kako bi vi to narili??

Tehnika. Kako deluje...? Zakaj ne moremo narediti...?
Odgovori
aljaz

kako bi vi to narili??

Odgovor Napisal/-a aljaz »

Imate dan polmer (1.1cm) in pritisk ki znaša 10barov. Iz cevi teče voda moram pa zračunati kako visoko gre,če jo postavimo vertikalno se pravi v kot 90.


Hvala za odgovore

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Polmer tu ne igra nobene vloge. Hidrostatični tlak pa je enak produktu gostote snovi, višine in Gja. Če bi bil dlakocepski, bi moral najbrž upoštevati tudi to, da se G z oddaljenostjo od zemlje zmanjšuje, zato , bi voda višje čutila manjši privlak. Mislim da gre to tako...

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

ja s to cevjo sm mislil na gasilsko cev, samo sam mislim da igra vlogo tudo polmer ,saj ne je pomoejm pomembn tudi masni pa tudi viloumski pretok vode...

vseeno hvala za odgovor

sukalo

Odgovor Napisal/-a sukalo »

:?: nevem mislim da tukaj polmer ne igra vloge.... ce mas ti 10bar tlaka v cevi premera 10 cm se dvigne 10m pod pravim kotom 1 m pod vodo 1bar pritiska ???? ce pa zožaš cev na 5 cm pa to najbrž to ni več pritisk 10 bar ampak več ker si zožal cel povačal pretok dvignil pritisk ??? :idea: nemem jar si to tako predstavljam :twisted: [/quote]

Pishcotec
Prispevkov: 14
Pridružen: 17.8.2003 12:31
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Pishcotec »

jest si tut tko predstavljam.
polmer je pomemben, ce nimas tlaka. ko pa imas tlak, ti ga ni treba vec zracunati, tko da polmer lahko odpade? sprememba gravitacije bi pa res veliko pomenila pri potiskanju vode iz gasilske cevi :))

whatever
pishcotec

mursec

Odgovor Napisal/-a mursec »

iz premera cevi in tlaka lahko izračunaš hitrost s katero voda zapušča cev.
Sedaj pa imaš pospešeno(pojemajoče gibanje zaradi g). Izračunaj po kakšni poti bo hitrost nič. O zračnem oporu pa v tem primeru raje ne razmišljaj - ni pa tako zanemarljiv.

gt8
Prispevkov: 2
Pridružen: 5.10.2003 10:49

Odgovor Napisal/-a gt8 »

Ta naloga bi se po moje rešila tako, da bi najprej iz tlaka in preseka cevi (tega se da izračunati iz polmera) izračunal silo curka vode, nato pa bi iz enačbe za silo curka (Fc=S x gostota vode x v^2) izračunal hitrost. Ta hitrost je začetna hitrost pri navpičnem metu. Sedaj pa se da višina, ki bi jo dosegel curek enostavno izračunati (zračni upor ni upoštevan).

Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Tlačna razlika v cevi in zunaj nje naj bo p. Ptem velja p = ro * g * h, pri čemer je ro gostota vode, g je pospešek prostega pada in h je višina, do katere se dvigne curek vode (če zanemarimo zračni upor in druge malenkosti). Premer cevi je pomemben, če ne moremo zagotoviti dovolj velikega pretoka in tlak v cevi pade, ko začne voda odtekati. Ker to v nalogi ni nikjer omenjeno in ker ni podatka o tem, da bi se ob iztekanju vode tlak zmanšal, lahko mirno upoštevamo, da je tlak v cevi nespremenjen. Voda doseže torej višino približno 100m, če je v cevi nadtlak 10 barov ali 90m, če je tlak v cevi 10 barov, zunanji zračni tlak pa je 1 bar in je torej nadtlak v cevi 9 barov.

Odgovori