Naključne in prilagoditvene mutacije

Človek kot stroj, o flori in favni...
Odgovori
Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Naključne in prilagoditvene mutacije

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

V biologiji sem na žalost zelo švoh, dejte mi pomagat prosim.

1. Kaj so naključne mutacije si priližno predstavljam, ko smo se v srednji šoli pri bioloiji učili o žirafah, kako se je slučajno enkrat rodila ena z daljšim vratom in ker je ta lahko več jedla (listje z drevja, kjer ostale niso mogle) je bila močnejša in tako zaparila več svojih potomcev, ki so imeli vsi posledično daljše vratove, itd...

2. Ali obstajajo tudi kakšne prilagoitvene mutacije ali pa je to slučajno spet zraslo na mojem zelniku? Danes sem bral o mutaciji zajcev v Avstraliji, ki so jih pripeljali leta 1788. Ti zajci so v tem kratkem obdobju recimo 200 let prilagodili svojo težo, dlako in velikost uhljev na toplejše razmere, kot se nahajjo v Avstraliji. Torej kako so žirafe rabile miljone let, da jim je zrasel vrat zajci pa so skrajšali ušesa (zaradi zmanjšanja segrevanja) v pičlih 200 letih?

Moja ideja je sledeča. Zajec ima predpisano v DNA-ju kakšno temperaturo telesa mora vzdrževati, in ko so mladim zajcem rasla ušesa, so v Avstraliji že pri manjši velikosti ušes dosegli zajci željeno temperaturo telesa in tako niso potrebovali daljših ušes, celo naspotno, če bi bila ušesa daljša bi se jim temperatura preveč dvignila. Kaj vi menite na to idejo?

3. Gledal sem tudi film o strupenih krastačah, ki pustošijo po Avstraliji. Celo kača umre, če poje takšno krastačo, vendar po 50 letih od kar so tam krastače, že obstajajo kače (ne da so odporne na strup) ampak ne poskušajo več jesti krastač. Kako je to mogoče? Saj mama kača vendar otročičkom ne pove, da te kače niso užitne, kako torej mlade kačice vedo, da jih ne smejo jesti?

Roman
Prispevkov: 6494
Pridružen: 21.10.2003 8:03

Re: Naključne in prilagoditvene mutacije

Odgovor Napisal/-a Roman »

Tudi jaz nisem biolog, povem samo svoje mnenje:
1. Ni se slučajno rodila žirafa z daljšim vratom, ampak je slučajno prišlo do spremembe genskega zapisa (sevanja, mutagene snovi), katere izid je bil daljši vrat. Te spremembe (mutacije) so koristne, nevtralne ali škodljive, in se, ali pa se ne dedujejo.
2. Ne vem, če obstaja kaka prilagoditvena mutacija, kar razumem v smislu, da je do nje prišlo zaradi želje po prilagajanju. Mutacije so še vedno naključne, dedujejo pa se pač samo tiste, ki se zapišejo v gene, in katerih nosilci živijo dovolj dolgo. Prilagojenost je posledica, ne vzrok.
3. Problem je splošen: kako se živalska vrsta nauči, kaj sme jesti? Preprosto, osebki, ki jim to ne uspe, poginejo, preživijo pa tisti, ki jim je evolucija podarila (joj, kako pesniško se izražam) čut za prepoznavanje strupene hrane.

prog
Prispevkov: 20
Pridružen: 23.9.2009 10:13

Re: Naključne in prilagoditvene mutacije

Odgovor Napisal/-a prog »

Kot je zapisal že Roman: okolje nima neposrednega vpliva na osebke vrste, temveč posrednega s tem, da preživijo osebki takšnega genotipa, katerim okolje bolj ustreza.

gumy
Prispevkov: 68
Pridružen: 2.10.2005 14:26
Kontakt:

Re: Naključne in prilagoditvene mutacije

Odgovor Napisal/-a gumy »

Nek vpliv okolja pač mora biti. Če bi se zajci tako hitro prilagodili samo zaradi naključnih mutacij, ki so se zgodile po njihovi naselitvi v Avstraliji, bi moralo biti v vsaki populaciji nenavadno veliko različnih osebkov z vsemi možnimi mutacijami (različnih dolžin in oblik nog, ušes, dlake, zob,...) od katerih bi potem nadaljevali vrsto sicer samo najbolje prilagojeni. Pa kolikokrat vidimo v živalskem svetu ali pa koneckoncev pri človeku neke telesne lastnosti, ki odstopajo od povprečja?
Kolikor jaz vem se mutacije res dogajajo naključno, vendar ni nujno da se mutirani geni izrazijov telesnih lastnostih. Mutacijo so torej shranjene "na zalogo", vplivi okolja pa so tisti, ki (lahko) aktivirajo vpliv določenih genov oz. kombinacij genov.

prog
Prispevkov: 20
Pridružen: 23.9.2009 10:13

Re: Naključne in prilagoditvene mutacije

Odgovor Napisal/-a prog »

Pri teh zajcih bi rekel, da so imeli različno gensko osnovo in so se tisti, katerimi so zunanji pogoji bolj ustrezali, lažje množili in stem prenašali svoje lastnosti, zapisane v genih, na potomce. Po več generacijah je večina (če ne kar vsi) imela genske lastnosti, ki se v danem okolju izkažejo za boljše.

Pri človeku to res težje pokažeš, saj v nasprotju z zajci sami bolj ali manj sami nadzorujemo okolje, v katerem živimo. Če pa bi kar naenkrat (bog ne daj) naše preživetje bilo odvisno od sposobnosti igranja košarke, bi verjetno višina postala zelo pomembna lastnost ...Od tu naprej bi šlo potem podobno kot z zajci.

Maeroc
Prispevkov: 56
Pridružen: 14.1.2005 10:04
Kontakt:

Re: Naključne in prilagoditvene mutacije

Odgovor Napisal/-a Maeroc »

Ni nujno, da gre za mutacije. Mogoče gre samo za drugačen fenotip v okviru že obstoječega genskega materiala zaradi vpliva okolja med razvojem organizma. Ista štorija kot regrat, ki je v gorah drugačen kot v dolini, čeprav gre za isto vrsto - če seme "gorskega" regrata posadimo drugje, bo zrasel drugačen. Torej bi enostavno lahko preverili, če gre res za mutacije, tako, da avstalske zajce preselimo v neko drugo okolje. Če bodo njihovi potomci še vedno podobni svojim staršem "avstralskim" zajcem, potem gre mogoče res za neke mutacije, drugače je pa vpliv okolja.

Kar se pa tiče naključnosti - mutacije so naključne (razen z intervencijo raznih tehnologij :-). Naprej je pa selekcija. Spremenjen gen se lahko v populaciji razširi (če je posledica mutacije pozitivna za organizem v trenutnem okolju), izginja ali pa se ne zgodi nič posebnega (selekcijsko nevtralna mutacija). Za kaj podobnega kot je mutacija zaradi želje po prilagoditvi pa še nisem slišal :).

Tam pri kačah je pa mogoče tako, kot je že nekdo omenil, da so se selekcionirale tiste kače, ki so imele genetsko pogojen "predsodek" pred uživanjem krastač :). Druga možnost je pa "kulturna", ampak nisem ravno poznavalec obnašanja živali, tako da ne vem, če je to možno pri kačah. Je pa npr. pri raznih opicah itd.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Re: Naključne in prilagoditvene mutacije

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Prog pa maeroc, hvala za odgovore, tole je kr smiselno. Torej se živali kljub dedni zasnovi razvijajo drugače v drugačnem okolju in tzo je tisto, kar zelo pomaga pri samem preživetju. Sej tud pri ljudeh je vpliv okolja 1/3, 1/3 je dedno pa 1/3 vzgoja, vsaj tako smo se včasih učili, hehe.

Odgovori