Izdelava ledu

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
Uporabniški avatar
em
Prispevkov: 16
Pridružen: 21.7.2006 13:01
Kraj: zemlja

Izdelava ledu

Odgovor Napisal/-a em »

Lep pozdrav!
Zasledil sem, da pri postopku pridobivanja zlata v J. Afriki uporabljajo ogromne količine ledu. Zanima me, če kdo ve kaj več o tem in po kakšnem postopku pridobivajo led.

Za odgovore hvala!

Lep dan

ges
Prispevkov: 45
Pridružen: 20.7.2006 22:11

Odgovor Napisal/-a ges »

Nekoč sem gleda neko oddajo o enem izmed največjih rudnikov v J Afriki. Ampak ne spomnim se da bi bil led omenjen, zakaj naj bi se sploh rabil, pri obratovanju naprav, kopanju, prečiščevanju rude. So pa porabili ogromno vode za hlajenje (7 km pod površjem, J Afrika, ...) med tem ko je voda padala v rov, pa so po nekaj desetih metrih izkoristili še njeno potencjalno energijo, če pa bi potrebovali led bi ga pa najbrž tako po "kmečko" z zmrzovanjem vode.

Kensei
Prispevkov: 45
Pridružen: 27.9.2005 20:25

Odgovor Napisal/-a Kensei »

Vsa poanta tega ledu v rudnikij je da niža temperaturo v jaških, saj pri globinah, katere dosegajo Afriški rudniki(20km+), je temperatura okrog 80 stopinj. S pomočjo ledu jo znižajo na okrog 50 stopinj.
Koliko se pa spomnim iz ene oddaje pa vodo zmrzujejo v vakumu.

burkle
Prispevkov: 12
Pridružen: 24.1.2005 1:06

izdelava ledu

Odgovor Napisal/-a burkle »

Trenutno ne vem odgovora o ledu. :(
Bom kje pobrskal. Ampak tile podatki o globini pa so se mi zazdeli neverjetni. V 20km+ globine ne verjamem. Tudi 7 km globine se mi ne zdi verjetno...

Na hitro sem prišel le do 4 km na:
http://www.mining-technology.com/projects/driefontaine/
http://www.mining-technology.com/projects/kloof/

Najbrž pomota, ničla preveč: 2 km?
Ali temperatura ustreza dvema km? Spomnim se podatka za povprečno ocenjevanje, da naj bi na vsakih 30 m globine v zemljo temperatura zrasla za 1 stopinjo (1 st / 30 m). Pri 3000 m bi bilo to 100 st.C. Pri 2 km pa 67 st. To bi približno ustrezalo podatku o 80 st.
Vendar tak način ocenjevanja temperature globine ni realen, saj imamo lahko na 2 km tudi 150 st. Pri nas v Prekmurju je globina do 100 st. kar nizka, tudi le 1500 m. Tisti, ki se ukvarjajo v zadnjem času z izkoriščanjem geotermične energije (toplote Zemlje) za proizvodnjo elektrike, iščejo globine, pri katerih temp. preseže 120 st., zaradi pridobivanja vodne pare za pogon parne turbine, ki žene generator.

Navajam, ker se tudi pri teh raziskavah dobijo podatki o temperaturah v zemeljskih globinah na različnih področjih Zemlje.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Re: izdelava ledu

Odgovor Napisal/-a GJ »

burkle napisal/-a:Trenutno ne vem odgovora o ledu. :(
Bom kje pobrskal. Ampak tile podatki o globini pa so se mi zazdeli neverjetni. V 20km+ globine ne verjamem. Tudi 7 km globine se mi ne zdi verjetno...
Maš kar prav..
Trenutno najglobji rudnik East Rand se nahaja v JAR njegova globina znaša celih 3585m, temperatura pa doseže do 70oC..

Led pa se seveda uporblja za hlajenje, ne vem pa, če ne obstaja se kakšna druga tehnologija..
Še en link.. http://www.miningweekly.co.za/min/featu ... show=11438

Lahko noč..

joža
Prispevkov: 1
Pridružen: 22.8.2006 19:06

Odgovor Napisal/-a joža »

Kensei napisal/-a:Vsa poanta tega ledu v rudnikij je da niža temperaturo v jaških, saj pri globinah, katere dosegajo Afriški rudniki(20km+), je temperatura okrog 80 stopinj. S pomočjo ledu jo znižajo na okrog 50 stopinj.
Koliko se pa spomnim iz ene oddaje pa vodo zmrzujejo v vakumu.
DOUBLE WRONG! Noben rudnik na svetu ni globok 20km še manj pa 20km+(mogoče si narobe prebral ker km pa feet ni isto) najgloblja luknja je v rusiji in sicer 12km. Pa še nekaj temperatura v oni ruski lukni je nekaj čez 300*C. Tko da... Glede namena pa imaš prav saj to

Odgovori