Stran 1 od 1

Vpliv breztežnosti na človeka

Objavljeno: 5.6.2008 13:15
Napisal/-a Lister
Vem da zmanšanje težnosti povzroči zmanšanje mišične in kostne mase pri človeku. Kaj pa če se človek rodi v manši gravitaciji recimo na koloniji na luni, ali bi se lahko zarodek sploh razvil, oz kakšen bi bil tak človek če bi se rodil? Pa še glavno vprašanje ali bi se lahko s počasno aklimatizacijo v vse večji gravitaciji dovol prilagodil da bi obiskal zemljo. Če je odgovor na to brez poskusa sploh mogoč. :D

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 5.6.2008 14:01
Napisal/-a Roman
Celo na Zemlji rojeni kozmonavti morajo med bivanjem v vesolju veliko časa posvetiti svoji fizični kondiciji. Že samo zaradi tega, da lahko telo normalno deluje že v breztežju, kaj šele ob vrnitvi. Kakšne posledice bi imelo na organizem rojstvo v vesolju, pa najbrž ni mogoče natančno napovedati. Tudi se ne spominjam opisov posledic na živalih, ki si jih pogosto pošiljali v orbito.

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 5.6.2008 14:17
Napisal/-a Lister
A z živalmi so pa to že preizkusl?

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 5.6.2008 17:45
Napisal/-a ZdravaPamet
Hm, razvoj in rojstvo v breztežnosti? Precej zanimivo vprašanje. Tudi mene bi zanimalo, kako je s tem.

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 5.6.2008 19:16
Napisal/-a Lister
Jaz sem razmišljal da verjetno v maternici nebi bilo nobenih problemov, kjer je zarodek obdan s tekočino in nanj nebi smela imeti vpliva ne breztežnost, ne povečana težnost, po rojstvu bi se pa pojavile težave pri spreminjanju hrustanca v kost, pri oblikovanju dvojne s krivulje na hrbtenici, nastanku stopalnega loka.

Vem pa ne tko da če je kakšen dohtar med nami naj nas razsvetli. Če ga pa ni ga pa nujno rabmo! :D

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 5.6.2008 20:15
Napisal/-a Roman
Jaz mislim, da breztežnost za mater ne bi bila koristna, posledično torej tudi za otroka ne.

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 6.6.2008 10:12
Napisal/-a *=X
Če se prav spomnim so podobno poskusili Kitajci z zelenjavo in Rusi z živalmi (nevem več katerimi). Izid je bil nekje 25% večji pridelek oz. hitrejša rast živali. Kasnejši zemeljski potomci teh lastnosti več niso imeli.

lp

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 6.6.2008 11:11
Napisal/-a Lister
To da to ni opazno na potomcih je logično(genotip, fenotip), mene zanima kaj bi bilo z razvojom človeka povsem od spočetja pa do konca pubertete v breztežnosti in ali bi bilo mogoče takega človeka potem vrniti na zemljo.

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 6.6.2008 16:29
Napisal/-a Xantos
Lister napisal/-a:To da to ni opazno na potomcih je logično(genotip, fenotip), mene zanima kaj bi bilo z razvojom človeka povsem od spočetja pa do konca pubertete v breztežnosti in ali bi bilo mogoče takega človeka potem vrniti na zemljo.
Vrniti da. Koliko bi bil pa pokreten sposoben preživetja je pa drugo vprašanje...

Re: Nazaj na zemljo.

Objavljeno: 6.6.2008 18:05
Napisal/-a Lister
Saj to ja :D

Re: Vpliv breztežnosti na človeka

Objavljeno: 10.6.2008 8:48
Napisal/-a smoki
Jaz mislim, da je zelo vprašljiv pravilen razvoj kostnega in hrustančnega tkiva, ker je znano, da oba potrebujeta obremenitve za pravilno oblikovanje.

Še za gojenje kostnega tkiva v laboratoriju so morali razviti posebne inkubatorje, ki periodično ustvarjajo visok pritisk in s tem simulirajo pritiske, ki nastajajo npr. pri hoji.

Re: Vpliv breztežnosti na človeka

Objavljeno: 10.1.2009 9:56
Napisal/-a sivo eno
Vprašljiv je tudi pravilen razvoj in delovanje notranjih organov ob prehodu v Zemljino gravitacijo. Predvsem kar se tiče srca. Ne samo, da bi dosti časa delovalo v takšnem prostoru, ampak bi se tudi razvilo "iz nule" v breztežnostnem stanju (če predpostavim, da se oploditev zgodi v vesolju), bilo bi bržkone tako šibko, da ne bi zmoglo potiskati krvi v naši gravitaciji.

Ali si pravilno predstavljam? Lepo bi prosil, če lahko kdo opiše, kako astronavti prebavljajo hrano v breztežnostnem prostoru. Imam prav, če rečem, da je naše telo pod tlakom v notranjosti?

Re: Vpliv breztežnosti na človeka

Objavljeno: 10.1.2009 14:20
Napisal/-a Klavdija119
Na prebavljanje hrane gravitacija nima velikega vpliva. Potovanje hrane skozi prebavni trakt v glavnem usmerja peristaltika crevesja. In ne samo crevesja - tudi poziralnika (poizkusite po slamici piti stoje na glavi). Srce pa bi verjetno res oslabilo. Moc srcne misice bi morala kljubovati le uporu krvozilja (precnemu in vzdolznemu).

Re: Vpliv breztežnosti na človeka

Objavljeno: 10.1.2009 17:35
Napisal/-a Lister
Kar bi se dalo tud izrabet. Oblekel bi oprijete obleke, s tem stisnil žile in povečal upor - srce bi ohranjal v boljšem stanju.