Kako deluje vodikova bomba

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
sofos
Prispevkov: 1
Pridružen: 7.4.2003 17:24
Kraj: Maribor
Kontakt:

Kako deluje vodikova bomba

Odgovor Napisal/-a sofos »

Zanima me, kako deluje vodikova bomba?
Kaj natancneje je to fuzija?
Ali bi vedel kdo vec o vodikovi bombi s kemijskega stalisca?

Hvala vsem za odgovore!

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Poskusil bom odgovorit na drugo vprašanje.
Fuzija je obratno od fizije. Fizija se dogaja v vsakem jedrskem reaktorju...se pravi razcep(razpad) atomov z namenom pridobivanja energije(če poskušam malo opisati proces...prosti elektroni(e-) se gibajo in pri tem zadevajo ob druge atome, ki pri tem razpadejo in spustijo ven še 1 e- (zdaj sta že dva), ta dva gresta naprej in se zaletita v drug atom in tako producirata še druga dva e-(zdaj so že 4) itd. da pa ne bi prišlo do jedrske eksplozije(atomska bomba) pa uporabljajo palice grafita(ne me prijet za besedo) tako da odstranijo druge e- (tako vedno ostane samo 1) in to poteka naprej). Torej gremo k fuziji...kot je rečeno je fuzija nasprotno od fizije...torej to je zlivanje(stiskanje) lažjih jedr v težja. Kot gotovo veš to poteka v zvezdah(tu se vodik zliva v helij) pri visokih temperaturah(nekaj miljonov stopinj).
Še nekaj zanimivosti...znanstveniki poskušajo ustvariti fuzijo tudi na zemlji, to jim je že uspelo, ekonomsko pa se ne bi splačalo, saj več energije porabi kot proizvede. Znanstveniki so sprožili fuzijo pri okrog 150 milijonih stopinjah. Tako da bo še nekaj časa trajalo da bo kaj iz tega. Upam da se ti kaj pomagal :)

Idrc2

vodikova bomba

Odgovor Napisal/-a Idrc2 »

Vodikova bomba je u bistvu le nadgradnja atomske. Atomsko bombo kot osnovo uporabimo zato, da dosezemo dovolj visoke temperature da lahko nato potece fuzija (zlivanje lazjih jeder v tezja - npr. vodika v helij; pri tem se sprosti ogromno energije). Imamo atomsko bombo (dve kepi urana ki sta vsaka zase podkriticni). To je pogon vodikove bombe. Zraven pa potrebujemo se vodik (najveckrat eden od izotopov vodika - tritij). Ko sprozimo atomsko bombo nastanejo zelo visoke temperature, ki nato 'vzgejo' vodik. Ko ohisje bombe ne zdrzi vec se razpoci in nastane eksplozija. Za fuzijo so potrebne temperature tam okrog 17 milijonov stopinj. To je eden bistvenih pogojev za vodikovo bombo - zagotoviti dovolj visoko temperaturo za vzig vodika.

kosgor
Prispevkov: 2
Pridružen: 8.2.2003 11:40
Kraj: Sp.Idrija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a kosgor »

Kemijska sestava pri zlitju jeder je LITIJEV DEVTERIT (Devterij je težki vodik).Pri prvi vodikovi bombi so uporabljali tekoči devterij in tekoči tritij,litijev devterit pa je trdna snov,kar je lažje za transport.Poskušaj dobiti knjigo "IZDELAVA PRVIH ATOMSKIH BOMB"avtor:Peter Starič,izšla je pri Tehniški založbi. :)

quentaa

////////////////////////////////////////////////////////////

Odgovor Napisal/-a quentaa »

Franko jas mislim,da si ti fizijo definiral nekoliko napačno.Ko pride do cepljenja urarnovih in plutonijevih jeder in nekaterih njihovih izotopov in izobarov,se sprostijo prosti nevtroni ne pa elektroni,ki cepijo naprej in pride do verižne reakcije.Pri tem se za cepljenje uporabljajo,za različne snovi,različno hitri nevtroni,ki jih oddajajo različne jederske snvi,ki so za
cepljenje.
In še to;na osnovi mojih dognanj je mogoče ustvariti fuzijski reakto z nadzorovano fuzijo.Proces fuzije je pa možno vzbuditi z fuzijo pri čemer bi za začetni proces ustvarili dovolj energije in kompresije na vodikova, devterijeva,tritijeva,helijeva in litijeva jedra,da bi bila premagana medprotonska odbojna silada lahko me njimi nastopi privlačna jederska sila pri če te sile težijo k temu,da se mora polovica protonov v jedru preobraziti v nevtrone pri čemer le ti izgubijo maso,ki jo oddajo vobliki enrgije.
Možna pa sta še dva jedrska procesa na kvantni ravni:
Prvi je fuzijski proces pri čemer je potrebno sprostiti npr. MEZON tau z negativnim nabojem,ki nato zajame dva vodikova atoma in se postavi v tirnico okrok njuju in ju začne stiskati ve dokler se ne zlijeta v devterijevo jedro.Ampak je pri tem problem ker vso srosčeno energijo odnese MEZON in izleti iz krožnice in se nato raspade.Pa tudi toje problem,ker je obstojnost MEZONOV zelo kratka.
In drugi jedrski proces ki je identičen fiziji.Pri tem je potrebno proizvesti teške dece-BOZONE.Tu jahko uporabljamo kot gorivo vse teške element kot so svinc...Tukaj negativni BOZON z veliko hitrostjo sestrelimo proti atomskemo jedru pri čemer mora vzpostasviti krožnico okrok jedra pri najbližji poziciji.Nato BOZON kroži zmeraj bližje jedru dokler ne prične krožiti po notranjosti in se zaleti v trdno točko v jedru in ga raznese.Pri tem se sprosti mnogo več energije kot pri fuziji.Je pa problem,ker je za proizvajanje BOZONOV potrebno veliko energije.Atomsko jedro se pri eksploziji raspde na več lažjih jeder.

Odgovori