Humanizem in ekonomija

Človek kot stroj, o flori in favni...
Post Reply
floko2
Posts: 101
Joined: 21.10.2010 14:52

Humanizem in ekonomija

Post by floko2 » 1.2.2013 9:31

Pozdravljeni!

V času aktualnih dogodkov (vseprisotne "krize" na vsakem področju) bi rad odprl (argumentirano) debato, ki bi se osredotočala predvsem na sobivanje, na eni strani sodobne ekonomije (tu mislim bolj na mikroekonomijo, npr. podjetništvo, inovativnost, ter kombinacija obojega), ter na drugi strani humanizma, kot temelj spoštovanja človeškega dostojanstva in skrbi za človeka. Verjetno bi v zgodbo lahko vpeljali tudi debato o morali in etiki ("problemi" govori o pojmu biopolitika?).
Torej, če za začetek nanizam nekaj premis, na podlagi katerih bi se lahko razvila debata in mogoče celo nek zaključek:

Na eni strani imamo torej družbeno-ekonomski sistem kapitalizem, ki temelji (osebno mnenje seveda) na pravnih osebah in proizvodnji, ter prodaji dobrin ("vedno je nekje nekdo, ki mu lahko nekaj prodaš"). Prosperirajo le iznajdljivi, tisti z podjetniško žilico, inovativni, podjetniški zmagovalci (če poznate oddajo "Prava ideja" veste o čem govorim). Torej osebe, ki delujejo na trgu, recimo realni sektor, ki edini "proizvaja".
Na drugi strani pa imamo intelektualno (javno) sfero, ki "od zunaj" opozarja skrb za človeka, torej več socialne države (recimo klasična primerjava sistema ZDA - Skandinavske države).
Če torej oboje združimo, vidimo, da torej ne moremo imeti socialne države oz "humanizma" brez uspešne gospodarske (podjetniške) strukture, ki pač temelji na dobičku.

Zaenkrat samo toliko, več pa, ko bodo še druga mnenja, upam da se bo debata razvila..

Roman
Posts: 6234
Joined: 21.10.2003 8:03

Re: Humanizem in ekonomija

Post by Roman » 1.2.2013 10:21

Osnovno vprašanje je v resnici, ali je mogoče človeško družbo dobro urediti, to je tako, da bi lahko vsak posameznik v njej živel človeka vredno življenje. Moje mnenje o tem je precej mračno in zgodovina mi žal nikakor noče oporekati.

floko2
Posts: 101
Joined: 21.10.2010 14:52

Re: Humanizem in ekonomija

Post by floko2 » 1.2.2013 13:43

Sicer se v osnovi strinjam s tabo, ampak si pa že kar na začetku postavil ultimativno vprašanje in podal (mračen) zaključek. Mogoče bi moral začeti od tu, kjer smo zdaj, analizirat trenutne razmere in postopat korak za korakom proti družbi, v kateri bi, kot sam praviš, lahko vsak posameznik živel človeka dostojno življenje (recimo temu "idealna družba" v nadaljevanju).
Tu se mi sicer postavi vprašanje definicije človeka dostojno življenje. In ko praviš urediti družbo, ali misliš svetovno družbo (torej vse prebivalce sveta) ali družbo v posameznih državah? Prvo bi še šlo, če bi na svetu imeli samo eno državo, ker pa jih imamo 200+ pa mislim da bo težka. Če misliš drugo, pa seveda imamo velika odstopanja, v nekaterih družbah (državah) smo bliže idealni družbi, v nekaterih pač ne. Vprašanje je torej zakaj se v nekaterih družbah-državah živi bolje (bliže idealni družbi) kot v drugih?

Rock
Posts: 9229
Joined: 27.11.2008 11:14
Location: Ljubljana

Re: Humanizem in ekonomija

Post by Rock » 1.2.2013 17:19

floko2 wrote:...
Na eni strani imamo torej družbeno-ekonomski sistem kapitalizem, ki temelji (osebno mnenje seveda) na pravnih osebah in proizvodnji, ter prodaji dobrin ("vedno je nekje nekdo, ki mu lahko nekaj prodaš").
To ni tipično za kapitalizem.
Njegova značilnost je: določena stopnja razvitosti ekonomike + svoboda (etika = pravo = solidarnost - to pa se predpostavlja. /Če tega ni, govorimo, glede na stopnjo izmaličenosti liberalizma o neo-liberalizmu ali libertarizmu./)
Prosperirajo le iznajdljivi, tisti z podjetniško žilico, inovativni, podjetniški zmagovalci (če poznate oddajo "Prava ideja" veste o čem govorim). Torej osebe, ki delujejo na trgu, recimo realni sektor, ki edini "proizvaja".
Predvsem dan danes je trditev o javnem sektorju kot parazitu (realnega sektorja) maksimalno daleč od resnice.

V ostalem pa jaz nisem pesimist.
Mnogo držav je, kjer je življenje dostojno. (To so tiste države, ki zase zahtevajo vstopne vizume, a drugi žele vstopiti vanje tudi za ceno velikega rizika.)
Pesimisti pozabljajo na zakonitost gausove krivulje.

Rock
Posts: 9229
Joined: 27.11.2008 11:14
Location: Ljubljana

Re: Humanizem in ekonomija

Post by Rock » 1.2.2013 17:58

floko2 wrote: ...
Vprašanje je torej zakaj se v nekaterih družbah-državah živi bolje (bliže idealni družbi) kot v drugih?
Odgovor:
Darwin in Hobbes sta imela v nekem smislu prav: skupnost ljudi (potencialna država) je privlačen plen za manjšinski sloj bodoče oblastniške elite; če celotna skupnost ni približno enako razvita, nastane izkoriščanje (Ljudstvo ima oblast, kakršno si zasluži -je nekdo dejal.)

floko2
Posts: 101
Joined: 21.10.2010 14:52

Re: Humanizem in ekonomija

Post by floko2 » 1.2.2013 19:10

Rock wrote:Predvsem dan danes je trditev o javnem sektorju kot parazitu (realnega sektorja) maksimalno daleč od resnice.
To nobeden tukaj ne trdi, daleč od tega. Mora pa biti v nekakšni simbiozi z gospodarstvom.

Rock
Posts: 9229
Joined: 27.11.2008 11:14
Location: Ljubljana

Re: Humanizem in ekonomija

Post by Rock » 1.2.2013 20:10

floko2 wrote:
Rock wrote:Predvsem dan danes je trditev o javnem sektorju kot parazitu (realnega sektorja) maksimalno daleč od resnice.
To nobeden tukaj ne trdi, daleč od tega. Mora pa biti v nekakšni simbiozi z gospodarstvom.
Ta odnos je potrebno imenovati nekoliko drugače.

Na primer iz sveta medicine (kar je danes v RS aktualno):
osnova je medicinska znanost;
"medicinska doktrina" (količina znanosti, ki jo za konkretno zdravljenje dovoli in plača naš ZZV RS) pa je odvisna od BDP (je družba družba izobilja ali družba revščine) in politike (vprašanje razporeditve danega kolača med posamezne segmente družbe).

Torej:
"realni sektor" mora biti čim bolj prosvetljen.

Post Reply