laserski pogon

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
nekdo

laserski pogon

Odgovor Napisal/-a nekdo »

-slišal sem in videl sem na tv darazvija plovilo katero bi lagko v vesolje poletelo s pomočjo laserjev
mi kdo zna povedati če je o tem že kaj zvedel

Matevzk

laserski pogon

Odgovor Napisal/-a Matevzk »

Nekaj so debatiral, da naj bi kao laserji tolk segreli zrak za raketo (torej bi delal sam na zemlji), da nej bi nastal nadtlak in bi raketo porinil naprej ... Če misliva na isto zadevo :) Mislim, da.

lp
matija

nekdo

(:

Odgovor Napisal/-a nekdo »

ja kaj veš kje bi se dalo najti kej o tem na netu

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Jaz pa sem bral o nekakšnih 'padalih', ki jih poganjajo laserji z zemlje. To je že kar stara zamisel. Ali mislim pravo?

Matevzk

Odgovor Napisal/-a Matevzk »

Mnja, stara zadeva, ampak gre za podobno foro, kot ce "jadramo" na soncnih ... zarkih, a kako bi se temu lepse reklo :) Ampak gre jasno za letanje po samem vesolju, vprasanje v tem forumu je bilo o tem, kako plovilo poleti v vesolje (torej Zemlja > vesolje), ce sem prav razumel :)

Linkov na zalost nimam, najbrz bo Google ob lepo postavljenih kljucnih besedah pomagal - sem na hitro probal dve moznosti, pa nisem nasel nic uporabnega, torej bo treba v to vloziti malo truda :) Ce pa kdo kaj najde, pa predlagam, da link nalepi se na ta forum ...

lp
matija

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

vprasanje v tem forumu je bilo o tem, kako plovilo poleti v vesolje (torej Zemlja > vesolje)
Kako poleti?? A to ni jasno? Raketi oz. plovilu damo večjo silo kot je sila gravitacije oz. privlačna sila zemlje in potem se odlepi od zemlje. Če pa misliš jadra, potem pa to ni isto. Jadra sestavijo v vesolju in jih potem 'potiskajo' naprej v vesolje s pomočjo laserjev, ki so stacionirani na zemlji.

quentaa

////////////////////////////////////////////////////////////

Odgovor Napisal/-a quentaa »

Najboljši način za polet z Zemljine površine v vesolje je nevtralizacija težnosti.Zato pa morate najprej poznati delovanje in učinke sile gravitacije.

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Najboljši način za polet z Zemljine površine v vesolje je nevtralizacija težnosti.Zato pa morate najprej poznati delovanje in učinke sile gravitacije.
Kako bi se pa to dalo narest? Danes je najbolj uporabljena metoda, da se sila težnosti premaga.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Gospod Matija mislim, da si tisti ki te poznam ali mi lahko odg. na naslednje vprašanje: Ali bi lahko (teoretično) nekoč po vesolju leteli tudi z plovili, ki bi jih poganjala svetloba? Ali bi lahko proizvedli tako močno svetlobo, da bi poganjala neko plovilo? Seveda je taka rešitev zaenkrat še kot znanstvena fantastika, saj se poraja vprašanje, kako sploh proizvesti tolikšno svetlobo, kje najti materiale, ki bodo posledično tako segrevanje prenesli in kje najti toliko energije - sploh na plovilu, ki je relativno majhno in lahko. Dejstvo pa je, če bi uspeli razviti taka plovila, bi z njimi lahko prepotovali največ vesolja, saj kot je meni znano je svetloba najhitrejši medij kar jih poznamo.

L.p. Jože

Franko
Prispevkov: 174
Pridružen: 15.1.2003 23:35

Odgovor Napisal/-a Franko »

Če te prav razumem bi ti uporabil namesto tekočega vodika in kisika svetlobo. Tega si ne predstavljam. A lahko to malo bolj opišeš.

Pipo

Odgovor Napisal/-a Pipo »

Dejstvo pa je, če bi uspeli razviti taka plovila, bi z njimi lahko prepotovali največ vesolja, saj kot je meni znano je svetloba najhitrejši medij kar jih poznamo.
1. Mislim, da svetloba ni medij ampak je pač svetloba. EM valovanje, energija.

2. Hitrost, ki jo ima telo ni odvisno od hitrosti pogona ampak od energije, ki jo lahko pogon "prenese" na telo. Če bi imeli energijo za proizvodjo toliko svetlobe, bi bilo morda bolje iz nje napraviti npr. antimaterijo. Najbrž bi bili izkoristki in izvedba lažja.

Pentium

miha_cancula@hotmail.com

Odgovor Napisal/-a Pentium »

Ta "svetlobni pogon" bi deloval na princpu akcije in reakcije, kot raketni motorji. Le da bi namesto vode iz motorja izhajali fotoni. Bi pa zato porabili ogramno energije.

STANman

Odgovor Napisal/-a STANman »

IDEJA JE BILA !!!

da bi z zemljskega povrsja strelali z laserji v vesolje, tam bi se fotoni odbijali in tako povecevali kineticno energijo cemurkoli. To je seveda mogoce.

Plovilo bi tako s standardnimi pogoni spravili v vesolje, kjer bi ga potem z laserji obstreljevali in mu tako dolocili smer in hitrost. Da bi plovilo dobilo hitrost okoli 100m/s bi ga obstreljevali nekaj destletij. Po mojih izracunih ki sem jih opravljal leto nazaj, bi moral najmocnejsi laser svetiti 3 ure v objekt in bo dobili v = 100m/s. Tezava je le ta da ta laser deluje samo nekaj mili sekund (zaradmi segrevanja in energije) in porabi toliko enerfije da bi potreboval okol 240 taksnih elektrarn kot jih imamo v krskem.

Co koga zanimajo konkretni podatki jih lahko scanam in si jih pogledas.

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

p.s. Racunal sem z 620nm svetlobo, ker taksen je "najmocnejsi laser"

gost

Odgovor Napisal/-a gost »

Glede pogona na svetlobo si preberite

http://www.planetary.org/solarsail/index2.html

Odgovori