Prenos slike skozi optično vlakno

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
Luka Veliki
Prispevkov: 2
Pridružen: 14.6.2006 23:03

Prenos slike skozi optično vlakno

Odgovor Napisal/-a Luka Veliki »

Zanima me če se da preko enega optičnega vlakna prenest visoko kakovostno (ločljivostno) sliko na krajše razdalje (1m-5m). Z ustreznimi lečami na "vhodu" in "izhodu" seveda. Na to vprašanje sem dosedaj dobil odgovor da bi rabil več vlaken- tako naj bi delovali Fiberscope. Zdaj zakaj se rabi več vlaken (jih sploh?) za prenos kvalitetne slike, pa mi ni znal nihče povedat.

LP

Jacques
Prispevkov: 27
Pridružen: 24.12.2003 16:27
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Jacques »

Jst močno dvomim, zato ker se faza posameznim delom slike po vlaknu spreminja in to zelo hitro že z najmanjšimi premiki oziroma ukrivljenju vlakna. Posamezni deli se popolnoma premešajo. Če upoštevaš še različne hitrosti širjenja za posamezne valovne dolžine pa sploh. Sicer obstajajo vlakna brez disperzije, samo vseeno... Lahko pa jo enostavno preneseš digitalno :)

Luka Veliki
Prispevkov: 2
Pridružen: 14.6.2006 23:03

Odgovor Napisal/-a Luka Veliki »

Torej če prav razumem je problem prdvsem v tem, da se zaradi "zvijanja" vlakna slika "razstavi", v obliko ki jo praktično nemoremo več sestavt. Zveni logično, ampak me vseeno zanima če obstaja kakšen preprost program za simuliranje žarkov skozi leče/optično vlakno/... bi si rad pobližje ogledal ta pojav..
:wink:

Digitalen prenos nepride v poštev zaradi cene ki jo zahteva za hd resolucije.

Odgovori