patenti

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
M4RT1N
Prispevkov: 68
Pridružen: 5.11.2004 23:54
Kraj: Domžale
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a M4RT1N »

M4RT1N napisal/-a:Sicer z patenti nimam izkušenj,...
shrink napisal/-a:Ampak nikoli ne dajam izjav na pamet. Vse, kar sem navedel, je iz "prakse" (sicer ne lastne) in popolnoma drži.
No mislim da večina pozna koga , ki je kdaj kaj patentiral, ampak informacije iz n-te roke zame niso izkušnje. Če ti razumeš drugače, se pač nisva razumela.

Tako da razmere na slovenskem trgu približno poznam, vsaj glede velikostnih redov tarif.
Kar se tiče svetovnih/EU patentov, pa moram reči da nisem nikoli dobil nobene informacije kje se giblje. Tu sem malo preveč posplošil. Sem pa pogledal glede Microsofta, pa ima (1 leto nazaj) cca. 5000 patentov. Tako da to je še znosno recimo pri ceni 10.000€ /patent /leto. Čeprav moraš tej ceni še kaj dodati verjetno, ker tu ni zgolj evropski trg, temveč cel svet.
Mimogrede, tudi ti nisi dal nobenega argumenta od kje ti ta cifra. Mogoče kak link?

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

M4RT1N napisal/-a:Sicer z patenti nimam izkušenj, ampak te številke MAVER|CK zagotovo ne morejo držati. Kajti imaš cel kup samostojnih izumiteljev, ki si takih cen zagotovo nebi mogli privoščiti. Ravno tako nebi imeli patentiranih vseh mogočih bedarij, saj bi vsak razmislil kakšno tržno vrednost to ima, preden bi patentiral.
Ma ja, vsakdo lahko napiše ničvreden patent in ga objavi. In tudi v Sloveniji je patentiranih kar nekaj tašnih patenov, ki recimo izkoriščajo prosto energijo, ali pa stroji s pozitivno entalpijo...

Če je patent v osnovi dober:

Se moraš po drugi strani pa zavedati, da se da patent ponavadi zaobiti, sploh če ni dobro napisan.

Nakaj povsem druga pa so tako imenovani vezani patenti. Če nekdo, ki se s spremljanjem patentov ukvarja, vidi uporabnost tvojega patenta ga lahko veže na nove patente, ti pa tako lahko zavirajo prosto nadaljno trženje tvojega izvornega patenta.

Lahko noč..

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14590
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

M4RT1N napisal/-a:No mislim da večina pozna koga , ki je kdaj kaj patentiral, ampak informacije iz n-te roke zame niso izkušnje. Če ti razumeš drugače, se pač nisva razumela.
Hja, primer s tistim propadlim podjetnikom je res iz n-te roke, glede lastnih izkušenj pa lahko rečem, da sem sodeloval pri razvoju proizvoda, ki bo dobil patentno zaščito. V tem primeru sem dobil informacije iz prve roke in načeloma vem, da so stroški v zvezi s patentno zaščito lahko ogromni (o cifrah žal ne smem govoriti, ker je to informacija zaupnega značaja), še posebej, če gre za high-tech proizvode, ki jih je potrebno zaščititi na svetovnem nivoju.
Mimogrede, tudi ti nisi dal nobenega argumenta od kje ti ta cifra. Mogoče kak link?
Saj to ni moja cifra. Za MAVER|CK-a pa vem, da je glede patentnih postopkov in stroškov povezanih z njimi povsem na tekočem, saj je nedavno njegov laboratorij ravno iz področja, na katerem je strokovnjak, prijavil patent. Zato imam v njegove navedbe precejšnjo mero zaupanja. Sicer bo o tem sam več povedal.

Treba pa je poudariti sledeče (kar je že izpostavil GJ): Stroški s patentom niso samo administrativni in upravni stroški prijave na patentnem uradu (oz. pri nas: uradu za intelektualno lastnino), temveč tudi vsi ostali stroški, ki so s tem povezani (izdelava dokumentacije, pravno svetovanje itd.). Pri kakšnem high-tech produktu so lahko stroški v zvezi s tem ogromni.
Zadnjič spremenil shrink, dne 6.2.2007 0:09, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

M4RT1N napisal/-a:Tu sem malo preveč posplošil. Sem pa pogledal glede Microsofta, pa ima (1 leto nazaj) cca. 5000 patentov.
Ne vem od kje ti ti podatki, ker sem ravnokar preveril!!!
Microsoft je imel v letu 2006 patentiranih 1614 novih patentov kar velja seveda le za ZDA.

LINK: ZDA patentni urad (Search index: 'an/Microsoft and isd/$/$/2006').

Lahko noč..

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 829
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

Pa kaj je z vama GJ pa Skrink, da je drago že vsak vrabec ve, ne da tu še vidva nakladata, polek tega so cene jasno napisane. Pričakujem izkušnje pa ne vajne, saj kot vidim jih nimata. Bodita konkretna na temo tako kot so patenti.
Pa kdo bo bral vse te traparije.
Lp

Uporabniški avatar
shrink
Prispevkov: 14590
Pridružen: 4.9.2004 18:45

Odgovor Napisal/-a shrink »

celica napisal/-a:Pa kaj je z vama GJ pa Skrink, da je drago že vsak vrabec ve, ne da tu še vidva nakladata, polek tega so cene jasno napisane.
Lp
Hja, jasno so napisane tarife urada, ne more pa biti vnaprej jasno, kakšni bodi stroški v zvezi s celotnim patentnim postopkom, ker - kot verjetno veš - se proizvod od proizvoda, in posledično patent od patenta, lahko zelo razlikuje.
Pričakujem izkušnje pa ne vajne, saj kot vidim jih nimata.
No, zase lahko rečem, da imam indirektne izkušnje, če pa hočeš svetovanje, pa najemi patentnega svetovalca, za katerega pa upam, da veš, da ne bo zastonj.
Bodita konkretna na temo tako kot so patenti.
Sam sem bil konkreten, kolikor se je dalo. Pa tudi kak nasvet sem dal.
Pa kdo bo bral vse te traparije.
Tako kot so lahko ostali brali (oz. tudi ne) tvoje traparije o magnetizmu in še o čem drugem, tako lahko tudi sam bereš (oz. tudi ne) traparije drugih. Če pa te določene objave tako zelo motijo, pa ti svetujem, da se ne udeležuješ razprave oz. se vsaj vzdrži žaljivih komentarjev.

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Jst nekaj malenkosti vem oz. jih še lahko izvem, če ste zainteresirani od sodelavca, ki je patentiral krmilnik za EDM. Drugače pa delam tudi v BSH-ju, kjer patentirajo 3/4 slovenskih patentov na leto:). Hm le zakaj? Money, money, money.....

Če pa še nimate dosti informacij pa se lahko udeležite seminarja o patentih in sicer vsak torek od 30. januarja do 20. marca od 17. do 20. ure v prostorih Univerze v LJ (soba rektorjev, 1. nadstrpopje desno).

Sam sem se prejšni teden udeležil in je bilo kar precej zanimivo:). Več info na alenka.zalaznik@lui.uni-lj.si

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 829
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »

MAVER|CK ali je to o katerem govoriš.
http://www.inovativnost.net/deska-ucitelji.asp

Uporabniški avatar
celica
Prispevkov: 829
Pridružen: 3.1.2006 22:08
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a celica »


picasso
Prispevkov: 17
Pridružen: 1.9.2005 1:43

Odgovor Napisal/-a picasso »

btw: Patenti so ql, ampak ne priporočam, da patentirate kako novo stvar, če ima veze s kemijo, ker so na svetu ljudje, ki kradejo. Pri kemiji pa veste kako stvar poteka... malo spremeniš sestavine in procentažo, in, že je rojen nov "mr. bean" :P :)

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Re: patenti

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

sandrat napisal/-a:Živjo,

Mene pa zanima ali ima kdo izkušnje z novimi izumi. Spomnila sem se neke ideje ki jo še ni na tržišču in sedaj ne vem kako naj to speljem, saj če idejo patentiraš jo moraš za vsako državo posebej in ti pol nanese velike stroške.
Ali se da to izpeljat še na kak drug način?

Hvala in lep pozdrav,
Zanimivo vprašanje; tudi sam sem se že spraševal kam se mora človek obrniti če želi neko stvar patentirati; iskal sem tudi po netu pa ničesar nisem našel(no na srečo sem šel do konca brati poste in sem videl da le obstaja nek link).
Imam eno genialno idejo za vojsko, kako zmanjšati žrtve ter povečati učinkovitost ali obrambe ali napada. Vključevalo pa bi tudi totalni nadzor nad območjem(air-earth; earth-air, earth-earth, air-air).
A mogoče kdo ve če se da to v sloveniji provesti oz. kam se lahko obrnem(recimo kakšen vojaški oddelek)?
Edino je problem recimo da ti idejo ukradejo in te pošljejo praznih rok domov...

Uporabniški avatar
MAVER|CK
Prispevkov: 880
Pridružen: 27.5.2005 16:34
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a MAVER|CK »

Najbrž ste tudi vi že slišali za to, da naj bi že pogruntali motor na vodo in pa celo nek Slovenec je pogruntal 4 taktni ottov motor, ki porabi tretjino manj goriva kot ostali pa nič od tega še ni na trgu. Zakaj, ker patent moraš ti plačat.

Naftni mogotci + Bush pa ti odkupijo patent za mastne vsote. Celo drugič lahko še zvišaš njihovo ceno, če pa jim nisi pripravljen prodati za noben denar pa se hitro znajdeš pod zemljo, ker si mel strašno avtomobilsko nesrečo in te je povozil vlak ali pa kak tovornjak. Mogoče si se celo utopil v lastni banji, upam da me razumete, hehe.

Ko bo zmanjkalo nafte pa bodo ti patenti kar privreli na dan!

Uporabniški avatar
GJ
Prispevkov: 2635
Pridružen: 27.1.2003 22:08

Odgovor Napisal/-a GJ »

MAVER|CK napisal/-a:Naftni mogotci + Bush pa ti odkupijo patent za mastne vsote.
Ma, daj no to so pravljice za otroke...
Ceno patenta določa trg. In če patent nima trga, ker si le tega lastijo drugi je tudi njegova cena nizka.
MAVER|CK napisal/-a: Celo drugič lahko še zvišaš njihovo ceno, če pa jim nisi pripravljen prodati za noben denar pa se hitro znajdeš pod zemljo, ker si mel strašno avtomobilsko nesrečo in te je povozil vlak ali pa kak tovornjak. Mogoče si se celo utopil v lastni banji, upam da me razumete, hehe.
Si malo paranojika???
Po tvoji smrti postanejo lastniki patentnih pravic ponavadi tvoji sorodniki. odvisno od oporoke.

Lep dan..

AlexUS
Prispevkov: 134
Pridružen: 25.3.2005 14:50
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a AlexUS »

MAVER|CK napisal/-a:Najbrž ste tudi vi že slišali za to, da naj bi že pogruntali motor na vodo in pa celo nek Slovenec je pogruntal 4 taktni ottov motor, ki porabi tretjino manj goriva kot ostali pa nič od tega še ni na trgu. Zakaj, ker patent moraš ti plačat.

Naftni mogotci + Bush pa ti odkupijo patent za mastne vsote. Celo drugič lahko še zvišaš njihovo ceno, če pa jim nisi pripravljen prodati za noben denar pa se hitro znajdeš pod zemljo, ker si mel strašno avtomobilsko nesrečo in te je povozil vlak ali pa kak tovornjak. Mogoče si se celo utopil v lastni banji, upam da me razumete, hehe.

Ko bo zmanjkalo nafte pa bodo ti patenti kar privreli na dan!
Ja sem že slišal za te primere.
Podobno je tudi pri odkritij takšnih pomembnih podatkov, ali te likvidirajo ali te spravijo v norišnico.
..no tukaj se sprašujem kdo vleče te glavne svetovne niti?
Enkrat sem slišal za neko skupino ljudi ki se enkrat na leto dobijo na neznani lokaciji; so ljudje katere nihče ne pozna(javno) in imajo najvišjo varnost.. no ko bom našel tisto njihovo kratico jo bom pripisal.

Odgovori