To je res...Ko se človeku začne mešati in dobiva privide...to pa je res pravi dokaz resnične vere v nadnaravno.Da, morda je pri veri bistveno verjetje v nadnaravno. - In za tako vero obstajajo prepričljivi dokazi.

To je res...Ko se človeku začne mešati in dobiva privide...to pa je res pravi dokaz resnične vere v nadnaravno.Da, morda je pri veri bistveno verjetje v nadnaravno. - In za tako vero obstajajo prepričljivi dokazi.
Besedilo sem vzel iz uradnega slovenskega prevoda spisa "Fides et ratio". Če znaš uporabljati iskalnik po besedilu, ti ni bo težko citiranega najti. Vzel sem dovolj, da stvar ni iztrgana iz konteksta in vzel sem iz avtoriziranega dokumenta, ki gotovo predstavlja sodobno stanje teološke vede. Mimogrede, zakaj pišeš religijo in znanost z veliko začetnico?Rock napisal/-a:Če imaš tekst, ki si ga napisal, za dokaz, ima Religija res lahko pomilovalen odnos do Znanosti.
Ker berem to, kar piše. Če bi moral drugače razumeti, pomeni samo, da bi moralo drugače pisati. Sem pa pripravljen prebrati tvojo interpretacijo.zakaj meniš, da določen stavek iz enciklike pomeni to, kar ti zatrjuješ.
Na vrhu forumske tabele imaš povezavo "Obveščaj o prispevkih".ne dobim več avtomatično obvestila po E-m, da je nov prispevek. Kje je treba ustrezno označiti?
Ne vem, če je to možno. Ne vem, kako deluje "List". Lahko pa stvar zapišeš v Wordu in copy/pastaš v forum.kako vključim v tekst naštevanje, na primer alinee?
Počasi, spoštovani prijatelj!Roman napisal/-a:Ker berem to, kar piše. Če bi moral drugače razumeti, pomeni samo, da bi moralo drugače pisati. Sem pa pripravljen prebrati tvojo interpretacijo.Rock napisal/-a:zakaj meniš, da določen stavek iz enciklike pomeni to, kar ti zatrjuješ.Roman napisal/-a: Mimogrede, zakaj pišeš religijo in znanost z veliko začetnico?
Ne boj se vzgledov, ljubi jih. - Je težko, a se splača.ZdravaPamet napisal/-a: Najprej tole. Zakaj vedno pridemo do tega, da bi nekdo moral biti neki množici ljudi za zgled. Ali si kdaj slišal mene, da bi kdaj rekel kaj takega. Da bi Einstein, na primer, moral biti "nam" v marsičem za zgled?
Imava pač različno oceno o vlogi Borisa Pahorja.In drugo. Upam, da boš uspel ponovno prebrati, kar sem napisal. Nominacije za nobelovo nagrado ne smatram za argument v nobenem primeru, uporabljam jo kot ironični instrument. Ni nominacija tista, ki daje osebnost Borisu Pahorju. Očitno ne. In točno to sem skušal izpostaviti. Da je ta mož daleč od tega, kar sem mislil, da je in da njegova nominacija ni skladna s tem, kar je v resnici.
Državljanstvo, po naši U RS, ni osebna okoliščina (ne gre za npr. človekovo pravico ali svoboščino).Torej. Kakor moralo tudi ponos jemlješ v tabletni obliki. Jaz, po drugi strani, nimam takega seznama, a četudi bi pri vseh tvojih točkah pisalo "ni izpolnjeno", ne bi bil nič manj državljan in ne bi čutil nič manj ponosa. (PS: od pravnega strokovnjaka, kot si ti, sem pričakoval malo bolj prezicne postavke).
Indoktrinacija v času SFRJ je bila zelo učinkovita.Ne pristajam na vsiljevanje neutemeljenih dolžnosti in pripadnosti. In, mimogrede, med domovino in Državo je razlika (ne predpostavljam, da sicer ne razlikuješ). Pripadnost domovini ali Državi sta ob rojstvu popolnoma naključna dogodka. In ne bi čutil nobene dolžnosti, da bi ljubil teokratsko Državo, ako bi bil njen državljan, ali domovine fašistov, če bi bil v njej indoktriniran.
Brez RKC morda danes ne bi bilo več Slovencev, in tudi ne nove države, Republike Slovenije (neodvisne, članice OZN, NATA, EU, Šengenskega sporazuma, OECD).Moje znanje zgodovine je zelo pomanjkljivo. Pravgotovo pa ni mogoče na dušek trditi, da je RKC največ naredila za slovenski narod ali da je njena vloga nekoč in danes tako izjemna. RKC nima svojega znanja, ker ga nikoli ni iskala, nima svojega poguma, ker ima odrešenika in ni nikoli kazala na pohlep, ker je sama pohlepna. Si se kdaj vprašal, zakaj, o zakaj, rimokatoliška cerkvev ni, na primer, izločila iz svojih katoličanskih vrst kakega nacističnega/fašističnega vodjo ali upravnika? Niti enega ni izločila! No, lažem, eden je bil. Ime mu je bilo Joseph Goebbels, rajhminister za propagando. In ni ga izločila zaradi uničevalne propagande zoper jude, zoper "nevredne", "nečiste" (to so stare in slavljene katoliške oznake). Izločila ga je zato ker se je poročil s protestantko!
RKC sama morale nima, razen tiste, ki so jo skozi zapovedi in nauke Jezusa Kristusa zapisali pred njo. S časom, ko se je izkazalo, da smo ljudje že sami moralni na precej višjem nivoju, kot je ta, ki ga zapoveduje RKC, so se njeni nauki razblinili in je lahko edinole s totalitarno roko (inkvizicija itd.) vzdrževala lastninsko pravico nad moralo in resnico.
Naj te ne moti trščica.shrink napisal/-a: Kaj si poleg matematike v OŠ šprical tudi slovensko književnost? Saj veš, kdo je začetnik slovenske književnosti in kdo je zažigal prve slovenske knjige, k'ne?
: mariborska nadškofija pa je tik pred bankrotom; razlog za to pa je ravno njen pohlep po denarju, kapitalu, finančni moči. Toliko o morali in o vsem, o čemer nakladaš.
Jaz odpušanja (v religioznem smislu) ne razumem tako.Roman napisal/-a:Tu nisem imel v mislih prava. Nekateri prisojajo odgovornost za zločin izključno samo žrtvi. Celo RKC pridiga, da je treba storilcem odpuščati.Rock napisal/-a: Ni tako, pravo ne zmanjšuje krivde storilca.
Priporočam, da se ponovno oglasiš, ko naštudiraš slov. zgodovino (t.j. početja škofa Hrena).Rock napisal/-a:Naj te ne moti trščica.shrink napisal/-a: Kaj si poleg matematike v OŠ šprical tudi slovensko književnost? Saj veš, kdo je začetnik slovenske književnosti in kdo je zažigal prve slovenske knjige, k'ne?
: mariborska nadškofija pa je tik pred bankrotom; razlog za to pa je ravno njen pohlep po denarju, kapitalu, finančni moči. Toliko o morali in o vsem, o čemer nakladaš.
Ostani raje pri ulomnem brunu.
Potem se oglasi.
Daj no. Sem mar pisal, da se jih bojim? Zaradi mene se lahko zgleduješ po komer koli želiš. Ugovarjam pa tvojem (in Pahorjevem) diktatu zgledov vsem ljudem.Rock napisal/-a:Ne boj se vzgledov, ljubi jih. - Je težko, a se splača.
Kakšna okoliščina pa je državljanostvo, če ne osebna? Je mar neosebna? Oziroma če je osebna, mar ni okoliščina? Je kaj? Pa sem sploh kaj pravil o pravici do državljanstva? Od kod ti sploh misel na take nevmesne izjave? Me pa veseli, da si med svoje točke vsaj skušal uvrstiti Ustavo.Rock napisal/-a:Državljanstvo, po naši U RS, ni osebna okoliščina (ne gre za npr. človekovo pravico ali svoboščino).
Prav nič ljubosumnega ni v državi. Ljubi bog!Rock napisal/-a:Državljanstvo je vez med državo in posameznikom, vez, ki jo država ljubosumno čuva.
Dragi, Rock! Državljan ni podanik državnih organov, oni se ga ne lastijo in ni njihov suženj. Ponos ali ne, državljan in državna uprava nista v odnosu, kot si ga ti domišljaš. Če pa resnično misliš, da si ti državni upravi nepovšečen državljan, ker nisi ponosen na državo, potem te lahko le pomilujem. C. Hitchens bi rekel: "It take a lot to make me cry!"Rock napisal/-a:In če je državljan ponosen na svojo državo, je ljudem v državnih organih zelo všeč tak podanik.
Trdiš, da sem bil indoktriniran, ko sem se rodil? Dvomim, nisem opazil. Resda sem le nekaj let živel v Jugoslaviji. A tudi moji starši niso bili indoktrinirani v nič kaj tako zlobnega, kot je fašizem. Drži, da sem bil primoran sprejeti svete zakramente in določene zgrešene filozofije vedenja, ampak ne bi rad na tem mestu degradiral uma z minimiziranjem resnične hardcore indoktrinacije s tem.Rock napisal/-a:Indoktrinacija v času SFRJ je bila zelo učinkovita.Ne pristajam na vsiljevanje neutemeljenih dolžnosti in pripadnosti. In, mimogrede, med domovino in Državo je razlika (ne predpostavljam, da sicer ne razlikuješ). Pripadnost domovini ali Državi sta ob rojstvu popolnoma naključna dogodka. In ne bi čutil nobene dolžnosti, da bi ljubil teokratsko Državo, ako bi bil njen državljan, ali domovine fašistov, če bi bil v njej indoktriniran.
Dokaz: sedanje stanje v RS.
Čudi me, da v tej povedi izražaš neke dosežke, ki jih očitno ne ceniš. Kako je to vendarle možno, saj vendarle ti nisi ponosen na državo, torej do nje ne gojiš nobene visoke moralne ali etične vrednosti. Drugače pa spet: ni možno na dušek trditi, da ne bi bilo več Slovencev. Pravzaprav, ako bi se samo RKC "upirala" nacistom in fašistom, potem precej verjetno ne bi bilo več Slovencev.Rock napisal/-a:Brez RKC morda danes ne bi bilo več Slovencev, in tudi ne nove države, Republike Slovenije (neodvisne, članice OZN, NATA, EU, Šengenskega sporazuma, OECD).
In to naj bi bilo v njeno prid?Rock napisal/-a:RKC ima vrsto uglednih znanstvenih inštitutov. Ki se praktično edini lahko kosajo s pohlepnimi globalnimi podjetji.
Ne poznam natančno zgodovine, ampak te lumparije, ki jih pišeš, so skorajda pod nivojem. RKC se razen zoper komuniste in komunistično stranko ni nikoli javno (ali tajno) uprla zoper fašizem in nacizem, ko je bilo to potrebno. Ukazala je celo, da morajo katoličani javno praznovati tako Hitlerjev kot Mussolinijev rojstni dan. Naj te ponovno spomnim na prve sporazume, ki jih je Hitler v svoji karieri podpisal; bili so ravno z RKC.Rock napisal/-a: RKC (je imela pogum, da) se je javno uprla pogubnemu boljševizmu, izkoriščevalskemu kapitalizmu ter zasužnjevalnima fašizmu in nacizmu.
(Na primer nasprotno ravnanje:
- SZ si je z nacisti tajno razdelila Poljsko;
- v Sloveniji so po napadu na Kr. Jugoslavijo po nalogu ustanovili PIF (fronto proti imperialistom, to je, Angležem, Francozom, ...);
- in tako dalje)
Škof Hren - rudniški rovi: povsem neprimerljivo.shrink napisal/-a: Priporočam, da se ponovno oglasiš, ko naštudiraš slov. zgodovino (t.j. početja škofa Hrena).
Ali ni moje stališče dovolj razberljivo iz mojih sporočil?ZdravaPamet napisal/-a:Mimogrede, nekaj bi te rad vprašal, Rock.
Kakšno je tvoje mnenje o Marxovem Manifestu komunistične stranke? Kakšno je tvoje mnenje o komunizmu in komunistih v odnosu do krščanstva in v odnosu do fašizma in nacizma?
Hah, na sv. inkvizicijo, ki je zažigala heretike na grmadah, si pa pozabil, k'ne?Rock napisal/-a:Škof Hren - rudniški rovi: povsem neprimerljivo.shrink napisal/-a: Priporočam, da se ponovno oglasiš, ko naštudiraš slov. zgodovino (t.j. početja škofa Hrena).
Za vzorec sem vzel gornja dva pasusa:ZdravaPamet napisal/-a: RKC se razen zoper komuniste in komunistično stranko ni nikoli javno (ali tajno) uprla zoper fašizem in nacizem, ko je bilo to potrebno.
------------------
Pravzaprav, ako bi se samo RKC "upirala" nacistom in fašistom, potem precej verjetno ne bi bilo več Slovencev.
To ni argument, ne pravni, ne medicinski.shrink napisal/-a: Hah, na sv. inkvizicijo, ki je zažigala heretike na grmadah, si pa pozabil, k'ne?