NoSee napisal/-a:Kako nekoga opredelit za vernika? Jaz bi rekel, da gre za cloveka, katerega mempleks vsebuje in dopusca funkcije, dekorirane z 'verskimi okraski', ki mu oblikujejo percepcijo in zavest po kalupu neke religiozne prakse. Tak clovek, ki sledi modelu bivanja, kot ga dobi na podlagi zapovedi in idej. A ta definicija je tako splosna, da lahko das not prakticno vsakega.
Če tale tvoj predlog, ki se mi zdi dober, nekoliko posplošimo: človeka definira tisto, kar on sam dela po kalupu neke prakse, ki jo producira iz zapovedi in idej. Bi se strinjal s tem? Moj namen je namreč pokazati, da je ne samo vero in vernike, pač pa tudi poljubne druge družbene tokove, veliko bolj smiselno definirati kot mnoštvo njihovih materialnih dejanj in posledic v dani družbeni realnosti, in ne kot tisti 'metafizični' skupek idej, ki naj bi jim sledile. Na primeru: vernik ni vernik zaradi tega, ker verjame v tega ali onega Boga, ker ima takšno ali drugačno prepričanje o realnosti, ampak zaradi tega materialnega dejanja, da gre vsako nedeljo k maši, da da svoje otroke krstiti, da praznuje določene praznike, itd. Torej: lahko govori da verjame v palčke in samoroge in bogsigavedikaj, če bo vsako nedeljo zjutraj vstal in šel k maši je: kristjan. Definira ga praksa (s tem enakim pogledom lahko gledamo tudi druga družbeno gibanja).
To je moj odgovor na tisto vprašanje, "
kaj definira vernika". Še tole: ta praksa je lahko takšna ali drugačna. Vprašanje 'ali nekdo ki ne hodi k maši ni kristjan' je nepomembno, saj tudi njega definira neka praksa - če ne drugega, praksa izjavljanja, da se deklarira kot vernik (za našo definicijo je popolnoma vseeno, ali bomo takšni praksi tudi dali etiketo 'vernik').
NoSee napisal/-a:Sploh pa je nepomembno stalisce verskega poglavarja ali kogarkoli, ki se drzi resnice iz knjig, saj so dokazana dejstva edina prava dejstva, vse ostalo je mnenje, mempleks.
Tudi jaz se bom spotaknil ob tole, ampak samo bežno: razglaševanje "edinih pravih dejstev, dokazanih dejstev" je že tako in tako vprašljivo početje, gotovo pa ni prav to razširjati na vse ostale diskurze.
mirko napisal/-a:Recimo, znanost ni ravno neka opora pri iskanju odgovorov na vprašanja v zvezi z upravljanjem lastnega življenja.
Dobra iztočnica. Znanost sicer vedno bolj posega v zasebno življenje, ampak kot opora pri nasvetih pa resda (še?) ni primerna.