenjenih čutenju bolečine, hkrati pa bi lahko ob hujšem glavobolu prisegel, da bolečina prihaja nekje 'od znotraj'.

Roman
Prispevkov: 6504
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

Menda je glavobol posledica nezadostne prekrvavitve možganov. Ampak, če v njih ni čutnic za bolečino, lahko to pomeni le eno, da center za bolečino proizvaja ta občutek sam od sebe.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Na spodnji povezavi najdeš zelo zanimiv seminar o glavobolu, ki ga je napisala skupina študentov medicine.

http://maxilla.mf.uni-lj.si/files/pafi_ ... avobol.doc

Iz uvoda tega seminarja:
Kljub razširjenosti glavobola pa njegov mehanizem ni natančno pojasnjen. Glavobol je lahko posledica draženja nociceptivnih živčnih končičev in/ali motenj v centralnem procesiranju nocicepcije. Sami možgani na bolečinsko draženje niso občutljivi, so pa seveda možgani tisti, ki bolečino 'doživljajo' oziroma je njihova vloga pomembna zato, ker imamo v osrednjem živčevju sisteme, ki bolečinsko zaznavo modificirajo. In prav 'iztirjenje' teh sistemov je eden od možnih mehanizmov za nastanek glavobola.

bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Odgovor Napisal/-a bianko »

Poleg vseh drugih čutenj, verjetno najtežja stvar za pojasnit.

Maedhros
Prispevkov: 162
Pridružen: 16.1.2004 23:57

Odgovor Napisal/-a Maedhros »

Ko sem bil še mlajši me je mnogokrat bolela glava in sčasoma se ugotovil, da je razlog v slabem vidu. Z očali so namreč glavoboli skoraj minili. Obstaja torej neka povezava med napenjanjem oči in glavobolom... morda napetost očesnih mišic nekako vpliva na očesni živec, ki potem pošilja določene signale v možgane in rezultat je glavobol - signal, naj preneham s matranjem očesnih mišic, sicer bo nekaj odpovedalo.

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14592
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

Maedhros napisal/-a:Ko sem bil še mlajši me je mnogokrat bolela glava in sčasoma se ugotovil, da je razlog v slabem vidu. Z očali so namreč glavoboli skoraj minili. Obstaja torej neka povezava med napenjanjem oči in glavobolom... morda napetost očesnih mišic nekako vpliva na očesni živec, ki potem pošilja določene signale v možgane in rezultat je glavobol - signal, naj preneham s matranjem očesnih mišic, sicer bo nekaj odpovedalo.
Bo kar držalo. Najpogostejšo obliko - t. i. glavobol tenzijskega tipa - povzroči napenjanje mišic obraza, vratu in lasišča, ki nastane zaradi stresa, utrujenosti, nepravilne drže ali preobremenjenosti oči (copy/paste iz Lekove strani :wink: ).

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Kakšne vrste pa je glavobol pri mačku?

Rokerda
Prispevkov: 799
Pridružen: 11.11.2006 16:18

Odgovor Napisal/-a Rokerda »

lol, pomoje alkohol deluje na možgane in s tem nekako prekine normalno delovanje :D

al pa kej takega :P

Maedhros
Prispevkov: 162
Pridružen: 16.1.2004 23:57

Odgovor Napisal/-a Maedhros »

NIKKI napisal/-a:Kakšne vrste pa je glavobol pri mačku?
Razlog za glavobol je lahko tudi dehidracija in pri mačku gre ravno za to. Poskusi spiti pred spanjem pol litra vode, pa boš videl da bo maček skoraj izginil. Preizkušeno. ;)

NIKKI
Prispevkov: 743
Pridružen: 24.3.2006 20:22

Odgovor Napisal/-a NIKKI »

Jaz popijem po 7 pirih raje še en pir! :oops:

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Roman napisal/-a:Menda je glavobol posledica nezadostne prekrvavitve možganov. Ampak, če v njih ni čutnic za bolečino, lahko to pomeni le eno, da center za bolečino proizvaja ta občutek sam od sebe.
Ali ni tako, da center za bolečino občutek bolečine proizvaja v vseh primerih, le da je razlika v lociranju bolečine? Npr., informacija o radikalnem zvišanju temperature ali česa podobnega v enem prstu povzroči, da center za bolečino proizvede občutek bolečine v tem prstu? No, če gre za to, je zanimivo, da v primeru glavobola (ki ga povzročajo določeni procesi v možganih) center za bolečino locira bolečino v sami glavi. Če je torej maček posledica dehidracije možganov, čutim bolečino (torej opozorilo) v sami glavi, centru oz. kraju neke anomalije. Poanta je torej v tem, da je doživljanje bolečine pravilno glede na izvor bolečine (patološki procesi v glavi -> glavobol). Saj menda ne moreš doživljati bolečine kar tako, brez določene lokacije, kjer se bolečina nahaja.
No, kolikor sem razbral iz tistega seminarja, je finta v tem, možgani niso občutljivi samo na zunanje mehanske dražljaje - kar pa po moji logiki ne bi bilo nič tako čudnega tudi pri katerih drugih notranjih organih.
Maedhros napisal/-a:Ko sem bil še mlajši me je mnogokrat bolela glava in sčasoma se ugotovil, da je razlog v slabem vidu. Z očali so namreč glavoboli skoraj minili. Obstaja torej neka povezava med napenjanjem oči in glavobolom...
Očitno obstaja kar močna povezava... to leto so me (do petka, ko sem postal novopečeni očalar) glavoboli, povezani s slabim vidom, na faksu skorajda ubijali.
Razlog za glavobol je lahko tudi dehidracija in pri mačku gre ravno za to. Poskusi spiti pred spanjem pol litra vode, pa boš videl da bo maček skoraj izginil. Preizkušeno.
Jaz za ziher priporočam kaki liter cedevite ali česa v tem stilu. Če dodaš še dva lekadola in kakih 6 ur mirnega spanja, boš kot novi :)

Roman
Prispevkov: 6504
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Odgovor Napisal/-a Roman »

mriz napisal/-a:center za bolečino proizvede občutek bolečine v tem prstu? No, če gre za to, je zanimivo, da v primeru glavobola (ki ga povzročajo določeni procesi v možganih) center za bolečino locira bolečino v sami glavi.
Pravzaprav center (ali centri) za bolečino ne proizvajajo bolečine tam, kjer jo čutimo, ampak jo tako samo interpretira. Poučne so tako imenovane fantomske bolečine, ko pacient, ki so mu amputirali recimo nogo, potem še vedno v njej čuti bolečine.

Uporabniški avatar
mriz
Prispevkov: 2036
Pridružen: 13.5.2004 23:52
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a mriz »

Saj to sem s tem lociranjem mislil - dejansko center daje občutek bolečine (torej jo interpretira) v tistem delu telesa, kjer pride do neke temu primerne situacije. Ampak v teh primerih gre za pravilno povezavo kraja poškodbe in interpretiranega kraja bolečine. Pri anomalijah v možganih center za bolečine samo bolečino pravilno postavi v samo glavo. Bega me torej koncept doživljanja bolečine brez lokacije bolečine - da pa bi v primeru neke napake v možganih center za bolečino samo bolečino slučajno postavil na pravo mesto, pa se mi ne zdi sprejemljivo.

Fantomski udi se res zelo zanimivi - nekaj mi klika okoli njih v povezavi s to temo, pa tega trenutno ne znam smisleno izrazit. Mogoče jutri :)

Maedhros
Prispevkov: 162
Pridružen: 16.1.2004 23:57

Odgovor Napisal/-a Maedhros »

Pri fantomskem udu gre v osnovi za to, da nam v glavi ostanejo strukture, ki so zadolžene za upravljanje s tem udom, tako da ta ud na nek način še vedno obstaja - ostali predeli možganov namreč deloma še vedno delujejo kot da bi bil tam, kljub temu da smo ga izgubili. Na osnovi tega se potem lahko pojasni marsikaj...

No ja, kak mistik se ne bi strinjal z mano in bi trdil, da je izginil samo tisti fizični, vidni del uda, "energijska meglica" pa je še vedno tam... sej na nek (zgornji) način ima prav. ;)

kvafo
Prispevkov: 1
Pridružen: 31.3.2015 6:20

Re: Glavobol?

Odgovor Napisal/-a kvafo »

Sama bi rada povedala, da sem imela glavobole vsak dan. Imela sem tenzijske glavobole. Naredila sem svašta preizkav in pojedla na kilograme lekadola. Na koncu mi je pomagala sprostitvena tehnika. V treh mesecih sem prišla iz 25 glavobolov na mesec na samo dva. V bistvu mi je svetoval to nevrolog, ko nisva vedela, kaj bi lahko še naredila. Vidim, da je post že kar star, ampak če bo kdo profitiral od njega, bom zadovoljna. Pojdite na jogo ali meditacijo in si sami pomagajte pri glavobolu. :)

Odgovori