Evolucija človeka

Človek kot stroj, o flori in favni...
bianko
Prispevkov: 578
Pridružen: 15.12.2002 17:00

Evolucija človeka

Odgovor Napisal/-a bianko »

Razvoj človeka naj bi do sedaj trajal okoli 3 milijarde let(mislim od začetka).Človek se je razvil do te stopnje kot se je in mene zanima ali se bo razvoj nekoč končal in bo človek dobil končno obliko in inteligenco ali pa se bo zavest preselila v računalnik(saj deluje podobno kot računalnik) in si s tem zagotovil dolgo življenje(do konca življenske dobe vesolja).

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Evolucija se po mojem ne bo nikoli končala, saj se bo treba prilagajat vedno novim razmeram(poglej viruse). Da bi se človek poenotil z računalnikom...to bo pa še trajalo.

TechnoShaman Level 3
Prispevkov: 11
Pridružen: 26.2.2003 21:16
Kraj: Event Horizon
Kontakt:

Very soon...

Odgovor Napisal/-a TechnoShaman Level 3 »

Ufa... my favorite topic :mrgreen:

Moja groba ocena (tko od oka) pravi, da se človeška evolucija konča približno 21. Decembra 2012 ob 21:12:22 (plus-minus ena sekunda). :P .. ok šalo na stran, glede ure mal blefiram.

Nekaj silnic, ki kažejo tja:
  • Tehnološka singularnost - trenutek, ko nastopi "učenje" (lahko tudi tak AI) z nekončno hitrostjo in bomo vedeli vse kar se vedet da.
  • End of Time by Maya - Mayi imajo zanimiv koledar, ki se konča ravno na ta dan.
  • TimeWave Zero - Fraktalna valovna funkcija. Povezava mayskega koledarja s kitajskim I-Ching (the book of changes), ki jo je iznašel Terrence McKenna ter naj bi bil "čas sam". Konvergira, oči-vidno zakaj, na omenjen dan.
  • Konec z Zemljinimi naravnimi resorsi - študija porabe nafte in drugih dobrin zemlje naj bi pokazala, da bomo leta 2012 izčrpali Zemljo.
  • Galactic Equinox - naš sončni sistem prečka galaktični ekvator. Field-Reversal, Pole-Shift,... naslednja ledena doba.
  • Spontaneous Enlightenment - jst popizdim nad vojnami na svetu in se odločim, da grem raj pogledat kako se majo v Q-continuumu. ;)
(ok, zadnje alineje ni treba jemat tolk resno...)

Vprašanja dobrodošla. 8)

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Konec z Zemljinimi naravnimi resorsi: Po moje malo pretiravaš, tako kmalu pa še ne bo. Npr.: nafte je še dovolj pod morjem, premoga je tudi še za nekaj časa...tako da kaj takega ne more nastopit naslednjih 20 let, kaj šele v slabem desetletju.

Galactic Equinox: No,no...ozračje se segreva zaradi efekta tople grede,tako da se mi ne zdi mogoče, da bo kaj kmalu nova ledena doba.

XJam
Prispevkov: 27
Pridružen: 10.2.2003 2:31
Kraj: Celje, mestna četrt Nova vas
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a XJam »

Ja, TS Level 3 res zanimiva tema -- seveda. Kako bo resnično z zalogami naše preljube Zemlje je morda, kakor pravi Franko, res težko napovedovati. O majevskem koledarju in nekaterih pojmih povezanih z njim si lahko prebereš tudi tukaj: http://www.geocities.com/xjamrastafire/ ... jen_n1.htm .

Ura 21:12:22 tudi 'paše' k majevskemu datumu [0.0.0.0.0]. Meni pa se zdi, da je ta datum že nekako prisoten :shock: Sam že vsak dan pričakujem glasno 'žvrgolenje' ptice kecal. Nekako imam občutek, da se pred nami zlivata zahodno racionalno mišljenje z, recimo temu, indijanskim, duhovnim, kar ni za na odmet. Stvari je potrebno zelo dobro in globoko preštudirati. Kam potem, ko zaloge na Zemlji poidejo? Skupaj Z Val Kilmerjem na Mars, skupaj z Davidom Bowmanom v 1-4-9-16- entiteto, skupaj z Jodie Foster na Vego..., skupaj s časovnimi pohajkovalci? World Power...

dejan
Prispevkov: 12
Pridružen: 14.3.2003 11:24
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dejan »

Tukaj smo že prišli iz znanosti na filozofijo in dobro v tem je, da ima vsak in hkrati noben prav.

Moje mnenje je, da bomo ljudje prej ali slej ustvarili bitja ali stroje intelegentnješe od nas. Hitrejše stroje od nas imamo že dolgo časa, vendar nismo prišli kaj preveč daleč glede intelegence. Je pa razumljivo da je učinek enak intelegenca * hitrost. Torej dovolj bi bilo ustvariti stroj, ki je enako intelegenten kot mi a veliko hitrejši od nas, da bi dosegli skokovit napredek v znanosti. Problem pri človeških možganih je hitrost, saj je ta omejena s kemičnimi reakcijami. Informacije po našem telesu potujejo s hitrostjo veliko manjšo od svetlobne. Torej moramo pohitriti delovanje možganov, ali nasprotno narediti računalnike, kjer se informacije pretakajo s hitrostjo svetlobe intelegentnejše.

Mislim, da nam bo to v bližnji prihodnosti uspelo, in ko bomo ustvarili stroje ali organizme, ki bodo intelegentnejši od nas, se bo naš vzpon nehal. Takrat bodo ti stroji prevzeli napredek in ljudje bodo verjetno izumrli ali pa bodo uničeni. Nesmiselno bi bilo pričakovati, da bodo intelegentnejši organizmi pustili človeštvu, da se bodo poljubno razvijali, tako kot mi to ne pustimo živalim. Tako kot so nekoč kraljevali zemlji dinozavri, ki so jih nadomestila bolj prilagodljiva bitja, tako bo tudi s človekom.
Da pa bi izdelali stroj, ki bi bil intelegentnejši od nas in bi ga imeli pod kontrolo preprosto ne gre. Če imaš stroj pod kontrolo potem ne more biti intelegentnejši in obratno, če je intelegentnejši, ga nižje razumsko bitje ne more več kontrolirati.
Trenutno je človek najintelegentnejše bitje na planetu in si ga podreja svojim potrebam, ko ga bo nadomestil nekdo drug po počel isto. Na to moramo gledati kot na neke vrste zelo pospešeno evolucijo.

TechnoShaman Level 3
Prispevkov: 11
Pridružen: 26.2.2003 21:16
Kraj: Event Horizon
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a TechnoShaman Level 3 »

dejan napisal/-a:Problem pri človeških možganih je hitrost, saj je ta omejena s kemičnimi reakcijami. Informacije po našem telesu potujejo s hitrostjo veliko manjšo od svetlobne. Torej moramo pohitriti delovanje možganov, ali nasprotno narediti računalnike, kjer se informacije pretakajo s hitrostjo svetlobe intelegentnejše.
Jst bi dodal samo se tole.
- mozgani so (po besedah neuro-znanosti) ze najhitrejsi mozni kvantni racunalnik.
- tehnologija je tu samo zato, da mozganom ni treba skrbet za "prezivetje" organizma.
- zelo verjetno je, da se bo vsa "tehnologija" kmalu tudi "gojila" in ne samo "izdelovala".

bio-tech fusion... pa bi znali imeti "celotno racunsko" sposobnost mozgan na voljo za kj res zabavnega. :D
(tantricni sex naprimer ;))

genion
Prispevkov: 247
Pridružen: 13.4.2003 17:25
Kraj: Celje

genion

Odgovor Napisal/-a genion »

Ker smo pa ze pri filozofiji, pa dajmo nekoliko pokramljat.

Razvoj znanosti se vsekakor razvija z neverjetno hitrostjo, ampak ob tem pa se zastavlja vprašanje, kje pa so naše omejitve. Poglejmo to malo drugače: Bog (lahko tudi narava) je naredil človeka. Če bi Bog bil popolna eksistenca, nebi mogel narediti takšne napake, kot jo je z stvaritvijo človeka. Torej Bog ni popoln in dela napake. Človek kreacija takšnega "bitja" ima lahko samo še več napak in ne more preseči stvarnika. Prav tako pa smo mi nekakšni bogovi za računalnike, ko jih ustvarjamo. Vemo da smo polni napak - na tone jih mamo (pa še pojma o pojmu nimamo), kako torej bi lahko naši izdelki bili superiornejši od nas samih?
Po mojem ne bomo "presajali" naše zavesti v računalnik. Kar se tiče "naših" zalog fosilnega goriva - toliko pa vseeno nismo neumni, da nebi mogli česar boljšega pogruntati (npr. vodik). Kar se pa tiče podnebja - slišal sem (ali bral), da se lahko zaradi segrevanja (vpliva segrevanja na določene sisteme v naravi) spremeni nekakšen globokomorski tok v Atlantiku, kar bi lahko celo pomenilo močno ohladitev za severno poloblo, predvsem za Evropo.

joco
Prispevkov: 11
Pridružen: 15.12.2002 13:51
Kraj: Vodice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joco »

genion -> kakšen bog? :roll:

AI pa tudi ni več tako hudičevo daleč...

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Po moje ste malo preveč pod vplivom Matrice (oz. če kdo pozna igro Deus Ex). Po moje da človek ne bo pustil robotu, da ga le-ta zapre v živlaski vrt.

joco
Prispevkov: 11
Pridružen: 15.12.2002 13:51
Kraj: Vodice
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joco »

Pod AI nisem mislil ne Matrice ne Deus Ex in ne Terminatorja. Čeprav sta mi filma ql... Ampak se nič takega ne bo zgodilo.

AI je praktično že tukaj v zametkih. Pa ne mislit da AI sama kaj dela. AI sama zase tudi razmišlja ne. Tudi človeški možgani sami zase nič ne delajo. Tudi razmišljajo ne. Še vedno smo na hormonalni osnovi. Hormoni vzpodbujajo naše občutke jeze, zadovoljstva, potrebe,... Ravno tako AI ne bo delala nič, dokler ne bo dobila naloge: "razloži mi sestavo vesolja" ali "pojdi mi registrirat avto".

Vzrok in posledica. Ne more bit posledice brez vzroka.

spaceboy

Odgovor Napisal/-a spaceboy »

preber si knjigo Konec otrostva(nevem od koga). zelo zanimova ideja naslednje stopnje evolucije cloveka.

VSEM PRIPOROCAM!

pipo

Odgovor Napisal/-a pipo »

AI je še zelo daleč. Najprej bomo morali svoje bučke razvozlat, da se bomo spoloh lahko spopadli z AI. Pa to ni tako enostavno.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Po moje ni potrebno razumet naših možganov, da sestavimo AI.

*Bučka*
Prispevkov: 5
Pridružen: 9.6.2003 13:32
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a *Bučka* »

Že Hitler je rekel : Človeštvo gre v samouničenje! In mislim, da se bomo res sami uničili, če ne bomo začeli kaj ukrepat.

Odgovori