Stran 1 od 1

Magnet

Objavljeno: 15.1.2010 11:21
Napisal/-a kiky84
Mene zanima le nekaj. Ali ima navdni magnet delavno dobo oz. se njegovo magnetno polje kdaj izrabi? Hvala

Re: Magnet

Objavljeno: 15.1.2010 11:50
Napisal/-a fogl
Če ga pustiš samega ne, če pa ga postaviš v magnetno polje ali pa ga segreješ, se pa lahko razmagneti.

Re: Magnet

Objavljeno: 16.1.2010 0:08
Napisal/-a kiky84
Se pravi če se segreva in če je aktiven magnet, potem čez čas izgubi svojo moč. Če prav razumem. Fogl kaj meniš o tem http://www.webtv.si/video/index/id/38925

Kako dolgo bi po tvojem mnenju delovalo to.

Hvala

Re: Magnet

Objavljeno: 17.1.2010 12:49
Napisal/-a GJ
:lol: :lol: :lol:
Ha, ha, ha... Iluzija...

Lep dan želim...

Re: Magnet

Objavljeno: 17.1.2010 22:36
Napisal/-a kiky84
In zakaj ti misliš, da je to iluzija?

Re: Magnet

Objavljeno: 17.1.2010 22:37
Napisal/-a pipp
Se pravi da magneti izgubljajo 'moč' tudi zavoljo Zemljinega magnetnega polja? Kaj pa če je magnet usmerjen kolinearno s silnicami Zemeljskega magnetnega polja, bi se magnet vseeno izrabljal ali bi pridobival na moči?

Re: Magnet

Objavljeno: 17.1.2010 22:51
Napisal/-a Aniviller
Kot prvo, ne govori o "moci" in podobnih stvareh, boljsi izraz je jakost, ali se bolje, dipolni moment. Gre le za ureditev magnetnih domen. Magnet si lahko predstavljas kot skupek manjsih magnetov, ki pa niso vsi poravnani v isto smer. V mocnem zunanjem polju se te domene hocejo poravnati v smer polja - ce zunanje polje ni v smeri domen, se domene prestavljajo in magnet oslabi. V koncni fazi celo dobis magnet, ki ima dipol usmerjen v smer zunanjega polja (namagneti se - tako nastajajo naravni magneti). Ce je polje ze poravnano z dipolom magneta, ni nobene skode. Izmenicno polje pa ponavadi dela samo skodo, ker hoce izmenicno obracat domene in "stresa" magnet.

To razmagnetenje je v bistvu "obraba". Stalne magnete ponavadi stabilizirajo defekti v kristalni strukturi, ki preprecujejo prestavljanje domenskih sten. Dobri magneti se v zmerno mocnih poljih sploh ne "kvarijo". Vpliv na strukturo se pojavi sele, ko je polje tako mocno, da obraca cele domene hkrati. Zemljino magnetno polje je presibko da bi zares vplivalo na stalne magnete.

Tisti video nima s tem nobene veze - sklepam da je tisto kar ima v roki elektromagnet, ki proizvaja izmenicno magnetno polje (in posledicno trosi moc, od katere se je zelo malo porabi za rotacijo generatorja, ostalo gre pa v nic).

Re: Magnet

Objavljeno: 17.1.2010 23:19
Napisal/-a GJ
kiky84 napisal/-a:In zakaj ti misliš, da je to iluzija?
V bistvu je Aniviller vse povedal, mogoče ni bil dovolj podroben!
Trajni magnet ima svoje magnetno polje in to polje je seveda konstantno. Da se neka stvar začne gibati v magnetnem polju, se mora to magnetno polje po času spreminjati, zakar pa je potrebna energija! Magnetno polje trajnega magneta se brez vloženega dela (torej samo od sebe) ne more spreminjati. Iz tega sledi zaključek: iluzija.

Lahko noč...

Re: Magnet

Objavljeno: 19.1.2010 13:35
Napisal/-a fogl
Tisti posnetek zgoraj je zagotovo narejen tako, da je vse skupaj postavljeno v vrtilno magnetno polje, ki ga ustvarjajo tuljave nekega elektromotorja, ki pa ni prikazan na posnetku, ampak je nekje zunaj vidnega polja kamere. Tile youtube posnetki so vsi po vrsti navaden blef. Če bi bilo to, kar objavljajo, res, bi to gledal na televiziji pri dnevniku, ne pa na youtube...